Zaterdag 15/05/2021

De Hobbits worden groot

U zult er niet naast kunnen kijken: half december komt 'The Hobbit' uit, de nieuwe film van Peter Jackson. De fantasyfilm, eigenlijk een prequel op 'The Lord of the Rings', kreeg als ondertitel 'An Unexpected Journey' mee. Onverwacht? Talloze fans kijken er al jaren naar uit. Daarom: een exclusieve fotoreeks van op de set.

Dat die fans met zoveel zijn, heeft natuurlijk alles te maken met het gigantische succes van The Lords of the Rings-trilogie (2001-2003) van dezelfde Peter Jackson, die daarmee zowel het grote publiek als de bewonderaars van de Britse schrijver J.R.R. Tolkien wist te bekoren. Zijn trilogie werd een van de succesrijkste franchises uit de filmgeschiedenis.

Franchises of filmreeksen worden als dusdanig geconcipieerd - zoals dat bij voorbeeld het geval was bij Harry Potter en The Twilight Saga - of ze komen er pas nadat de eerste film een eclatant succes blijkt te zijn. Zo had bij voorbeeld niemand kunnen voorzien of voorspellen dat The Godfather uiteindelijk een trilogie zou worden. Maar filmfranchises beginnen soms aan metaalmoeheid te lijden. En als de producenten en/of scenaristen niet goed meer weten van welk hout nieuwe filmpijlen te maken, dan nemen ze momenteel graag hun toevlucht tot een zogenaamde reboot.

Die term is ontleend aan het opnieuw opstarten van een computer en wordt tegenwoordig in de filmwereld vaak gebruikt voor een heel specifieke vorm van remake. Eigen aan zo'n reboot is namelijk dat men terugkeert naar de oorsprong, naar de wortels van zo'n filmserie. Meestal gebeurt dat via een zogenaamde origins story. Kwestie van nog eens (of desnoods voor het eerst) uit te leggen hoe het allemaal begonnen is. En ook, zoals Time-journalist Tim Newcomb het zo mooi samenvatte, "to remind us that every legend has a humble beginning".

Een geslaagd voorbeeld van zo'n reboot was Casino Royale uit 2006, die indertijd ook omschreven werd als Bond Begins. Het was de eerste film van Daniel Craig als James Bond, maar het verhaal begon op het moment dat hij nog 007 moest worden en dus nog niet eens over zijn roemruchte 'licence to kill' beschikte. Andere bekende reboot-voorbeelden zijn Batman Begins, waarmee Christopher Nolan in 2005 die DC Comics-franchise een nieuwe start bezorgde, Star Trek: The Future Begins van J.J. Abrams uit 2009 en meer recent The Amazing Spider-Man van Marc Webb.

Zelfde acteurs

Maar wat heeft die reboot-aanpak nu eigenlijk met The Hobbit te maken? Dat verhaal situeert zich zo'n zestig jaar vóór de heroïsche en spectaculaire avonturen van Frodo, Gandalf, Galadriel, Saruman, Gollum en vele anderen, onder wie ook de hobbit Bilbo, in de LOTR-trilogie. Al die personages duiken nu opnieuw op in The Hobbit en worden trouwens vertolkt door dezelfde acteurs: Elijah Wood als Frodo, Ian McKellen als Gandalf, Cate Blanchett als Galadriel, Christopher Lee als Saruman en natuurlijk Andy Serkis als Gollum.

Dé grote uitzondering is echter Bilbo, de hobbit van de titel. In de LOTR-trilogie (en nu ook in The Hobbit) werd zijn oudere versie gespeeld door Ian Holm, maar de titelheld krijgt nu de gestalte van Martin Freeman. Hij wordt, in eerste instantie zonder veel enthousiasme, door Gandalf the Grey meegenomen op een tocht met een dozijn dwergen, die hij moet helpen om hun Dwarf Kingdom of Erebor te bevrijden van de vuurspuwende draak Smaug. De reis is uiteraard niet zonder gevaar, want onderweg kruisen zij het pad van Goblins en Orcs, van Wargs en Sorcerers. En uiteindelijk zal Bilbo ook geconfronteerd worden met de weinig appetijtelijke Gollum, die al helemaal in de ban blijkt van die 'precious' ring.

The Hobbit is weliswaar een op zichzelf staand verhaal, maar het is tegelijk ook een soort origins story van de hele LOTR-mythologie. En dus is de gelijknamige film ook een soort reboot. Maar dat is eigenlijk een beetje oneerbiedig, want The Hobbit werd al in 1937 - exact driekwart eeuw geleden - gepubliceerd door J.R.R. Tolkien en werd toen voornamelijk als een kinderboek beschouwd. Het bleek zo'n succes dat Tolkien zijn fantasierijke universum van Middle-earth voort zou exploreren in de drie LOTR-boeken, die uiteindelijk in het midden van de jaren vijftig gepubliceerd werden. De rest is inmiddels literatuur- en filmgeschiedenis.

Wereldwijde veroveringstocht

Dat The Hobbit als ondertitel An Unexpected Journey meekreeg, heeft wel degelijk een reden. Naarmate de verfilming vorm kreeg, besliste regisseur Peter Jackson om van dat ene boek eerst twee en uiteindelijk zelfs drie films te maken. De Tolkien-fans reageerden enthousiast, maar ook een beetje bevreesd. Zouden Peter Jackson en zijn coscenaristen Fran Walsh en Philippa Boyens zich niet te veel vrijheden permitteren om drie langspeelfilms gevuld te krijgen met het verhaal van één boek? De discussie is inmiddels begonnen.

Wat in ieder geval nu al vaststaat, is dat The Hobbit: An Unexpected Journey op vrijdag 14 december aan zijn wereldwijde veroveringstocht begint, dat er voor deel twee The Hobbit: The Desolation of Smaug gewacht moet worden tot 13 december 2013 en dat de trilogie op 18 juli 2014 zal worden afgesloten met The Hobbit: There and Back Again.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234