Zaterdag 10/12/2022

Reportage

"De hele buurt wist waar Abdeslam verbleef"

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Terreurexperten situeerden hem ergens veilig en wel in het kalifaat in Syrië. In werkelijkheid zat Salah Abdeslam blijkbaar al die tijd ondergedoken in zijn eigen wijk. Op wandelafstand van zijn ouders, omringd door een heel ander soort netwerk dan iedereen dacht.

Douglas De Coninck

De Vierwindenstraat, op goed 300 meter van zijn ouderlijke huis. Op 100 meter van het hoekhuis in de Delaunoystraat, waar de broers Salah en Ibrahim Abdeslam jaren geleden samen ooit nog een winkeltje uitbaatten. Waar de politie kort na de aanslagen in Parijs ook al eens een voor een alle huizen ging uitkammen en waar een urban legend over een vlucht in een houten kast zijn oorsprong vond. Maar dit was ze dan, de schuilplaats van de meest gezochte man van Europa. Vlakbij huis.

Iets voor drie uur kwamen politiewagens vanuit alle richtingen aangereden. Straten werden afgezet, moeders met peuters aan beide handen kregen van agenten met bivakmutsen te horen dat ze niet naar huis konden: "Wat u moet doen? Uw plan trekken, dat is wat u moet doen!" Ook François Gilles (16), die net van school kwam, kreeg te horen dat hij niet naar huis kon. Het enige wat hij van zijn straat te zien kreeg, was een soort staat van beleg. "Er waren overal agenten", zegt hij. "Er lag een man op de grond met twee agenten bovenop hem. De agenten joegen me weg, maar ik hoorde een van hen wel nog roepen: 'We hebben hem! We hebben hem!' Een vriendin die het zag gebeuren, zei dat de man probeerde weg te rennen, maar in zijn been was geschoten. Binnenin het huis naast de apotheek hoorde ik even later nog schoten."

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Vingerafdruk op een glas

Anders dan drie dagen geleden, in de Driesstraat in Vorst, waren het de speciale eenheden die als eersten schoten en deze keer ook precies wisten waar ze moesten zijn. In Vorst stootte de politie dinsdag op een onbewoond gewaand safehouse van het IS-moordcommando in Parijs. De Algerijn Mohamed Belkaïd (35) kwam om bij een vuurgevecht, twee mannen konden vluchten. Salah Abdeslam zelf en een kompaan, zo blijkt nu. Gisteren, even voor het begin van de actie in Molenbeek, raakte bekend dat een vingerafdruk van Salah was ontdekt op een drinkglas, wat erop wees dat Europa's meest gezochte daar heel recent nog was geweest.

Hoe de politie hem de voorbije dagen wist te traceren is nog onduidelijk, maar de methode heeft in elk geval gewerkt. Terreurexperten situeerden Salah in het kalifaat van IS in Syrië, of veronderstelden een ander buitenlands onderduikadres van IS. Niet dus.

'Het is onze wijk'

Als iets na vijven de smartphones de eerste bevestigingen doen binnenlopen bij de mensen op straat, verandert dat weinig aan de grimmigheid waarmee agenten straten afsluiten en mensen botweg te kennen geven dat ze moeten ophoepelen, kinderen aan de hand of niet. De wijk wordt verder uitgekamd en er zijn opnieuw explosies hoorbaar in huizen rondom de Vierwindenstraat. De speurders hebben Salah, maar ze zoeken voort. Ze willen ook al diegenen die zich nog ergens in de huizen verschuilen, oppakken.

De ordediensten hebben zich de speelplaats van de gemeentelijke basisschool Windroos toegeëigend als operationeel hoofdkwartier. Aan de uitgang, achteraan, rijden ambulances af en aan. Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje en de straat vult zich met jongelui die politie en aanwezige media lopen te irriteren. Een fles vliegt door de lucht, mediamensen worden ingesloten, er wordt geroepen. Het is niet duidelijk of de jongelui een mening te ventileren hebben over de arrestatie van Salah, maar voor de politie zit er weinig anders op dan de hulp in te roepen van de anti-oproereenheid, die op straat ruimte moet zien te creëren voor de ziekenwagens. "Het is onze wijk", roept een van de jongelui nog.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

En daar lijkt het allemaal om te doen te zijn. Het is hún wijk. De jongelui lijken van mening dat niemand hen hier de les hoort te komen spellen.

Nog tot na zevenen zijn in de wijk explosies te horen. De ergernis bij de mensen op straat neemt alleen maar toe, en niet enkel vanwege de overweldigende politiemacht. De lokale politie had ook gewoon wat alerter kunnen zijn, zo is de mening van sommigen.

"Hier in de wijk heeft iedereen altijd geweten dat Salah hier nog was", zegt een vrouw, bijgetreden door twee andere buurtbewoners. "En niet alleen hij, ook Mohamed Abrini zat in dat huis naast de apotheek. Ze liepen de laatste weken openlijk rond, weliswaar met mutsen op hun hoofden, maar in de wijk gingen er steeds meer verhalen over dat ze hier met zijn tweeën zaten, in dat huis daar, en dat ze ook ondersteuning hadden. Een maand geleden zijn ze puur voor de lol nog voorbij het politiecommissariaat gaan wandelen."

"Salah is altijd in Molenbeek gebleven, bij zijn vrienden. Het waren twee vrienden die hem na een nachtelijk telefoontje zijn gaan halen in Parijs. Het zijn dezelfde soort vrienden die het normaal vonden dat hij hier onderdook en moest kunnen rekenen op hun steun. Dit heeft allemaal niets te maken met Molenbeek en al helemaal niets met de islam. Dit is een klein groepje crimineeltjes waar veel eerder tegen had moeten worden opgetreden."

Mohamed Abrini (30) was een van de chauffeurs die op 11 november 2015 samen met Salah op weg was naar Parijs voor een laatste verkenning. Ze werden toen samen gefilmd door een bewakingscamera langs de autosnelweg in Ressons. Het federaal parket liet echter weten dat Abrini alvast niet een van de arrestanten is.

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234