Woensdag 07/12/2022

De hele dag eten

Het Antwerpse Zuid is een nieuwe hotspot rijker. Het voormalige Hotel O en bijhorend restaurant Sinners op de Leopold de Waelplaats werden afgelopen zomer overgenomen en omgedoopt tot Pilar. Niet enkel de naam, maar ook de kaart, inrichting en het concept van de foodbar werden onder handen genomen. Het eclectische interieur, met onder meer artwork van Stephanie Specht en Flos-verlichting, tal van gezellige hoekjes en het grote, zonovergoten terras, nodigen uit om er lekker lang rond te hangen. In de kleine shop vind je unieke objecten van bevriende makers, zoals handgedraaide keramiek, linnen tassen en zeep van Le Labo. Maar het beste van alles: de keuken is de hele dag doorlopend open! Ontbijten doe je er tot 's middags, de lunch loopt door tot laat in de namiddag en gaat over in gerechtjes om te delen, denk maar aan verse burrata met gekonfijte citroen en gegrilde pijnboompitten of huisgemaakte gravad lax. Dit wordt ongetwijfeld mijn nieuwe favoriete apero-spot.

Pilar, Leopold de Waelplaats 34, Antwerpen

De nederige ui

Geen groente zo ondergewaardeerd als de ui. Het nobele ingrediënt vormt de basis van zo goed als elk gerecht, maar krijgt in de thuiskeuken zelden de volle aandacht die het zo hard verdient. Nochtans, tal van topchefs dwepen met de ui en geven hem een hoofdrol in hun gerechten. Denk maar aan Yotam Ottolenghi, die uien opvult met ui en feta, of Seppe Nobels die ze gaart in een zoutkorst om ze vervolgens in hun eigen vocht te karamelliseren. Tv-kok Jamie Oliver zet ze dan weer met een hartige tarte tatin in het middelpunt van belangstelling.

Doe jezelf een plezier en rooster eens een half dozijn rode uien. Supergemakkelijk, heel goedkoop en buitengewoon rijk van smaak. Verwerk ze in een salade of pasta of serveer bij een frisse tabouleh en gegrilde halloumi.

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de pel van de uien en snij de uiteinden ervan af. Snij de ui vervolgens in plakken van 1 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, zwarte peper van de molen, zout en gedroogde oregano. Schuif ongeveer 3 kwartier in de warme oven, tot de binnenkant zacht en de randen knapperig zijn.

Doe 250 g diepgevroren vruchten, zoals frambozen of stukjes banaan, samen met 50 g poedersuiker en 1 el citroensap in een keukenmachine en pulse tot heerlijk, verfrissend sorbetijs.

Onder vrienden

Velen zijn in de ban van 'het nieuwe hosten'. Vrienden en familie ontvangen, gebeurt tegenwoordig op een andere, meer relaxte manier dan vroeger. De Britse Laura Jackson en Alice Levine doen niets liever dan eetpartijtjes organiseren. Vier jaar geleden startten ze het concept Supper Club waarbij de dames telkens een grote groep vrienden en vreemden uitnodigden voor een gezellig etentje. Over de jaren heen leerden de thuiskoks, met vallen en opstaan, de knepen van het vak. In hun boek Round to Ours - setting the mood and cooking the food, bundelen Laura en Alice hun tips, ideeën en 24 menu's voor een geslaagde avond. Van geschikte playlists en aankleding van de tafel tot een volledig uitgewerkt menu voor elke mogelijke gelegenheid: een Mexican fiesta-brunch, een paaslunch of de laatste barbecue van het jaar. Round to Ours geeft onmiddellijk goesting om vrienden uit te nodigen.

Uitgegeven bij Quadrille Publishing Ltd, 34,99 euro

Uit eten in de hoofdstad

Chloé Roose en Sarah Cisinski spotten al sinds 2012 fijne restaurants in Brussel voor hun webstek Brussels' Kitchen. Nu hebben ze negentig van die adressen gebundeld in het gelijknamige boek. Ideaal voor wie eindelijk onze hoofdstad wil gaan ontdekken en niet weet waar te beginnen. Het boek is geschreven in het Engels en het Frans, maar dat mag u niet ontmoedigen. Bekijk het als een oefening voor het echte Brusselse leven.

Brussels' Kitchen, Racine, 19,95 euro www.brusselskitchen.com

Oprichter van Artlead.net, een onlineplatform dat het brede publiek kennis laat maken met betaalbare hedendaagse kunst. Hij opent dit weekend in Brussel een pop-up: Handelskaai 30.

Waar eet...

Thomas Caron

Waar ik woon, in de Brusselse IJzerbuurt, was lange tijd helemaal niets. Tot een jaar geleden, toen twee Italiaanse broers er het buurtcafé Damejeanne openden. 's Middags serveren ze een eenvoudige maar overheerlijke primo en segundo. En vanaf 18u kun je er terecht voor aperitivo. Mediterrane gastvrijheid die we hier niet gewoon zijn. De toog is bezaaid met huisgemaakte hapjes, gaande van olijfbrood tot kroketjes. Iedereen die komt aperitieven, mag zich gratis en naar hartenlust bedienen. Dan is het the place to be.

Damejeanne, Ieperlaan 33, Brussel

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234