Zondag 04/12/2022

Reportage

‘De grens tussen hipster en clochard is dun’: jongeren kiezen massaal voor tweedehandskleren

Michelle van Sitteren-Martens. Beeld Damon De Backer
Michelle van Sitteren-Martens.Beeld Damon De Backer

Wie ouder is dan 25 schudt wel eens meewarig het hoofd: is dat nu een coole tiener, of eentje die zomaar wat heeft aangetrokken? Want: ‘De grens tussen hipster en clochard is dun’. Vijf getuigenissen.

Annelies Waegemans

MICHELLE VAN SITTEREN-MARTENS (16): ‘Ik kan echt trots zijn: maar 2 euro voor betaald!’

Minstens één keer per maand gaat Michelle van Sitteren-Martens naar vintagewinkel Think Twice. Daarnaast snuffelt ze ook nog vaak in de rekken van de kringwinkel. Hoe goedkoper het stuk dat ze vindt, hoe meer voldoening het geeft. Kleren die ze zelf niet meer draagt, verkoopt ze samen met een vriendin via een Instagram-account.

“Een mooi stuk vinden voor een euro: dat is het leukste! Ik heb vriendinnen die alleen naar Think Twice gaan wanneer de nieuwe collectie net binnen is en er veel keuze is, maar ik ga het liefst op de dagen waarop ze alles aan 1 of 2 euro verkopen. Daarom ga ik ook graag naar de kringwinkel: je moet er goed zoeken om iets te vinden, maar het kost je ook niets. Dan kan ik echt trots zijn: ‘Mooi hè! Maar 2 euro voor betaald!’

“Tegenwoordig vind je de eighties- en nineties-stijl waar ik van hou ook in ‘gewone’ winkels. Ik snap dat mensen voor het gemak kiezen, maar ik vind de zoektocht net fijn. Ik heb een jaar gezocht naar een toffe jeans, tot ik dan maar een nieuwe Levi’s kocht. Nog geen maand later vond ik bij Think Twice de perfecte jeans voor 5 euro: die draag ik dan veel liever dan mijn dure Levi’s.

“Mijn oma vindt het vies dat ik ­kleren draag die al door iemand anders gedragen zijn. Maar het is ­helemaal niet vies: je moet het gewoon goed wassen. Onlangs gaf ze mij een compliment over een broek, tot ik zei dat die tweedehands was. (lacht)

“Ik koop niet alles tweedehands: ondergoed, maar ook topjes koop ik liever nieuw. Onlangs ging ik met vriendinnen naar Primark en kocht ik twee zomerjurkjes. Dan denk ik wel: oei, dat had ik beter niet gedaan. Anderzijds vind ik dat je ook gewoon je best kunt doen, zonder daarom ­radicaal je levensstijl te veranderen. Het is als flexitariër zijn: als iedereen een beetje bewuster eet, bereiken we veel meer dan met een kleine groep veganisten.”

SIEN VOETS (17): ‘Mijn mama kan niks weggooien en daar profiteer ik nu van’

Toen Sien Voets vorig jaar een nieuwe trui nodig had, vond ze die in de kleerkast van haar papa. Zijn oude sweater is nu haar lievelingstrui en luidde het begin in van haar voorliefde voor vintage kleding met een verhaal.

“Ik kreeg er zo veel leuke reacties op dat ik prompt zijn kast én die van mijn moeder ging doorzoeken. Een T-shirt van mijn mama, eentje van Moschino, is nog steeds een van mijn lievelingsstukken. Ze kreeg hem als ­tiener van mijn oom toen hij trouwde. Die vond dat ze geen geschikte kleren had. Ik ben hem daar nog altijd dankbaar voor. (lacht) Een ander favoriet kledingstuk is een hoody van Kappa die nog van mijn papa is geweest. Hij gaf de trui aan mijn mama toen ze net samen waren.

“Mijn mama kan niks weggooien en daar profiteer ik nu van. In haar kleerkast bij mijn grootouders vond ik een stapel broeken die zij op mijn leeftijd droeg. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om een goed passende jeans te vinden, maar haar broeken zitten mij perfect. Mijn grootouders vinden het grappig om mij in haar kleren te zien. Ze snappen mijn stijl niet altijd, denk ik, maar ze zijn van een generatie die zuinig leefde en niks kocht, tenzij ze het echt nodig hadden, dus ze vinden het fijn dat ik nadenk voor ik iets koop.

“Sowieso denk ik veel na over het milieu en probeer ik zo ecologisch mogelijk te leven. Toen ik pas in tweedehandswinkels kwam, zocht ik er naar een specifieke stijl, maar geleidelijk aan ben ik meer open-minded geworden. Als je ervoor openstaat om dingen te passen die je normaal niet zou aantrekken of die wat afwijken van wat de rest draagt, vind je heel veel en ontwikkel je gaandeweg een eigen stijl.

“In het begin is het een gekke gedachte dat je kleren ooit van iemand anders zijn geweest, iemand die je niet kent, die misschien zelfs ondertussen gestorven is. Maar dat vind ik nu net bijzonder. Een stuk met een ­geschiedenis is voor mij extra ­waardevol.”

Quinten Ornelis. Beeld Damon De Backer
Quinten Ornelis.Beeld Damon De Backer

QUINTEN ORNELIS (16): ‘Het is opletten: je wil er ook niet uitzien als een vijftigjarige toerist in Florida’

Vier truien en twee broeken, gekocht onder zachte dwang van zijn moeder omdat hij écht kleren nodig had. Dat is wat Quinten Ornelis tot vorig jaar in zijn kast had. Tot hij uit nieuwsgierigheid bij Think Twice binnensprong en er het rek met kleurrijke hemden ontdekte.

“Mijn liefde voor vintage is begonnen met felgekleurde hemden met prints. Ik heb er ondertussen zoveel dat ik eens een selectie moet maken. Mijn kleerkast wordt te klein.

“Een vastomlijnde stijl heb ik niet. Ik weet ook niet of ik dat wel wil. Ik kleed me zoals ik me voel en koop wat ik leuk vind. Ik hou wel van stukken met flink wat kitsch. Het is een uitdaging om zo’n stuk, zoals een felgekleurd hawaïhemd, zodanig te combineren dat het toch tof is. Maar het is opletten: je wil er ook niet uitzien als een vijftigjarige toerist in Florida.

“Ik kijk veel rond op straat voor inspiratie en volg op Instagram mensen van wie ik de stijl cool vind. Tyler, The Creator (Amerikaanse rapper, red.) bijvoorbeeld, al zal ik zijn looks nooit zomaar kopiëren. Ze dienen meer als een voorbeeld dat ik in mijn achterhoofd houd. Ik pik heel veel op. Onlangs zag ik Trainspotting en dan weet ik: die look, daar kan ik iets mee. Ik sla het op en merk dan de volgende keer dat ik ga winkelen dat ik er toch naar op zoek ga.

“Opmerkingen over mijn look krijg ik zelden. Mensen vinden het tof dat ik mijn eigen ding doe. Wel krijg ik vaak de vraag of ik gay ben. Ik denk dat sommigen het nog altijd raar vinden wanneer je als jongen veel bezig bent met je kleren. Dat ik wat verwijfd ben, is geen geheim en ook niet iets wat ik erg vind. Ik hoef niet zo nodig stoer te zijn, maar gay ben ik ook niet.

“Ik merk dat jongeren tegenwoordig allemaal bezig zijn met de ecologische impact van wat ze doen. Er is meer kennis, meer bewustzijn. Ook ik koop amper nog nieuwe kleren. Enkel broeken af en toe, omdat ik moeilijke maten heb. Al vond ik onlangs een fantastische broek, die achteraf van Armani bleek te zijn: amper 3,50 euro heb ik ervoor betaald.”

Garke Sondervan. Beeld Damon De Backer
Garke Sondervan.Beeld Damon De Backer

GARKE SONDERVAN (16): ‘Het daagt je uit om creatief te zijn met je kleren’

Toen Garke Sondervan vorig jaar voor het eerst in een tweedehandswinkel kwam, ging er een wereld voor hem open. Hij kocht er iets voor een seventies-verkleedfeestje, maar al snel schakelde hij ‘voor echt’ over.

