Donderdag 06/05/2021

'De grootste paniek ebt stilaan weg'

LEVEN NA LUC. Iedereen kende hem als trouwe soldaat van Luc De Vos. Maar na 22 jaar staat Gorkibassist Erik Van Biesen er alleen voor. Met zijn project Biezen maakt hij een doorstart. Zijn eerste song is een hommage aan zijn boezemvriend.

Bijna vier maanden zijn verstreken sinds Luc De Vos onverwacht overleed. Zijn dood joeg een golf van verdriet door het hele taalgebied. Van Biesen: "Ik was net voorbij zijn ouderlijk huis in Wippelgem gereden, en dacht nog aan hem toen ik het ene voicemailbericht na het andere hoorde binnenkomen. Er was iets met Luc. Of ik direct wilde terugbellen? Toen ik hoorde dat hij dood was aangetroffen in zijn appartement, leek het alsof de benen onder mijn lijf weggemaaid werden.

"Het voelde allemaal zo onwerkelijk aan. Twee dagen voordien had ik nog de microfoon klaargezet, zodat hij onze nieuwe nummers kon inzingen. Die songs staan nog altijd in de computer, maar ik kan er niet naar luisteren. Voorlopig toch niet. De eerste dagen kon ik sowieso geen muziek verdragen, laat staan spelen. Wat er door me heen ging? Machteloosheid. Paniek. Verdriet en onbegrip. Pas na de begrafenis drong het pijnlijk tot me door. Ik was niet alleen een vriend kwijt, ook een groep. Een inkomen. En vooral: zoveel schone songs.

"Hadden we Gorki maar in dezelfde schoonheid kunnen afsluiten: 2015 moest ons jubileumjaar worden. Een bekroning van alle uren die we samen doorbrachten met wachten en plezier maken. En met eten: Gorki was een goed restaurant. (lacht). We hebben al die jaren veel gelachen, maar ook hard moeten ploeteren. En vechten. Onze laatste plaat werd niet eens door Studio Brussel gedraaid. Toen Luc stierf, denk ik dat iedereen merkte dat het batterijtje van zijn transistorradio in de badkamer leeg was. Plots miste iedereen de muziek die ze zo lang voor lief hadden genomen."

Zelf heeft Van Biesen het nog steeds te moeilijk om te luisteren naar de platen van Gorki. Maar in zijn eerste Engelstalige solosong als Biezen verwijst hij wel voortdurend naar De Vos. De song heet 'Too Short a Lifetime', de titel alleen spreekt boekdelen. De lyrics verwijzen dan weer naar tekstregels uit 'Ooit was ik een soldaat', 'Mia', 'Anja' of 'Geef al je geld aan de arme kinderen'. In april wordt die song bovendien het B-kantje van zijn eerste officiële single: net zoals 'Mia' dat ooit was van 'Soms vraagt een mens zich af'. De clip werd ook symbolisch ingeblikt aan de Gentbrugse Meersen, de groenpoel waarvan Luc De Vos peter was.

"Het is mijn persoonlijke hommage, om zijn werk in leven te houden", zegt Van Biesen. "Ik schreef de tekst in één ruk, toen ik besefte dat het eind van dit tijdperk nooit écht een eind zal zijn. In december kon je niet aan 'Mia' ontkomen op de radio. En ook op de muziekschool waar ik lesgeef, word ik voortdurend geconfronteerd met zijn liedjes. Die jonge gastjes willen 'Mia' leren spelen. Of ze vragen me om de akkoorden van 'Anja'. Ik heb daar geen problemen mee, nee. Ik zal mijn maat altijd en voor eeuwig blijven eren. Voor wie hij was, voor de generaties die hij heeft geraakt met zijn muziek, en voor de jongensdroom die we samen koesterden."

Geen Gorki 2.0

In het boek Paddenkoppenland beschrijft Luc De Vos hoe het hoofdpersonage op een bepaald ogenblik in de vijver valt en zich optrekt aan de biezen. "Ik weet wat hij daarmee bedoelde", slikt Van Biesen zijn verdriet weg. Hoewel ze elkaars deur niet platliepen, merk je dat 'Biezen' een rots in de branding was voor 'Vossieboy'.

Biezen zijn echter ook een gewas dat zich in het bijzonder leent tot vlechtwerk. Dat verklaart misschien waarom ook dit soloproject sterk vervlochten is met de andere leden van Gorki. Zelfs met ex-leden. "Ik ben verschoten van hoe hecht die vriendschap met alle andere muzikanten was", zegt de bassist. "Vroegere drummers als Eric Bosteels en Geert Bonne hebben mij mee terug op de rails gezet. Je gelooft trouwens niet wat Geert heeft gedaan: hij maakte niet alleen de promofoto's, maar hij heeft zijn deel van de opbrengsten van 'Mia' ook renteloos voorgeschoten zodat ik mijn vinylsingle kan laten persen. Bert Huysentruyt, Gorki's laatste drummer, speelt dan weer mee op de plaat die in het najaar uitkomt. Prachtig dat de ritmesectie van Gorki intact is gebleven. Het is ook nog mogelijk dat gitarist Thomas Vanelslander en toetsenist Luc Heyvaerts live eens zullen meespelen."

Maar Gorki 2.0. zal het nadrukkelijk niet worden. Zoals Thomas Vanelslander het treffend verwoordde: "Gorki is een bolleke. En zonder Luc rolt dat bolleke niet meer."

Van Biesen omschrijft zijn muziek voorlopig nog wat cryptisch als "een groot donker feest met blazers". Dat feest plant hij al jaren. "Lang voor de dood van Luc was ik van plan om werk te maken van een soloplaat. De gedachte sluimerde jaren in mijn hoofd, tot ik er vorige herfst ineens bij stilstond: 'Shit, ik ben al 52 jaar. I'm running out of time.' Sinds een paar jaar sta ik veel vaker stil bij mijn eigen sterfelijkheid.

"Of ik Biezen beschouw als een deel van mijn rouwproces? Nee, hoewel heel wat songs wel gaan over verlies. Een nummer spreekt over hoe heel Gent grijs was, tot de zon door het wolkendek brak terwijl de kist met Luc naar buiten werd gedragen. Maar ik heb net zo goed songs geschreven over dat afschuwelijke beeld van de jezidi die op een kale bergtop in Irak moesten kiezen: sterven van dorst of vermoord worden door IS."

Janken als een kind

Als tekstschrijver voelt Van Biesen zich naar eigen zeggen nog wat onzeker. Hij treedt immers in de voetsporen van een songschrijver die hij altijd op handen droeg. Een van zijn favoriete songteksten bij Gorki? Die van 'Tijdbom'.

"Laat mij nog iets weten,
je mag mij niet vergeten.
Ik leef onder de sterren
die jij ziet aan de hemel."

Vergeten doet Van Biesen niet. Op het moment dat hij zijn soloproject op de sporen wilde zetten, zakte hij zelfs speciaal af naar het graf van zijn vriend. "Het was heel heftig toen ik daar stond. Ik heb er gejankt als een kind. Heel wat nieuwe songs waren klaar, maar ik had niemand harder nodig dan Vossieboy. Ik vroeg hem om kracht. Zijn steun had ik echt nodig. De grootste paniek ebt nu gelukkig stilaan weg. Vooral omdat er zoveel vrienden zijn die me vooruit blijven duwen. Hun geloof in mij, dat houdt me momenteel overeind."

'Too Short a Lifetime' is nu uit. Op 18/4 (Record Store Day) brengt Biezen een 7''-single uit. 's Avonds is er een releaseconcert in de zaal van Trefpunt (Bij Sint-Jacobs 18, Gent).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234