Vrijdag 20/05/2022

CETA

De Gucht: "CETA-verzet van Magnette was puur politiek steekspel"

Karel De Gucht.  Beeld Karel Duerinckx
Karel De Gucht.Beeld Karel Duerinckx

“Het enige dat Paul Magnette heeft bereikt met zijn verzet, is dat er twee weken is gebakkeleid over CETA. Inhoudelijk is aan het akkoord niets veranderd”, zo klinkt het oordeel van Karel De Gucht (Open Vld) in De Ochtend op Radio 1. “Het was niets meer of minder dan een politiek steekspel.”

HV

Dat Waals minister-president Paul Magnette (PS) zoveel heisa gemaakt heeft rond de invulling van het CETA vrijhandelsakkoord met Canada zou volgens De Gucht weinig te maken hebben met inhoudelijke motieven, dan wel met puur politieke. “Inhoudelijk is er nagenoeg niets veranderd aan het akkoord. Wat Magnette heeft kunnen afdwingen, is enkel dat er een unilaterale verklaring aan het verdrag is toegevoegd, waarin gepreciseerd wordt hoe België bepaalde termen uit het verdrag interpreteert.”

Wat Magnette volgens de Open Vld-politicus wel bewerkstelligd heeft, is dat Charles Michel (MR) - en bij uitbreiding het hele liberale veld in Wallonië - flink gezichtsverlies geleden heeft. En dat is precies waar het hem waarschijnlijk om te doen was, zo klinkt het. “Magnette heeft gewoon handig gebruik gemaakt van het moeilijke gevoel dat er bij handelsverdragen altijd heerst onder de bevolking, en heeft geprobeerd om daar politiek munt uit te slaan. Het was misschien wel gewoon zijn bedoeling om MR aan te vallen en zich zo meteen ook te wapenen tegen de opkomst van extreem links in Wallonië. Het was een politiek spel, en dat weet Magnette zelf maar al te goed.”

Politiek steekspel

Magnette zelf geeft echter aan wél tevreden te zijn met de wijzigingen in het CETA-akkoord. Zijn verzet draaide naar eigen zeggen dan ook niet om puur inhoudelijk thema's, maar meer rond het feit dat de bevolking meer inzage en inspraak zou moeten krijgen in de besluitvorming bij handelsverdragen als CETA en TTIP. Die motivatie vindt De Gucht echter onzin: “Sinds het verdrag van Lissabon bestaat er een grote transparantie tussen de akkoorden die worden afgesloten in de Europese Commissie en de bevolking zelf. Niet alleen zijn er voortdurend debriefings naar het Europees parlement, ook volgen er na elke onderhandelingsronde briefings naar alle betrokken stakeholders. Bovendien kan ook iedereen die dat wenst te allen tijde vrij de documenten inkijken.”

Paul Magnette (PS). 

 Beeld Photo News
Paul Magnette (PS).Beeld Photo News

Precies daarom verwijt De Gucht de Waalse minister-president dat hij nooit eerder bezwaren maakte tegen het akkoord. “De onderhandelingen voor dit akkoord lopen al jaren. Om de twee weken werden de verschillende deelregeringen van dit land ingelicht over de stand van zaken. Ook toen ik samen met José Manuel Barroso (n.v.d.r. toenmalig voorzitter van de Europese Commissie) en Herman Van Rompuy mijn handtekening voor het akkoord ging zetten, hadden we daar al de goedkeuring van de Belgische federale regering voor, die daar op haar beurt ook het fiat van de verschillende deelregeringen voor gekregen had.”

De aantijgingen van Magnette dat het hele voorstel 'bedisseld zou zijn achter gesloten deuren', noemt De Gucht dan ook “klinkklare onzin”.

Canada: "Voorlichting"

Ook Canadese ambtenaren zijn van oordeel dat er de laatste weken niets fundamenteel gewijzigd is aan het CETA-akkoord. "Wat er in Brussel gebeurd is, wordt door onze ambtenaren omschreven als voorlichting eerder dan als een nieuwe onderhandeling", zegt Janyce McGregor, politiek verslaggever in Canada aan NOS. "Ik zie geen nieuwe veranderingen die niet ook al in het vorige akkoord zaten vervat. Het arbitragesysteem zou sowieso niet meteen ingevoerd worden, maar slechts gradueel. En ook het feit dat elke staat individueel zou mogen beslissen over alles wat er op hun grondgebied gebeurt, zat al in het originele akkoord vervat."

De journaliste zou de bijkomende verklaringen dan ook eerder omschrijven als een toelichting op de dingen die al in het akkoord stonden, eerder dan als een aanpassing van dat akkoord op zich.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234