Dinsdag 01/12/2020

De Gucht moet Antwerpse VLD-lijstvorming ontmijnen

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Nationaal VLD-voorzitter Karel De Gucht gaat zich persoonlijk bezighouden met de problemen inzake de lijstvorming bij de Antwerpse liberalen. De Gucht begint een consultatieronde, een reeks gesprekken met een twintigtal personen waarmee hij de interne spanningen weg wil masseren en de Antwerpse VLD weer op één lijn wil krijgen.

Op 2 januari jl., net voor hij met vakantie vertrok, had De Gucht de Antwerpse VLD al gevraagd voorlopig te stoppen met de samenstelling van de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De voorzitter ontving een schriftelijke bevestiging dat de procedure voorlopig werd bevroren, maar het pollcomité wist blijkbaar van geen ophouden. Vorige week lekte immers via de lokale televisiezender ATV een modellijst uit, met als meest opvallende kenmerk de totale afwezigheid van Ward Beysen, de huidige fractievoorzitter in de gemeenteraad. Anderen die uit de boot vielen, waren ex-Miss België Anke Van dermeersch en Karin Huts, de echtgenote van havenondernemer Fernand Huts.

"Ik ben de enige die 10.000 stemmen kan halen", zegt Beysen. "Als men zegt: die hebben we niet nodig, bon het zij zo. Maar ik dacht dat het de bedoeling was om met een zo sterk mogelijke lijst uit te pakken. Waarom moet het trouwens allemaal zo snel gaan? Dat men de zaak nog eens rustig en objectief bekijkt." Of er na zijn consultatieronde een nieuwe modellijst zal worden opgesteld, laat De Gucht in het midden. "We zullen wel zien", zegt de nationale voorzitter. "Beysen? Er is geen probleem Beysen."

Het initiatief van De Gucht houdt geen verband met de geruchten over de oprichting van een nieuwe liberale partij in Antwerpen, die zou willen samenwerken met het Vlaams Blok. De meeste waarnemers binnen de VLD achten de kans op een dergelijke nieuwe formatie bijzonder klein. Volgens De Gucht is het bericht afkomstig van Marijke Dillen, dochter van gewezen Vlaams Blok-voorzitter Karel Dillen, die het gerucht lanceerde op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Blok. De Gucht identificeerde Raymond Van den Heuvel, zaakvoerder van een Antwerps vastgoedkantoor, als de anonieme woordvoerder van de would-be partij. "De man is grotendeels een Blokker, met een dun VLD-vernisje", zegt De Gucht.

In het VRT-programma De Zevende Dag noemde Vlaams Blok-voorman Filip Dewinter het ontstaan van een liberale scheurlijst "begrijpelijk". Volgens hem zitten er bij de VLD en de CVP mensen die niet langer "waterdrager" willen spelen van de SP en Agalev. Dewinter stelde dat zijn partij weet had van de plannen, maar ontkende met klem dat het Blok de oprichting van zo'n nieuwe formatie zou financieren. "Dat zou strijdig zijn met de wet op de partijfinanciering en bovendien deontologisch onverantwoord." VLD-voorzitter De Gucht verklaarde eerder dat het Blok een bedrag van 150 miljoen frank heeft gereserveerd voor zijn verkiezingscampagne. "Ik ben er zeker van dat daarmee ook die nieuwe partij zal worden gefinancierd", zei De Gucht. Havenschepen Leo baron Delwaide deed de scheurlijst af als een non-event. Een coalitie met het Vlaams Blok is en blijft voor de VLD totaal uitgesloten, stelde Delwaide.

CVP-voorzitter Marc Van Peel gooide van zijn kant zijn gewicht in de schaal om cultuurschepen Eric Antonis alsnog een betere plaats te bezorgen op de ontwerplijst van zijn partij. Antonis, die aanvankelijk genoegen moest nemen met de vijfde plaats, overwoog om de politiek vaarwel te zeggen. Na steunbetuigingen van SP-voorzitter Patrick Janssens en Agalev-Antwerpen forceerde Van Peel zaterdag een nieuwe stemming. Ludo De Ranter deed een stapje opzij en Antonis kreeg de vierde plaats. (GT)

Antwerpse CVP vist cultuurschepen Antonis weer op

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234