Vrijdag 10/04/2020

De harde van Almanij

Almanij is de 'sleutel' tot Kredietbank, KB Lux en de verzekerings- en financieringsmaatschappijen van de KB-groep. Tot voor de fusie met de Boerenbond-groep viel het aandeelhouderschap van Almanij uiteen in drie belangrijke groepen, die in totaal 53 procent van het kapitaal controleerden en in onderling overleg optraden: de 'Boerenbond' (11 procent), de Gevaert-groep van André Leysen (10 procent) en een reeks gesyndiceerde aandeelhouders en "natuurlijke personen die samen optreden", individuele aandeelhouders die alleen bekend zijn bij de controleautoriteiten. De meldingsplicht voor op de beurs genoteerde bedrijven voorziet immers in de mogelijkheid dat personen zich anoniem kunnen aanmelden. Almanij heeft destijds bij het uitwerken van die wet hard gelobbyd om precies die anonimiteit in de transparantiewetgeving te krijgen.

Enkele families houden hun aandelen aan via Belgische bedrijven of Luxemburgse, Nederlandse of zelfs Liberiaanse vennootschappen. De categorie van families en personen is samen goed voor 32 procent en vormt de harde kern van het aandeelhouderschap. Het gaat om een cluster van Vlaamse families die door akkoorden, huwelijken en financiële relaties aan elkaar zijn geklonken en vaak sinds generaties Almanij-aandelen aanhouden. Deze 'families' werden samengehouden door een bijzondere overlegstructuur, een familieraad van ongeveer dertig personen die onder leiding stond van Fernand Collin jr., zoon van de legendarische KB-voorzitter. Het is deze 'harde kern' die beslissingen nam over de financiering van Almanij en dus ook over de financiering van de dochters. Want de holding had tot nu toe als belangrijkste taak het financieren, ondersteunen en verankeren van Kredietbank en de andere dochters.

Proportioneel zal het belang van de familiale aandeelhouders in de nieuwe superholding verwateren. Maar daar staat tegenover dat hun gezamenlijke economische macht exponentieel zal toenemen. De Vlaamse families die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de kern van Almanij vormen, hebben in de loop der tijden een haast mythische proportie gekregen. Ze verkiezen een low profile-aanpak en schuwen meestal elke mediabelangstelling. De Morgen bekeek de lijst van aandeelhouders zoals ze werd neergelegd op de griffie van de handelsrechtbank naar aanleiding van de recente omruiloperatie met Gevaert. Onderstaande gegevens zijn gebaseerd op de aanwezigheidslijst op de jaarvergadering en buitengewone algemene vergadering van Almanij op 4 juni 1997.

* Algimo, dat een pakket van 20.000 aandelen heeft, is eigendom van Paul Bostoen en zijn echtgenote Elisabeth De Vos. Almanij-bestuurder Paul Bostoen is een zoon van André Bostoen en Godelieve vande Vyvere, telg van een West-Vlaamse familie met aanzienlijke belangen in de landbouw en de vastgoedsector. De vande Vyveres zijn nauw verwant met de familie Vanden Avenne, bekend als producent van veevoeders en spaanderplaten. Deze laatste familie is eveneens aandeelhouder van Almanij en levert Almanij-bestuurder Patrick Vanden Avenne, die gehuwd is met een dochter van Lucien Vlerick. Nog andere huidige of gewezen Almanij-bestuurders zijn aandeelhouder van de holding, met name voorzitter baron Jan Huygebaert (2.509 stuks), Luc Wauters (960), Edward Thielemans (100) en Dirk Wauters (10).

* Behedes is een beleggingsinstrument van de familie Bosteels, die in totaal bijna 50.000 aandelen bezit. In de raad van bestuur van Behedes zetelt onder andere Marc Bosteels, topman van de textielonderneming Bonneterie Bosteels-De Smedt uit Aalst, bekend als producent van du Parc-kousen en -ondergoed. Net als Roger Konings (zie elders) mag deze Bosteels zich de trotse eigenaar noemen van een villa in het Zuid-Franse Domaine du Cap Bénat, hetzelfde domein waar ook CVP-senator Leo Delcroix en de omstreden Limburgse zakenbroers Bleyen een villa bezitten.

