Zondag 18/08/2019

Euthanasiedebat

De Gucht: "Hoog tijd voor sereen debat over euthanasie"

Beeld BELGA

Een man die ten einde raad is omdat hij zijn dementerende vrouw steeds verder ziet wegkwijnen en geen andere uitweg ziet dan haar dood te schieten. Na het familiedrama in Watermaal-Bosvoorde is het volgens senator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) hoog tijd om opnieuw het debat te voeren over de euthanasiewet.

Robert De Clercq (74) en zijn echtgenote Nicole (75) uit Watermaal-Bosvoorde hadden nochtans de papieren ingevuld om euthanasie aan te vragen voor wanneer zij door dementie te zeer achteruit zou gaan, maar kwamen dus niet meer op tijd. Want de huidige euthanasiewet richt zich op mensen die in volle besef kiezen voor vroegtijdige levensbeëindiging - en dat gold voor de vrouw op het moment van haar aanvraag niet meer. Ook de andere optie - een wilsverklaring waarmee mensen te kennen geven dat ze tot euthanasie wensen over te gaan in een uitzichtloze medische situatie - kon niet. Die geldt alleen wanneer mensen in een onomkeerbare coma belanden en dat was hier niet het geval.

Uitbreiding van de wet

Gemeenschapssenator Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) wil de politieke discussie voor een uitbreiding van de wet opnieuw op gang brengen. "We hebben zoveel experts in deze materie dat het te gek is dat we hierover geen sereen debat kunnen voeren", zegt hij.

"Overal worstelen de mensen met tal van vragen, wanneer ik ergens ga spreken over euthanasie. Ze denken dat ze met een wilsverklaring beschermd zijn wanneer ze dement worden of een herseninfarct oplopen. Dat is dus niet het geval."


Lees ook

'Laten we de euthanasiewet niet te lichtzinnig wijzigen', schrijft moraalfilosoof en hoogleraar Patrick Loobuyck naar aanleiding van het familiedrama in een opiniestuk.

Het euthanasiedebat kwam eerder deze maand weer op gang na een 'Terzake'-reportage over de euthanasie van Tine Nys. Meer opinie:
Het is tijd voor een grondige evaluatie van de euthanasiewet - Els Van Hoof en Wouter Beke
Dat ook wie geestelijk ondraaglijk leed voelt een uitweg krijgt, blijft een belangrijke verworvenheid - Standpunt Bart Eeckhout
De morele keuzes die bij een levenseinde komen kijken, zijn niet in een wet te vatten - Steven Vanackere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden