De Grote Avond
Van het zuiden van Frankrijk naar het verre India, het lijkt onmogelijk maar in Gent wandel je die afstand op je gemak in nog geen vijf minuten. En dat is maar goed ook, want zo net na de Gentse Feesten neemt iedereen hier graag zijn gemak. Gelukkig bevindt ook het derde terrasje zich om het hoekje.
We starten onze terrastocht in de binnentuin van een café waar literaire (half)goden zoals Multatuli en Conscience menige avonden doorgebracht hebben. De gebouwen waarin dit theatercafé en -restaurant is ondergebracht, dateren van de Middeleeuwen en dat is er duidelijk aan te zien: waar je ook kijkt, wisselen de verschillende bouwstijlen elkaar constant af, de houten vloer en trap kraken er op los en de weelderige en wilde begroeiing in de binnentuin lijkt er al eeuwen haar zin te doen. In elk geval is het er gezellig keuvelen. Frank, de gezapige zaakvoerder met snor en sik, maakt ons duidelijk dat de gammele staat van de gebouwen meer een zegen dan een vloek is: "Het plezante aan deze oude gebouwen is dat je er heel wat kunt mee doen. Ik sta open voor de suggesties van iedereen die hier werkt of over de vloer komt. Zoals voor het idee om een van de buitenmuren op het terras verticaal met gras te beplanten. Zalig, toch!". Zelf verzamelt hij al jaren antieke reclameborden en gebruikt deze om zijn little piece of paradise een nog authentieker elan te geven. Niet antiek maar wel biologisch zijn de groentetaarten en quiches waarvoor dit etablissement bekendstaat. In de keuken, die aan de groene binnentuin grenst, ligt de nadruk niet zozeer op vegetarische gerechten, maar wel op gezonde voeding. Ook gezond maar minder katholiek dan de naam laat vermoeden, zijn de abdijbieren die er in al hun verscheidenheid op de kaart prijken. Voor de minder stevige drinkers is er een meer dan uitgebreid aanbod aan alternatieven: de Spaanse en Portugese wijntjes vloeien er rijkelijk en zelfs Delphis, de Gentse limonade met kaneel- of citroensmaak, kan je er krijgen. Degenen die het graag op zijn Frans doen, geven de voorkeur aan Pastis met munt, de aanrader van dienst. De twee roodstaartpapegaaien die op het terras de soundtrack op zich nemen, zorgen voor de rest van de ambiance.
De Grote Avond, Huidevetterskaai 40, 9000 Gent is open van woensdag t.e.m. zondag van 16 uur tot in de late uurtjes. Terrasplaatsen: ongeveer 60. De abdijbieren kosten van 90 tot 125 frank, Pastis met munt 145 frank en de groentetaarten en quiches 275 frank. Info: 09/224.31.21.
Raj
Aan de rand van het Patershol bevindt zich sinds kort een oase van rust waar je Indisch kan eten, drinken en winkelen. Het eten dat er geserveerd wordt, heeft de vreemdste benamingen, maar is daarom niet minder smakelijk. Wat dacht je anders van een aluwada-snack (pittige, vegetarische deegbal) of een Thali-schotel (een metalen bord met onderverdelingen, voorzien van een basis van basmati-rijst, chappati's, chutney en raita en daar bovenop nog twee verassende gerechtjes)? Wanneer je er de uitgebreide theekaart op nakijkt en aan het proeven slaat, val je nog meer van de ene verbazing in de andere. Theetjes met namen zoals Gunpowder (groene thee) en Pina Colada (vruchtenthee met een mengeling van hibiscus, appel, sinaasappel, ananas, kokosnoot en natuurlijke aroma's) zijn slechts enkele van de exotische drankjes die er in de smaak vallen. De absolute theetopper is chaaey, een Indische thee die zijn specifieke smaak bekomt doordat hij in melk wordt gekookt. Wanneer het echter te warm is om thee te drinken - en dat was de laatste tijd regelmatig het geval - kan je er ook een nimbu pani bestellen, een fris limoendrankje, ideaal om het hoofd koel te houden. Verder heb je er de mogelijkheid alle thee's die op de kaart staan aan te kopen, verpakt in eenheden van 100 gram, voor wanneer de zon het ietwat laat afweten of gewoonweg om als cadeau weg te geven. Naast de thee zijn alle Indische attributen en curiosa die het terras sieren te koop, van heiligenbeeldjes tot een rasecht minitempeltje. Jo, de mede-eigenaar van de zaak, voegt er lachend aan toe: "Het fonteintje in de achtertuin en de tafels en stoelen wensen we wel te behouden". Voor de rest zijn er attributen en curiosa te over want Filip, de zakenpartner van Jo, is een verwoed verzamelaar van voorwerpen uit India en gaat regelmatig op en af om zijn collectie aan te vullen of gewoonweg het terras op te smukken.
Raj, Kraanlei 43a, 9000 Gent is open op dinsdag van 12 tot 18 uur, van woensdag t.e.m. zaterdag is het terras open van 12 tot 23 uur. Terrasplaatsen: ongeveer 50. Een kannetje chaaey met een schoteltje 'indian sweets' kost 195 frank, een nimbu pani 90 frank en een aluwada 65 frank. Info: 09/234.34.59.
Het Tolhuisje
Van Zuid-Frankrijk, via India naar een van de beste terrasjes die Gent rijk is en dit midden in het historische centrum. Best betekent hier niet per se groot want het voormalige tolhuis, aan de achterkant van de Koornmarkt, wordt algemeen weliswaar niet beschouwd als het kleinste, maar wel als het smalste cafeetje dat hier te vinden is. Het terras daarentegen hoeft zeker niet onder te doen voor de twee vorige, want als een van de weinige in Gent biedt het uitzicht op de Leie. De afkoeling die het water brengt, is mooi meegenomen als de temperaturen de hoogte ingejaagd worden. Wanneer je de home-made sangria besteld hebt, durft het hier immers warmer worden dan het in werkelijkheid is. De gemoederen raken er echter nooit oververhit, want in de luwte die na de Gentse Feesten heerst, doet elke Gentenaar of toerist het hier graag à l'aise. Bij het verorberen van een broodje van de dag of een assiette spéciale (een schotel met kaas, olijven, ansjovis...) en het nippen van een troela, een typisch Gents en zeer zoet drankje, is het er verder heel aangenaam 'mensjesgapen'. Met de vele toeristen en locals die er constant voorbijwandelen, kan je er Desmond Morris-gewijs een eigen onderzoekje doen naar de tijdsbesteding van de modale mens op een vrije dag. En dat allemaal terwijl de twee zusjes Jasna en Sarah iedereen bedienen en op de achtergrond golden oldies van Frank Sinatra en Tom Jones door de luidsprekers schallen. In verband met die muziek maakt Sarah de volgende opmerking: "Wij draaien hier werkelijk alles, als het maar rustig, aangenaam en vooral sfeervol is". Aan sfeer is er duidelijk geen gebrek, zeker niet op zondag wanneer op enkele meters van je vandaan duizend en één bootjes in alle soorten en maten passeren. Ook op een doordeweekse dag is het druk op de Gentse binnenwateren. Een portie 'bootjeskijken' krijg je er met andere woorden gegarandeerd gratis bovenop.
Het Tolhuisje, Graslei 11, 9000 Gent is open van maandag tot vrijdag vanaf 11 uur, op zaterdag en zondag is het terras open vanaf 12 uur. Terrasplaatsen: ongeveer 50. Een glas vers bereide sangria kost 120 frank, een liter 500 frank, een broodje van de dag 110 frank en een 'assiette spéciale' 200 frank. Info: 09/224.30.90.
Foto's Simon De Schryver
Volgende week laten we ons eens goed gaan in Brussel