Vrijdag 04/12/2020

De homohater was zelf homo

Hij heeft het tot aan zijn dood ontkend, maar bisschop Gijsen heeft jonge jongens misbruikt. De fanatieke bestrijder van 'de ziekte' homoseksualiteit is nu echt door de mand gevallen. Is dit een nieuwe variant op de 'homohater die zelf homo is'?

'Gijssens levenswerk: alle homo's uit de kerk', stond er op een spandoek tijdens de eerste grote homodemonstratie in Nederland, op de zaterdag voor Pasen in april 1979 in Roermond. De naam van de bisschop was verkeerd gespeld, maar de boodschap was duidelijk: homoseksuelen pikten het niet langer dat Gijsen hen wegzette als tweederangs burgers. Volgens sommigen is het begrip Roze Zaterdag in Roermond geboren.

Kort daarvoor had de aartsconservatieve bisschop in een interview gezegd dat homo's geen volwaardig lid van de rooms-katholieke kerk konden zijn. Daarom moesten ze ook worden uitgesloten van de sacramenten. Enkele jaren later stuurde bisschop Gijsen een studentenpastor in Maastricht weg met de woorden: "Jij bent homo? Dan ben je ziek. Meld je maar weer als je beter bent."

Jo Gijsen ontpopte zich tijdens zijn episcopaat als een fel bestrijder van homoseksualiteit. Dat deed hij daarvoor ook al als godsdienstleraar op het kleinseminarie Rolduc in Kerkrade. Daar nam hij begin jaren zestig het initiatief om een ware razzia te houden onder tientallen leerlingen die werden verdacht van 'homoseksuele betrekkingen'. Godsdienstleraar Gijsen noemde dat 'de internaatziekte'.

Hoe wrang is het dat de homofobe Gijsen zelf niet met zijn handen van jonge jongens kon afblijven. De klachtencommissie van het Meldpunt Misbruik RKK heeft de klachten van twee slachtoffers onlangs gegrond verklaard.

Eind jaren vijftig werd een negenjarige jongen misbruikt door kapelaan Gijsen in Valkenburg - de priester dreigde zelfs met de hel als hij daarover zou praten. En begin jaren zestig werd een leerling van Rolduc door godsdienstleraar Gijsen misbruikt. Eerder waren er al geruchten over Gijsen en jongetjes, ook toen hij nog kapelaan in Valkenburg was.

Sigmund Freud

Is dit een nieuwe variant op de 'homohater die zelf homo is'? Voorbeelden daarvan zijn er genoeg. Zoals de Amerikaanse streng christelijke dominee Ted Haggard, die vanaf de kansel homoseksualiteit scherp veroordeelde, maar in 2006 moest toegeven dat hij zich 'seksueel immoreel' had gedragen door zijn contact met een mannelijke prostitué. Of de Amerikaanse conservatieve politicus Larry Craig, fel tegenstander van het homohuwelijk, die zich aanstootgevend had gedragen op een herentoilet. Of de Belgische pedojager Marcel Vervloesem, die in 2006 werd veroordeeld voor kindermisbruik.

Volgens aanhangers van de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud zijn homohaters gefrustreerd vanwege hun eigen onderdrukte homoseksuele gevoelens. Sommige wetenschappers claimden daarvan zelfs 'bewijzen' te hebben.

Een Canadees onderzoek ontkrachtte vorig jaar die populaire psychologische verklaring: de gemiddelde homohater worstelt niet met homoseksuele gevoelens.

Gijsen heeft het misbruik tot aan zijn dood ontkend. Volgens kerkhistoricus Peter Nissen zal de erkenning van het misbruik door de klachtencommissie voor velen een bevestiging zijn van een vermoeden dat ze al hadden. De behoudende gelovigen, die de kerkleider van de rechte leer altijd hebben gevolgd en gesteund, zullen zich bedrogen voelen.

"Ook de katholieken aan wie Gijsen de strenge moraal jarenlang heeft opgelegd, zijn slachtoffer", zegt Nissen. Het misbruik legt volgens hem de dubbele moraal in de katholieke kerk bloot: "Op de preekstoel der strenge leer verkondigen en ondertussen zelf sjoemelen met die leer."

Boeteviering

Bisschop Frans Wiertz van Roermond noemt het seksueel misbruik door zijn voorganger Jo Gijsen een schande. Tijdens een boeteviering in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht erkende hij gisteravond dat de kerk het moeilijk vindt schuld onder ogen te zien.

"Wij zijn er in Nederland en in ons bisdom nog deze week op een pijnlijke wijze mee geconfronteerd dat een bisschop, priesters en kloosterlingen hun macht misbruikten en afbreuk hebben gedaan aan hun kerkelijke zending. Ze hebben schande verwekt, door daden te verrichten die het daglicht niet kunnen verdragen: misbruik van kinderen en jongeren. Erger kan niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234