Woensdag 15/07/2020

De Gucht dwingt Chevalier tot ontslag als gezant bij VN-Veiligheidsraad

Ex-staatssecretaris hekelt hypocriete houding buitenlandminister

Pierre Chevaliers politieke carrière is helemaal dood na zijn ontslag als VN-gezant. De combinatie met een mandaat als gedelegeerd bestuurder bij de Belgisch-Congolese mijngroep Forrest noemt minister De Gucht (Open Vld) 'duidelijk incompatibel'. Chevalier legde dat mandaat een jaar geleden neer, maar nam het nadien weer op.

Door Fabian Lefevere

Chevalier, die vrijdag ook al in verdenking werd gesteld in het onderzoek tegen de Frans-Ivoriaanse oplichter Jean-Claude LaCote, heeft het over de 'hypocrisie' van De Gucht. 'Mijn mandaat bij de VN was zogoed als afgelopen. Het was al een tijd duidelijk dat ik nieuwe horizonten zou opzoeken, en dat die bij Forrest lagen.'

De druk op Chevalier en De Gucht was groot geworden nadat verschillende politieke partijen het ontslag van Chevalier eisten. Oppositiepartij sp.a deed dat zaterdag als eerste, daarna volgden ook MR en CD&V. Interim-voorzitter Wouter Beke noemde de situatie onhoudbaar. "Twee weken geleden gingen drie Belgische ministers in Congo pleiten voor goed bestuur. Wat Chevalier nu doet, is net het tegendeel. Een ontslag is de enige mogelijkheid."

De Gucht zegt not amused te zijn over die uitspraken van CD&V. "Het is misplaatst dat een coalitiepartner dat soort dingen zegt. Terwijl ze goed genoeg weten dat ik deze zaak onaanvaardbaar vindt." Maar ten gronde is De Gucht het wél eens met CD&V. "Chevalier wist goed genoeg waar de krijtlijnen liggen van wat kan en wat niet kan. En hij heeft dat niet gerespecteerd." De Gucht wou dat vandaag aan Chevalier zelf duidelijk maken, maar die is niet van plan om op te dagen voor een gepland gesprek. Chevalier diende zondag na druk van De Gucht en de partij per brief zijn ontslag in.

Vorig jaar werd Chevalier na zijn aanstelling als Belgisch gezant bij de VN-Veiligheidsraad door De Gucht zelf en toenmalig premier Guy Verhofstadt tot ontslag bij Forrest gedwongen. België wou namelijk vooral focussen op goed bestuur en Centraal-Afrika. En dan wekt het een schijn van partijdigheid als de speciale gezant bij een omstreden mijnbedrijf als dat van George Forrest werkt. "In februari hebben we zijn ontslag geëist en dan doet hij zoiets achter mijn rug. Chevalier is een man met onbetwistbare kwaliteiten. Maar dat hij een eerste keer bestuurder was bij Forrest was al betwistbaar. Dat hij dan dat mandaat weer opneemt, kan helemaal niet."

Chevalier zelf heeft weinig begrip voor dat verhaal en hekelt de "hypocrisie" van De Gucht, met wie hij ook tijdens het voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa al een tandem vormde. "Dit is buiten alle proportie, en ik begrijp de ophef ook niet zo goed. Mijn mandaat bij de VN liep naar het einde. Ook Johan Verbeke, de permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, stopt op 1 juni". Hij wordt vicesecretaris-generaal bij de VN en wordt meer in het bijzonder belast met Libanon.

Chevalier: "Na anderhalf jaar is het werk achter de rug, en rest er echt niet veel meer. Het was al een tijd duidelijk dat ik nieuwe horizonten zou opzoeken, en dat die bij Forrest lagen. Ik ging sowieso mijn ontslag geven en De Gucht wist dat maar al te goed. Er was niks heimelijks aan. Mijn benoeming is gepubliceerd in het staatsblad, ook al hadden we daar nog enkele maanden mee kunnen wachten. Iedere Belg moet de wet kennen, en dan verwacht je dat een autoriteit als De Gucht die ook kent." De Gucht vindt dat laatste trouwens "te belachelijk voor woorden". "Of word ik verondersteld het staatsblad te lezen zodra het uitkomt?"

Chevalier zegt ook niet goed te begrijpen waarom er zoveel ophef is over Forrest, het bedrijf waar hij straks weer aan de slag gaat. "Wie zegt overigens dat dat in strijd is met een mandaat als gezant bij de VN? Forrest is een transparant bedrijf, dat overigens ook gevraagd is door de Wereldbank om over de mijnbouw te komen spreken."

George Forrest is nochtans erg omstreden. Hij wordt ervan verdacht het staatsmijnbouwbedrijf Gécamines, dat de hand heeft in alle mijnbouwactiviteiten in Congo, leeg te zuigen. Bij de uitbouw van zijn netwerken zou hij ook creatief meedoen aan de Afrikaanse geplogenheden om steekpenningen uit te delen. Bovendien is hij ook eigenaar van New Lachaussée, een bedrijf dat machines bouwt. Met die machines kunnen ook kogels geproduceerd worden, en toen ze naar Tanzania uitgevoerd zouden worden, weigerde de Vlaamse regering de exportvergunning.

De heisa over Chevalier en zijn mandaat bij Forrest komt overigens nadat deze week uitlekte dat hij in verdenking is gesteld door het gerecht in de zaak-LaCote. Chevalier zou als stroman gefungeerd hebben voor de oplichter. Zelf vindt hij die inverdenkingstelling eerder goed dan slecht. "Nu kan ik eindelijk mijn dossier inkijken en mijn naam zuiveren." Maar hoe dan ook is zijn politieke carrière bij de liberalen helemaal voorbij, zo was gisteren te horen bij Open Vld.

Karel De Gucht:

Chevalier wist goed genoeg waar de krijtlijnen liggen van wat kan en wat niet kan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234