Dinsdag 26/10/2021

De Gucht wil pluralisme opleggen aan vrije scholen en ziekenhuizen

Ethische commissies van katholieke ziekenhuizen moeten wettelijk verplicht worden om pluralistisch te zijn. En de inrichtende machten van vrije scholen zouden op termijn een afspiegeling moeten zijn van de gebruikers, in plaats van een uniforme katholieke samenstelling te hebben. Dat zegt VLD-voorzitter Karel De Gucht in een gesprek met De Morgen dat hij had naar aanleiding van de voorstelling vandaag van Het einde der pilaren, het boek dat hij met Johan Van Hecke schreef.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

De VLD wil in de loop van 2002 een aantal studiedagen organiseren over de impact van levensbeschouwing in de ziekenhuissector en het onderwijs. "Open studiedagen in samenwerking met de NCD van Johan Van Hecke, en met iedereen die er belangstelling voor heeft", zegt VLD-voorzitter Karel De Gucht. Die wil overigens in de loop van 2002 wetsvoorstellen indienen om het pluralisme in de ethische commissies van vrije ziekenhuizen te garanderen. Volgens De Gucht komen door rationaliseringen in de ziekenhuissector steeds meer OCMW-ziekenhuizen terecht bij de katholieke zuil. Voor de kwaliteit van de medische zorg voor de patiënt maakt dat op het eerste gezicht niks uit, maar de ethische commissies van dergelijke ziekenhuizen zijn "toch wel katholieke ethische commissies" en dat vindt De Gucht niet meer kunnen. De VLD-voorzitter is van mening dat ziekenhuizen waarin iedereen terechtkan, ook moeten beschikken over pluralistische ethische commissies. "En dat moeten we vrij snel wettelijk regelen", zegt De Gucht. Zo wil hij er ook voor zorgen dat ziekenhuizen die "historisch voortkomen uit vrije en overheidsinstellingen ook een raad van beheer zouden hebben die pluralistisch is".

Ook in het onderwijs moeten de taboes doorbroken worden, vindt De Gucht. "Vandaag zijn bijna alle scholen een doorsnede van de maatschappij, ook de vrije scholen. Uit een studie van de Guimardstraat (het katholieke net, JdZ) is gebleken dat slechts 15 procent van de ouders hun kinderen naar een vrije school stuurt omwille van het katholieke project. De gebruikers van die scholen vormen vandaag een doorsnede van de maatschappij. Dat geldt grotendeels ook al voor het lerarenkorps. Maar het geldt helemaal niet voor de inrichtende macht." Volgens De Gucht moet in een eerste fase de samenstelling van de inrichtende machten van vrije scholen voor de helft op basis van de gebruikers gebeuren. De katholieke congregaties, die de scholen gesticht hebben, mogen niet meteen gebruuskeerd worden, vindt De Gucht, en moeten de tijd krijgen om zich aan te passen. Op langere termijn moeten de inrichtende machten een volledige afspiegeling worden van de gebruikers. De Gucht vindt ook dat vrije scholen de kans moeten krijgen om een ruimer aanbod aan levensbeschouwelijke vakken te geven. Naast katholieke godsdienst ook, israëlitische, orthodoxe of protestantse godsdienst, islam of niet-confessionele zedenleer bijvoorbeeld. "Zelfs binnen een christelijk pedagogisch project kun je ervan uitgaan dat je niet bekeerdriftig wilt zijn en je de levensbeschouwing van de gebruikers wenst te respecteren." Volgens De Gucht moet een breder aanbod levensbeschouwelijke vakken geen verplichting worden in vrije scholen, maar wel gestimuleerd worden. Wel vindt De Gucht dat in alle scholen een verplicht vak 'overzicht van de godsdienstige en wijsgerige stromingen' moet worden gegeven. "Daarmee doe je geen afbreuk aan de levensbeschouwelijke keuze van de leerlingen."

De Gucht vindt dat dat debat nu maar eens eindelijk gevoerd moet worden. "Ik geloof dat onze samenleving daar klaar voor is." De VLD-voorzitter sluit niet uit dat hijzelf binnenkort een aantal wetsvoorstellen terzake zal indienen.

Karel De Gucht en Johan Van Hecke, Het einde der pilaren. Een Toscaans gesprek, opgetekend door Dirk Achten en Yves Desmet, Houtekiet, 205 pagina's.

'Inrichtende machten moeten afspiegeling gebruikers worden'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234