Donderdag 08/12/2022

Update

De Haeck (89) krijgt tien jaar cel voor doodslag op vriendin

Voorzitter Peter Hartoch. Beeld BELGA
Voorzitter Peter Hartoch.Beeld BELGA

Edmond De Haeck (89) uit Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) is op het hof van assisen in Leuven door de volksjury veroordeeld tot tien jaar cel. De tachtiger werd eerder schuldig verklaard aan doodslag op Paula Dekempeneer (76) op 28 september 2010 in Ruisbroek. Hij bracht ze om met achtenveertig messteken.

Stijn Vossen en Steven Alen

Op 28 september wachtte hij tot zijn vriendin in bed lag. Hij wist al enkele weken dat hij haar flat in de Fabrieksstraat in Ruisbroek moest verlaten. Hij ging naar de slaapkamer en bracht haar enkele messteken toe met een groot mes. Dit mes was blijkbaar niet scherp genoeg, hij haastte zich naar de keuken om een nieuw te halen. Ondertussen zette hij de televisie luider zodat niemand haar geschreeuw kon horen. Toen hij terug kwam maakte hij Paula met vele messteken af. Daarna wilde hij de buitenwereld laten geloven dat hij een poging tot zelfmoord had ondernomen.

Het was voor de politie duidelijk dat Edmond de dader was, hij werd onder het bloed en met een mes aangetroffen. Aan de verbalisanten had hij al gezegd dat hij Paula zeventien keer had gestoken. Daags nadien in het ziekenhuis herhaalde een energieke De Haeck dit samen met: "Wat gebeurd is, is gebeurd. We kunnen nu niet meer terug". De onderzoeksrechter plaatste hem onder aanhouding omwille van doodslag.

Eerst verbleef hij in de gevangenis van Vorst, daarna werd hij overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis in Sint-Gillis. Vanaf het begin van zijn assisenproces zat hij in de Leuvense hulpgevangenis.

"Weinig respect voor andermans leven"
"Er werd rekening gehouden met de uitzonderlijke ernst en de persoon van Edmond De Haeck, die bijzonder weinig respect vertoonde voor andermans leven en zijn eigen behoeften plaatste boven het recht op leven van Paula Dekempeneer. Hij ging op een bijzonder brute manier te werk en had geen oog voor menselijk leed", las voorzitter Peter Hartoch voor uit het vonnis. "Als verzachtende omstandigheden kunnen zijn blanco strafblad en hoge leeftijd ingeroepen worden. Edmond De Haeck wordt veroordeeld tot tien jaar cel, hij wordt eveneens levenslang uit zijn burgerrechten ontzet en moet nog 14.316 euro kosten betalen aan de rechtbank", vertelde de assisenvoorzitter.

Tot slot wendde Peter Hartoch zich tot de veroordeelde. "Ondanks de gruwel die u veroorzaakte, bent u door de jury en het hof met veel mildheid bejegend. U hebt uw toekomst in handen. Als u nog zin wilt geven aan uw leven, zou ik, als ik van u was, het leed dat u hebt aangericht vergoeden of herstellen. Daarin ligt nog voor u een mooie taak", besloot Hartoch.

Burgerlijke partij teleurgesteld
De burgerlijke partij, de kinderen van slachtoffer Paula Dekempeneer, had het zichtbaar moeilijk met de celstraf van 10 jaar. De kinderen van de vrouw spraken van een koude douche toen ze de voor hen te lage straf hoorden.

Raadsman Michael Wallace, die als burgerlijke partij optrad in naam van Paula's zoon Armand Vellemans, stond er net als zijn cliënt beteuterd bij. "Beseft er iemand dat hij kans maakt om vrij te komen vanaf januari 2014?", vraagt de advocaat zich af. "Ik ben zeer ontevreden, hij kreeg tien jaar maar moet die straf maar deels uitzitten. Dit was een spijtige vertoning, mijn cliënten moeten nog veertig jaar met de gewelddadige dood van hun moeder leven. Ze hebben hier een serieus koude douche gekregen", vervolgde Wallace. "We hadden totaal iets anders verwacht, zeker na zo'n uitgebreid opgebouwde motivering", besloot de zichtbaar ontgoochelde advocaat.

"Het is ongelooflijk dat men hem nu nog zo'n toekomstperspectief biedt. Een mogelijke schadevergoeding zal bij ons niet veel troost brengen. Wij denken nog steeds aan onze moeder op haar verjaardag en rond de feestperiode. We dragen dit levenslang mee en dan komt hij er zo vanaf", verklaarde Armand Vellemans die het huilen nader stond dan het lachen. "Hier valt zeer moeilijk mee te leven, dit komt zeer hard aan", reageerde zijn zus Anja Vellemans kort.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234