Zaterdag 24/08/2019

Archeologie

De "grootste pechvogel" stierf in Pompeï, maar werd niet verpletterd door steen

Het gevonden skelet van de "grootste pechvogel". Beeld AP

Archeologen hebben het skelet van de "grootste pechvogel" van Pompeï opgegraven die door een grote steen verpletterd zou zijn, terwijl hij vluchtte voor uitbarsting van de Vesuvius. Maar dat blijkt niet te kloppen na een onderzoek van het skelet.

Toen in het jaar 79 na Christus de Vesuvius tot uitbarsting kwam, probeerden de inwoners van Pompeï de stad massaal te ontvluchten. Velen van hen konden niet op tijd in veiligheid komen en overleden, zoals bekend van de beroemde gipsafdrukken. Het skelet dat archeologen eind mei van de "grootste pechvogel" van Pompeï hebben opgegraven, blijkt van een man van een jaar of dertig te zijn die in eerste instantie de vulkaanuitbarsting overleefde. Maar tot nu toe werd aangenomen dat de man de man verpletterd was geraakt onder een rotsblok.

Toen de archeologen het skelet nader onderzochten zijn ze tot een nieuwe bevinding gekomen. De schedel met intact gebit werden niet meteen opgegraven, en het was eerst onduidelijk of ze tot hetzelfde lichaam behoorden. Het bovenlichaam en de armen van de man konden wel meteen aan elkaar gelinkt worden. 

Uiteindelijk besloot het team van archeologen dat de botten van dezelfde persoon waren vanwege hun nabijheid en omdat de twee helften ook qua DNA overeenkwamen. "Door de opgesperde mond gaan we ervan uit dat de man niet door verplettering, maar door verstikking om het leven kwam", zegt archeoloog Massimo Osanna.

Lees verder onder de foto.

Beeld EPA

"Zeer uitzonderlijk"

Eerder werd al ontdekt dat de man in zijn vlucht werd gehinderd door een verwonding aan zijn been. De verwonding aan zijn been lijkt volgens de archeologen op een beeninfectie, die hem het vluchten erg lastig gemaakt zou hebben. 

Archeoloog Osanna zegt dat de vondst van het skelet "zeer uitzonderlijk" is. De vondst werd mogelijk gemaakt door moderne technologie, die de archeologen ook inzicht kan bieden in hoe de inwoners van Pompeï hebben geprobeerd de stad te ontvluchten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden