Maandag 20/09/2021

De grootste flops van Hollywoods bekendste sterren

Cameron Diaz en Tom Cruise in 'Knight and Day'. Beeld PHOTO_NEWS
Cameron Diaz en Tom Cruise in 'Knight and Day'.Beeld PHOTO_NEWS

Een sterrencast betekent in Hollywood niet automatisch een spetterend succes in de box office. Dat moesten deze films met Hollywoods bekendste acteurs helaas aan de lijve ondervinden.

1. Tom Cruise en Cameron Diaz - 'Knight and Day' (2010)


Acteurs Tom Cruise en Cameron Diaz hebben al heel wat succesfilms op hun palmares, maar in 2010 liep het met 'Knight and Day' mis. De prent kostte 117 miljoen dollar om te maken. Hoewel daar nog een hoop miljoenen extra tegenaan gesmeten werden om de film in binnen- en buitenland te promoten, bracht de film slechts 20 miljoen dollar op in het openingsweekend. Uiteindelijk kon het charisma van Cruise er nog voor zorgen dat er in het buitenland 185 miljoen dollar omzet gemaakt werd.

2. Tom Hanks - 'Larry Crowne' (2011)


Als acteur betekende Tom Hanks de laatste twee decennia vast en zeker een rinkelende kassa. Succesfilms als 'Forrest Gump', 'Sleepless in Seattle', 'Saving Private Ryan' en 'Cast Away' zijn maar enkele van de prenten, die van Hanks een gevierd acteur maken.

Wanneer de Amerikaan echter zelf achter de camera kruipt, is het succes minder zeker. Hanks eerste worp als regisseur én acteur, 'That Thing You Do!', bracht slechts 26 miljoen dollar op in de VS, in het buitenland 8 miljoen dollar. 'Larry Crowne' bracht in de VS 35 miljoen dollar in het laatje, maar flopte onverbiddellijk in het buitenland met slechts 1 miljoen dollar opbrengst.

3. Julia Roberts - 'Duplicity' (2006)


Julia Roberts, ooit koningin van de romantische komedie met succesfilms als 'Nothing Hill' en 'My Best Friend's Wedding', speelde naast Clive Owen in 'Duplicity'. Er was 60 miljoen dollar nodig om de film te maken, terwijl die maar 40 miljoen dollar opbracht in eigen land. De 38 miljoen dollar die opgehaald werd in het buitenland, kon de bittere pil amper verzachten.

4. Eddie Murphy - 'The Adventures of Pluto Nash' (2002)


Waar Eddie Murphy normaal gezien een gegarandeerd succes is bij komedies, werd 'The Adventures of Pluto Nash' een absolute ramp. De film kostte zo'n 100 miljoen dollar, terwijl die slechts 7 miljoen dollar opbracht. De makers van de film hielden er dus een financiële kater van jewelste aan over.

5. Russell Crowe - 'A Good Year' (2006)


Je zou denken dat een film, geregisseerd door Ridley Scott met de twee Oscar-winnende acteurs Russell Crowe en Marion Cotillard in de hoofdrol, op niets anders kan uitdraaien dan een megasucces in de filmzalen. Helaas voor cast en regie draaide het anders uit. De film bracht door slechte recensies slechts 7 miljoen dollar op in de VS. In het buitenland was dat 35 miljoen dollar.

6. Halle Berry - 'Catwoman' (2007)


In 2004 had actrice Halle Berry met haar rol in de X-Men-films net een succesreeks neergezet. Warner Bros. pompte daarom 100 miljoen dollar in 'Catwoman' en dacht zo snel even een succesfilm te kunnen scoren. De film flopte echter en bracht slechts 40 miljoen dollar op in de VS, 42 miljoen dollar in het buitenland. Verre van voldoende om de productiekosten te dekken dus.

7. Angelina Jolie - 'The Tourist' (2011)


Het hoeft niet gezegd dat Johnny Depp en Angelina Jolie tot de 'crème de la crème' gerekend worden in Hollywood. De twee samen laten acteren in één film lijkt dan ook een garantie op succes. In de VS viel dat echter tegen: de film bracht er slechts 67 miljoen dollar op, terwijl de productiekosten boven de 100 miljoen dollar opliepen. Er werd dan stiekem ook eens hard gelachen toen bleek dat de twee sterren er elk een nominatie voor de Golden Globes voor kregen. Maar al bij al liep het verhaal voor de makers van de film niet catastrofaal af: de film bracht in het buitenland 210 miljoen dollar op.

8. Ben Stiller - 'Envy' (2004)


Ben Stiller heeft in het verleden wel vaker bewezen dat zijn humor kan scoren op het grote scherm. Met 'There's Something About Mary' (1998) en de 'Meet the Parents'-films bracht Stiller heel wat geld in het Hollywood-laatje. Het liep echter mis met 'Envy', een film die wereldwijd slechts 14 miljoen dollar opbracht. Verre van genoeg om de 40 miljoen dollar, die nodig was om de prent te maken, te dekken.

9. Matt Damon - 'Green Zone' (2010)


De Amerikanen zijn blijkbaar niet happig op films die de woelige en realistische kant van de oorlog laten zien. Getuige daarvan is 'The Hurt Locker', die een Oscar won, maar wereldwijd maar 17 miljoen dollar opbracht.

Ook 'Green Zone', een film uit 2010 met Matt Damon in de hoofdrol, werd slachtoffer van hetzelfde verschijnsel. De film kostte zo'n 100 miljoen dollar, maar bracht slechts 35 miljoen dollar op in de VS, 59 miljoen dollar in het buitenland.

10. Adam Sandler - 'That's My Boy' (2012)


Normaal gezien zorgt de hilariteit van Adam Sandler voor een succes in de filmzalen. In 2012 liep het echter even mis. Of het nu door slechte recensies kwam of het feit dat Sandler de rol van uniefjongen op hogere leeftijd al te vaak op zich had genomen: 'That's My Boy' flopte onherroepelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234