* In Cecan zitten de bijna 40.000 Almanij-aandelen van de familie Vlerick-Sap. Gedelegeerd bestuurder van Cecan is Cecile Vlerick-Sap, de weduwe van de vroegere KB-topman en CVP-politicus André Vlerick, die zelf een van de schoonzonen was van Kredietbank-stichter Gustave Sap. In Cecan zetelt ook Philippe Vlerick, bestuurder bij Almanij en KB, zoon van Lucien, textielondernemer en broer van André Vlerick.

* C.G.S. in Kortrijk is een vennootschap van Catherine Guyon-Sabbe, tot voor enkele jaren bestuurder bij Almanij en dochter van wijlen Jan Sabbe, textielondernemer en oprichter van tapijtenfabriek Prado. C.G.S. heeft ruim 400 aandelen.

* De Eik, goed voor een pakket van 145.000 aandelen, is de holding van de familie Van Waeyenberge. De familie maakte fortuin als trader in duurzame zuivelproducten, zoals melkpoeder en boter. Behalve in Almanij participeert De Eik ook in de krantengroep VUM, foodbroker Pietercil-Resta, Asphales, beursschelp Prominter en het eigen familiebedrijf Ecoval. Boegbeeld is Piet Van Waeyenberge.

* 3D is de naam van een vennootschap van de familie Donck, die via 3D en Iberis participeert in Almanij. Jef Donck, tot voor enkele jaren eigenaar van de zuivelgroep Comelco, was tot 1994 bestuurder van Almanij en werd opgevolgd door Eric Mertens.

* De familie Santens heeft haar belang van 6.000 Almanij-aandelen ondergebracht in Fimaconsult. Gewezen VEV-voorzitter en KB-topman Marc Santens behoorde samen met Piet Van Waeyenberge tot de stichters van Lessius, een Vlaams 'verankeringsinstrument' dat in het heetst van de Generale-strijd werd opgericht door zakenadvocaat Louis Verbeke. * Een belang van ruim 2 procent in Almanij of zowat 145.000 aandelen behoort tot de kernparticipaties van Imperial Invest, de beursgenoteerde beleggingsholding van de families Collin, Boelens, Le Bon, Kreusch en Sermon, de afstammelingen van de vroegere KB-voorzitter Fernand Collin sr. Imperial Invest is ook aandeelhouder van Crédit Général, de zusterbank van Kredietbank die het Waalse landsgedeelte bewerkt, Kredietbank Luxembourg, Gevaert en de Belgische Betonmaatschappij (SBBM-Besix). Voorzitter van Imperial Invest Fernand-Jozef Collin is ondervoorzitter van Almanij en speelde een centrale rol in de organisatie van het aandeelhouderssyndicaat. De familie maakte fortuin met de productie van puddingpoeder, onder de merknaam Imperial. De voedingsgroep werd in 1967 verkocht aan Continental Foods van Devos-Lemmens en vervolgens opgeslokt door de multinational Campbell. De opbrengst van de verkoop belegden de Collins in aandelen.

* De Brusselse vennootschap Investcotrust, die meer dan 3.000 Almanij-aandelen heeft, is in handen van Bernard De Corte, topman van Investco en voormalig directeur van Cobepa. Het was De Corte die in 1994 de verkoop regelde van Comelco, de zuivelgroep van Jef Donck, aan een Nederlandse groep.

* De machtige groep Plouvier & Kreglinger, het resultaat van een fusie tussen Holdifima en G&C Kreglinger, is met zowat 65.000 stuks een middelgrote aandeelhouder van Almanij. Plouvier & Kreglinger is actief als trader in wol en tropische producten. Daarnaast is de groep actief in vastgoed, technische commerciële activiteiten en financiële diensten. Plouvier & Kreglinger heeft een voet in huis bij de Antwerpse verzekeringsmakelaar Bracht, Deckers & Mackelbert (BDM) en controleert de transportgroep Plouvier. De Kreglingers zijn sinds 1966 uitgerangeerd, het zijn de nazaten van de Plouvier-dynastie die de plak zwaaien. Hubert Plouvier zetelt namens zijn 'clan' in de raad van bestuur van Almanij. Robert Van den Broeck, bestuurder van Holdifima, is zowel op persoonlijke titel als via zijn privévennootschap Hudson Finance een kleine aandeelhouder van Almanij. * De familie Van Gorp participeert met ruim 11.000 aandelen in Almanij via Ravago, de plastiekfabriek in Arendonk in de Antwerpse Kempen die werd opgericht door wijlen Raf Van Gorp. Zijn schoonzoon Theo Roussis, getrouwd met Gunhilde Van Gorp, werd in 1994 bestuurder bij Almanij en sinds vorig jaar is hij ook KB-bestuurder. In omgekeerde richting werd voormalig Almanij-topman Luc Wauters bestuurder van Ravago.

* Robor, goed voor een pakketje van 500 aandelen, is een nv van de familie Orlent-Heyvaert. Marita Orlent-Heyvaert is de weduwe van Robert Orlent, de gewezen topman van de VTB-VAB. Orlent, een jeugdvriend van de vroegere CVP-premier Leo Tindemans, was een vermogend zakenman en een bekend Vlaams-nationalist.

* Enkele leden van de familie Konings-Van Coppenolle zijn individuele aandeelhouders van de holding. Onder hen bevindt zich Roger Konings uit Hove, die toevallig ook een eigendom bezit in het sinds de villageschiedenis van gewezen CVP-minister Delcroix alom bekende Zuid-Franse Domaine du Cap Bénat.

* Jonkheer Michel Thuysbaert uit Lokeren (308 aandelen) is een zoon van wijlen Prosper Thuysbaert, gewezen beheerder van Kredietbank in de jaren zestig. Gilles, broer van Michel, is notaris in Leuven. Een andere broer was ooit kabinetschef van CVP-minister Leo Tindemans en werd later een hoge ambtenaar op het departement Buitenlandse Zaken. Als notaris behandelde jonkheer Thuysbaert onder meer kapitaalverhogingen van Matexi, de vastgoedgroep van de familie vande Vyvere.

De lijst van aandeelhouders van Almanij bevat ook een reeks exotische namen. Het gaat om aandeelhouders die zich, om fiscale redenen, de moeite hebben getroost om hun participatie onder te brengen in een buitenlands vehikel. Een aantal daarvan situeert zich in Luxemburg, zoals Sereno, Southern Participations, Iberint en Denarius. Al deze holdings hebben hetzelfde adres: de rue Aldringen nummer 11 in Luxemburg. Voor de fijnproevers: een denarius is een middeleeuwse munt uit de karolingische periode. Nog in het groothertogdom situeren zich Uscat, Duva Holding, Setas International en Lexicon Holdings. Naast de in Nederland gevestigde Stichting Amici Almae Matris in 's-Hertogenbosch bestaan er ook Almanij-aandeelhouders in de fiscale paradijzen Liberia (zoals Ahorn, Le Quattuor), de Maagdeneilanden (Barnowl Investments Ltd), Curaçao op de Nederlandse Antillen (Zatessa Entreprises, Venetia Worldwide Invest) en Vaduz (Katino Stiftung). Bekende aandeelhoudersfamilies, zoals Tytgadt (SBBM-Besix), Baert (Concentra) of Vanden Avenne, die verrassend genoeg niet opduiken in lijst van Belgische aandeelhouders van Almanij, hebben mogelijk gebruik gemaakt van deze weinig transparante methode.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234