Zondag 29/11/2020

De grootste cokevangsten in West-Afrika van de afgelopen jaren

West-Afrika belangrijkste doorvoergebied voor cocaïne

Het westelijke deel van het Afrikaanse continent is uitgegroeid tot het belangrijkste transitgebied van de internationale cocaïnehandel. Sommige landen in de regio willen daar samen met de VN hard tegen optreden.

Door Aernout Zevenbergen

KAAPSTAD l Voorbij zijn de dagen dat een cocaïnedealer in Sierra Leone wegkomt met een kleine boete, nadat hij schuld heeft bekend. 'Ons land zal op geen enkele manier een doorvoerhaven worden in de internationale drugshandel', zei president Ernest Bai Koroma in een radiotoespraak. Zijn regering werkt aan nieuwe wetten om drugskoeriers hard aan te pakken.

De aankondiging van keiharde maatregelen volgde op de arrestatie eerder deze maand van Colombianen, Mexicanen, een Venezolaan en een Amerikaan. Zij hadden geprobeerd 600 kilo cocaïne het land binnen te brengen. Het witte poeder had een straatwaarde van 54 miljoen dollar. De smokkelaars gebruikten een vliegtuigje, dat zij hadden voorzien van de emblemen van het Rode Kruis, een van de vele hulporganisaties actief in het straatarme land.

West-Afrika is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijke doorvoerhaven van cocaïne. Was de totale vangst van coke in 1998 nog slechts 1 ton voor de gehele regio, dan was dat acht jaar later gestegen naar 15 ton, aldus de Verenigde Naties. Van alle drugsvangsten in Europa vorig jaar was een vijfde via Afrika naar Europa gekomen. Dat was in 2004 slechts 5 procent. Negennegentig procent van alle cocaïne die in Portugal is opgespoord kwam daar via Afrikaanse wateren.

"De gehele regio is erg zwak, erg kwetsbaar en dat weten de smokkelaars maar al te goed", zei Antonio Maria Costa, hoofd van het antidrugsprogramma van de VN, begin deze maand in Senegal. "Ze kunnen gemakkelijk van het ene naar het andere land gaan." Costa riep de wereld op snel in te grijpen, voor de drugskartels West-Afrika in een verstikkende houdgreep hebben. "De internationale gemeenschap heeft nu nog de kans te interveniëren met een soort preventieve aanval."

Handelsroutes van eeuwenoud in de regio tussen Dakar in het Westen en Port Soedan in het oosten, tussen Lagos in het zuiden en Europa in het noorden komen in handen van smokkelaars. "Hele karavaanroutes die historisch van belang waren voor handel, cultuur en beschaving zijn in handen gevallen van drugshandelaren", aldus Costa.

Met producenten en drugsbaronnen in Latijns-Amerika en consumenten in Europa vormt West-Afrika halverwege de route een ideaal punt om de waar van de akker naar de gebruiker te krijgen. De straatprijs voor coke ligt in Europa dik twee keer zo hoog als in de Verenigde Staten, waardoor Europa een gewilde bestemming is. West-Afrika is de zwakste schakel tussen de Andes en Europa.

Politiediensten en de rechtspraak in landen als Guinee-Bissau, Sierra Leone, Mali en Liberia hebben niet genoeg spierballen om een deuk in een pakje boter te slaan. Zo verdween in september 2006 meer dan 600 kilo cocaïne uit een van de best bewaakte gebouwen van het land: het ministerie van Financiën. Op zoek naar de gestolen drugs werden voormalige ministers en politiecommissarissen gearresteerd. Niemand werd ooit daadwerkelijk voor de rechter gebracht.

Dealers beschikken over tienduizenden dollars aan 'wisselgeld' om waar nodig het systeem te smeren. Drugsbaronnen en transporteurs kunnen spelen met zakken vol geld om dienders te laten dansen naar hun pijpen. Steekpenningen voor politieagenten, aanklagers en rechters, die kruimels verdienen als salaris, zijn een spotgoedkope manier om het formele systeem van recht en orde te ondermijnen en de dealers vrij spel te geven.

Autoriteiten in Liberia, een land dat herstellende is van bijna twee decennia bloedige burgeroorlog, weet zich daar geen geen raad mee. In januari dit jaar werden daar 92 vaten gevonden vol coke. "Zou dat op de Liberiaanse markt zijn geëindigd, dan was dit land opgehouden te bestaan", zei Ashford Pearl, hoofd van de haven van Monrovia. Niemand wist wat te doen met de coke zelf. Verbranden of in de oceaan storten? Storten zou het zeeleven wellicht vernietigen, zo vreesden functionarissen.

n Senegal, juli 2008: 2,4 ton

n Sierra Leone, juli 2008: 600 kilo

n Mali, januari 2008: 750 kilo

n Liberia, januari 2008: 2,5 ton

n Mauretanië, augustus 2007: 800 kilo

n Senegal, juli 2007: 1,25 ton

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234