Zaterdag 24/10/2020

opinie

De groene hypocrisie over Eurostadion

Een maquette van hoe het Eurostadion er zou moeten gaan uitzien.Beeld BELGA

Stefan Cornelis is Brussels parlementslid (Open Vld).

Het blijft toch bizar hoe slecht het geheugen van sommige politici is. In een nogal hoogdravend opiniestuk gingen groene politici Arnaud Verstraete en zijn Franstalige naamgenoot Pinxteren zaterdag op zoek naar een 'gedragen' oplossing voor de sport in Brussel.

Het is vreemd en - laat ons eerlijk zijn - ook behoorlijk hypocriet dat Verstraete en Pinxteren dit durven opperen. Vreemd omdat zowel Groen, in de persoon van toenmalig staatssecretaris De Lille, als Ecolo, met Evelyne Huytebroeck en Christos Doulkeridis, aanwezig waren op het conclaaf van de Brusselse regering in Oostende in mei 2013. Daar werd unaniem besloten om het stadion, waarvan al geruime tijd sprake was, te bouwen op parking C. De beide groene parlementsleden bestempelen dit soort akkoord waar hun eigen ministers hun handtekening onder zetten dus als "oude politieke cultuur".

Stefan Cornelis.Beeld RV

Vreemder wordt het nog omdat meneer Verstraete, toen nog kabinetsmedewerker van staatssecretaris De Lille, op datzelfde moment mee aan de onderhandelingstafel zat over het zogenaamd Brussels 'Gewestelijke Plan voor Duurzame Ontwikkeling'. Het opzet daarvan was om de grote strategische uitdagingen van het gewest voor de komende jaren in één overzichtelijk plan te gieten. Daarin stond dus ook zwart op wit dat het stadion op parking c zou komen. Enig commentaar van de heer Verstraete daarover heeft niemand toen gehoord...

Vreemd ook dat Groen! en Ecolo nu claimen zich te willen bekommeren over de sport in Brussel. Zijn het deze beide partijen immers niet die jarenlang de renovatie van de installaties van de Ritterclub in Jette hebben tegengehouden? Dat deden ze toen omwille van allerlei milieuredenen, waarvan de voornaamste de bescherming van de lokale vleermuizenpopulatie was. Ondanks dat er aan alle voorwaarden van ruimtelijke ordening en milieu voldaan werden voor de renovatie, wendden beide partijen toen al hun invloed aan om dit project tegen te houden. Dat honderden kinderen daardoor geen plek hadden om te kunnen voetballen, was blijkbaar niet zo erg.

Intussen heeft een collega van Arnaud Pinxteren het plan opgevat om het oude stadion van RWDM, het Edmond Machtensstadion in Molenbeek, af te breken en de omringende installaties en oefenvelden grotendeels om te turnen naar (sociale) huisvesting. Van echt veel oprechte liefde voor de sport vallen de groenen dus heus niet te verdenken.

Anderen verdacht maken daarentegen, daarop scoren ze hoog. Het daarbij gehanteerde taalgebruik laat weinig aan de verbeelding over. Het gaat over 'kaviaardeals' 'gesmeerd met belastingsgeld'. Men zou het ook gewoon een contract kunnen noemen tussen een privaat-publieke vennootschap en een aannemer. Iets wat men doorgaans in alle grote Europese infrastructuurprojecten verplicht is te doen om zo te vermijden dat het de overheid is die alle investeringskosten moet dragen.

Natuurlijk kadert het Eurostadionproject in een economische logica. Het is economisch logisch dat een multifunctioneel stadion met een daarbij horende overstapparking voor 12.000 wagens die 365 dagen per jaar gebruikt kan worden, meer opbrengt dan een 24 hectare grintbak die 200 dagen per jaar leeg staat. Het is vooral ook maatschappelijk nuttiger.

Het is daarenboven ook economisch logisch dat overheden inspanningen doen om projecten te kunnen realiseren die jobs opleveren. De Heizel-vlakte fungeert zo al sinds de jaren 30 van de vorige eeuw. Met haar Wereldtentoonstellingen (meervoud), voetbalwedstrijden, megaconcerten, Atomiums, Bruparcks en Mini-Europa's is het altijd al één van de voornaamste motoren geweest van ons land voor jobs in de toeristische, horeca- en eventsector. Dat zijn grotendeels laaggeschoolde jobs waar Brussel zelf enorm veel nood aan heeft. Het project van het Eurostadion is een trekker om het Heizel-plateau de kans te geven daar een nieuwe boost aan te geven. De groene grintbaklogica lijkt dat te kelderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234