“Ik droeg al vaker tweedehandskleding. Mijn ouders dragen het zelf vaak en mijn moeder kocht het ook ­geregeld voor mij. Maar tot voor kort kleedde ik me zo casual mogelijk. Ik zat op een college, en daar wilde ik vooral niet opvallen. Nu ik op de Steinerschool zit, trek ik me minder aan van wat mensen van mijn kleren vinden. (lacht)

“Tweedehands shoppen daagt je uit om creatief te zijn met je kleren. Alles kan en alles mag. Af en toe is wat ik draag op het randje, dat geef ik toe. Mijn ouders wijzen mij daar dan wel op: ‘Nu zie je er echt als een zwerver uit’. Maar ze laten mij doen. Ik denk dat mijn kleding mijn nonchalante persoonlijkheid onderstreept. Nadenken over wat ik aandoe, doe ik amper. Mijn combinaties zijn niet altijd geslaagd, besef ik. De grens tussen hipster en clochard is dun. Onvermijdelijk eindig ik soms aan de verkeerde kant van de grens, maar dat is niet erg.

“Nieuwe kleren heb ik niet meer gekocht het laatste jaar. Al heb ik daar ook geen problemen mee, zolang het duurzaam blijft. Ik koop in de eerste plaats tweedehandskleding uit principe. Ik ben best veel bezig met ecologie en duurzaamheid, en heb mee de klimaatmarsen in Antwerpen georganiseerd. Maar ik zou het niet doen als ik het niet tof vond. Met een groepje vrienden gaan wij één keer per maand, als het ‘dagen’ zijn, ‘think twicen’. De eerste keer als alles 4 euro is, en dan nog eens als alles aan 2 euro geprijsd is. We beginnen in de Nationalestraat en doen een toer langs de vier winkels. Een uitstapje.” (lacht)

FRANCESCA WAEGEMANS (18): ‘Wij zijn een bezorgde generatie’

Voor Francesca Waegemans is tweedehands shoppen haar bijdrage aan een betere wereld, maar nog meer is het experimenteren met allerlei ­stijlen een creatieve uitlaatklep.

“Al mijn vrienden dragen tweedehandskledij en ze doen er allemaal hun eigen ding mee. Iedereen heeft zijn eigen stijl. Vraag me niet de mijne te omschrijven, maar je zult me ­alleszins nooit in een jeans zien. Ik hou van kleur, van opvallende en gedurfde stukken die mijn persoonlijkheid weerspiegelen. Veel mensen snappen mijn stijl niet. Mijn ouders hebben een bijnaam voor mij: Scruffy. (lacht)

“Behalve ondergoed kocht ik al meer dan een jaar niets meer in een gewone winkel. Als ik door de stad loop en in de etalages kijk, zie ik niets dat mij aantrekt: alles is hetzelfde. Bovendien vind ik shoppen niet leuk. Enkel in tweedehandswinkels snuffel ik graag rond omdat de zoektocht het interessant maakt.

“Het is een misverstand dat tweedehandskleren sowieso goedkoop zijn. Ik heb graag unieke stukken, en betaal voor een vintage stuk soms evenveel als je in een gewone winkel voor iets nieuws zou betalen. Ik vind dat niet erg, ik koop uit principe enkel wat ik nodig heb en hecht me nogal aan mijn kleren. Ik doe iets pas weg wanneer het niet meer gered kan worden. Tweedehandskleren hebben zichzelf al bewezen: ze gaan niet stuk na een of twee keer dragen. En je weet dat ze niet gemaakt zijn in een sweat­shop door kinderhanden.

“Ik merk in mijn omgeving dat iedereen bewuster gaat leven. Wij zijn de generatie die alles omgooit wat de vorige generaties vanzelfsprekend ­vonden. Aan de klimaatmarsen doe ik niet mee, omdat mijn school afmaken mijn prioriteit heeft, maar ik deel de bezorgdheid van mijn generatie. Er moet iets veranderen, en iedereen draagt bij op zijn eigen manier.”

WAAR SHOPPEN?

Think Twice: in Antwerpen (4), Brussel (2), Brugge, Gent (2) en Leuven. • Riot: in de shops in Antwerpen en Leuven wordt af en toe per kilo verkocht. • Episode: Nederlandse keten met filialen in Antwerpen en Brussel. • Melting Pot Kilo: in Brussel en Antwerpen koop je aan 15 euro per kilo. • Bij Jutka en Riska in Antwerpen vind je een mix van vintage en jonge designers. • Voor designer vintage: Rosier 41 (Antwerpen), Labels Inc. (Antwerpen), Isabelle Bajart (Brussel) en Gabriele Vintage (Brussel).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234