Zondag 26/01/2020

De grote sleephuttrek

waar de kerk in 't midden staat

'volk der sleephutten' strijkt neer op terreinen van flanders expo

Gent

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

De grasterreinen van Flanders Expo liggen er verlaten bij. Geheimzinnige dorre rechthoeken op regelmatige afstanden tussen de groene sprieten doen er het zwijgen toe. Zijn zij de stille getuigen van een buitenaardse invasie, een leger rebelse marsmannetjes dat na de graancirkels het kubisme hoopt te introduceren? U zit er niet eens zo ver naast: het merkwaardige Volk der Sleephutten, door insiders ook wel eens La Fédération Internationale de Camping et de Caravanning genoemd, sloeg hier vorige week haar kamp op. Vierduizend kampeerfreaks van over de hele wereld, goed voor 1.525 tenten, caravans en motorhomes deelden er tijdens de 66ste FICC-rally lief, leed en vooral... veel nattigheid.

Sint-Pietersstation Gent, bus 76. Een toerist stapt op en vraagt de chauffeur hem te informeren als we de expohallen passeren. "I shall see when we get there", antwoordt de bestuurder. Het klinkt onbedoeld bot, zijn stuntelige manier om uit te leggen dat hij een seintje zal geven als het reisdoel in zicht is. Wanneer we even later uitstappen, plenst de regen zuurstofblaasjes op het asfalt. "Ik kom net uit Istanbul: 32 graden en een stralende zon", merkt hij op in kruidig Engels. De toerist blijkt de afgevaardigde van de Turkse kampeerdelegatie te zijn. Morgen wil hij op de General Assembly zijn land presenteren als gastheer voor 2006.

Kandidaat-landen dienen aan te tonen wat zij concreet te bieden hebben, want zoals een Nederlandse kampeerder het treffend verwoordde: "Een kale kip kun je niet plukken".

Karel Scholdis is de 'gouverneur' van dit meest internationale deel van het campingterrein. "We zitten hier met Zwitsers, Spanjaarden, Catalanen, Nederlanders, Taiwanezen, Portugezen, Turken, Finnen, Noren, Zweden, Denen. Er zijn zelfs enkele inwoners van San Marino, maar durf die geen Italianen noemen, al is dat staatje dan maar een straat groot." Echtgenote Zelia nuanceert: "Je moet dat niet als een conflict beschouwen, Vlamingen kamperen nu eenmaal ook liever naast Vlamingen." Als zonechef helpt Karel de mensen op zijn 'grondgebied' met hun grote en kleine probleempjes. Van het zoeken naar een speelgoedwinkel tot het redden van een Brit die tijdens het filmen op een container er jammerlijk in belandt, het behoort allemaal tot zijn takenpakket. "Echt vakantie is dit voor ons niet en ik moet eerlijk bekennen dat zo'n massa-evenement me niet veel zegt. Wij trekken er liever op uit met ons tweetjes. Sinds we gepensioneerd zijn, zijn we zowat acht maanden per jaar weg van huis. De kilometerteller van onze camper duidt inmiddels 161.000 aan. We hebben door Marokko gezworven, hebben in Libië gezeten. Voor deze rally zijn we gevraagd omdat we uit multicultureel Berchem komen en de grote wereldtalen machtig zijn. We schakelen hier zo vaak van de ene taal op de andere over dat ik mijn vrouw soms in het Engels aanspreek waarop zij dan repliceert in het Duits of Spaans. Dat is de internationale sfeer die hier heerst, hé."

De Amerikaanse Rita Tullis hangt haar stars en stripes net te drogen aan de waslijn. Zij en haar man kregen in Europa de kampeermicrobe te pakken toen haar echtgenoot als piloot van de United States Airforce gekazerneerd was in Duitland. Zij zijn inmiddels aan hun vijftiende rally toe en nemen daarnaast jaarlijks deel aan Camp Vention, de Amerikaanse tegenhanger van het FICC. Hun doel? Oude vrienden opzoeken en nieuwe vrienden maken.

Ook een Israëlisch vrouwtje is een oudgediende met zeven rally's op het palmares. Als een ware ontdekkingsreizigster legt ze de reis af over land en zee. Om op deze bijeenkomst aanwezig te zijn, is ze al sinds 17 juni onderweg. En al heeft ze de halve wereld gezien, het Venetië van het noorden heeft haar hart gestolen. "I really enjoyed Bruges, it's so beautiful." Haar stem kraakt als een oude plaat, doch in de ogen van deze vrouwelijke Marco Polo schittert een avontuurlijkheid waarop de jeugd jaloers mag zijn.

Even verderop zitten de 'koningen der sleurhutten' voor hun paleis. Drie Nederlanders met gele klompen aan het voeten en de blauw-wit-rode bloemenvaas op het tuintafeltje bezingen de voordelen van het camperleven. "Wij gaan al ruim vijfentwintig jaar op stap met onze caravan. De 'sleurhutten', zo noemen jullie ons toch? Een hotel is niet aan ons besteed: wie wil nou iedere vakantiedag opstaan om 'tussen acht en tienen' te ontbijten, iedere dag het bed uitkomen met hetzelfde uitzicht door het venster?"

Dat vindt ook een 76-jarige man die sinds zijn negen jaar een fervent kampeerder is. "Ik geniet van de vrijheid te gaan en staan waar en wanneer ik wil, maar, en daar hamer ik op, voor mijn 'vrouwke' is het ook vakantie. Dat betekent: niet koken en elke dag uit eten." Aan alternatieven is er in Gent alvast geen gebrek, dagelijks is er een culinaire avondwandeling door de Arteveldestad en wie de huishoudelijke routine toch niet kan laten, kan altijd terecht in de shop van expohal drie. Onder de grote betonnen structuur huist een geïmproviseerd supermarktje met groente, brood, fruit... en vooral veel Belgian beer.

Maar zelfs voor wie deze specialiteit een gewoonte is, geniet met trots van zijn roots, zo getuigt een kwieke Antwerpse op leeftijd: "Mijn kinderen zullen bij mijn thuiskomst zeggen: 'Ma-ke, gij ziet er goed uit, waar zijt ge op vakantie geweest?' en dan zal ik zeggen: 'Awel, naar Gent!'"

'Voor deze rally zijn we gevraagd omdat we uit multicultureel Berchem komen en de grote wereldtalen machtig zijn'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234