Zaterdag 05/12/2020

DE GRAUWE & SCHOORS

Topeconomen Paul De Grauwe en Koen Schoors wisselen elkaar af en schrijven over mens, wereld en economie.

De vorming van de eurozone is een onomkeerbaar proces. Eenmaal de eieren zijn gebroken en door elkaar geklutst, gaan ze op in de grote omelet van de eurozone, daar valt niets tegen te doen. In een zichzelf respecterende democratie is het vanzelfsprekend dat elk land het recht heeft uit de euro te stappen. Maar daarmee krijgt een land haar eieren nog niet terug.

Griekenland kan natuurlijk opnieuw een eigen munt aannemen. De drachme lijkt mij als naam historisch besmet. Griekenland is duidelijk de draad kwijt en heeft nood aan iemand die toont hoe je aan de scherpe hoorns van de financiële chaos kunt ontsnappen. Ik stel daarom de ariadne voor als naam voor de nieuwe Griekse munt, als verwijzing naar de mythische dochter van koning Minos, die Theseus op vernuftige wijze uit het labyrint hielp ontsnappen.

Het idee is dat die nieuwe ariadne dan zo snel mogelijk devalueert ter herstel van de competitiviteit, het nieuwe gouden kalf dat Vlaanderen en Europa met diep religieus enthousiasme aanbidden. Het voordeel van een devaluatie is dat een land dan meer uitvoert, minder invoert, meer werkgelegenheid en inkomen creëert en zo uit het dal kruipt. Dat zal voor Griekenland op de korte termijn helaas niet zo veel verschil maken, omdat het exportpotentieel van Griekenland beperkt is. Toeristen zijn de voornaamste bron van buitenlandse inkomsten voor Griekenland, en die hebben echt geen zin om in een sociaaleconomische chaos van zon en cultuur te genieten omdat de feta nu wat goedkoper is. De illusie van normaliteit is een noodzakelijke voorwaarde voor massatoerisme. Het nadeel van een devaluatie is dat de prijzen van alle ingevoerde producten en diensten onmiddellijk de hoogte in gaan, dus zo ongeveer alles wat niet gedijt in zon of zee wordt duurder. De koopkracht van de Griekse bevolking wordt dan bij donderslag gehalveerd. Hmmm, niet echt een wondermiddel die devaluatie. Het zal op termijn wel werken, maar niet zonder de onvermijdelijke pijn.

Daarnaast zit je ook met het probleem van de omelet. Ten eerste zijn alle spaartegoeden uitgedrukt in euro. Minos modaal wordt nu met de dag banger dat Griekenland de euro verlaat voor de ariadne en denkt eraan zijn euro's van zijn Griekse spaarkas naar een Duitse bank te verkassen, dicht bij de ultieme behoeder van de waarde van de euro. Maar indien Minos dat doet, dan blijven de Griekse banken spaargelden verliezen en wordt de Griekse economie er alleen maar zieker op, wat de komst van de ariadne alleen maar waarschijnlijker maakt, zodat Minos met gepaste trots en borstgeroffel op de volgende buurtbarbecue kan verkondigen dat hij het toch maar weer eens bij het rechte eind had, een klassiek geval van een zichzelf vervullende verwachting. De exit uit de euro impliceert dus de ondergang van de Griekse banken.

Het tweede omeletprobleem is dat de belastinginkomsten plots in de gedevalueerde ariadne zijn terwijl de schuld in euro's blijft. Daardoor kan Griekenland na de euro-exit niet anders dan zijn schulden verwerpen, het faillissement dat net iedereen wil vermijden. Dat jaagt iedereen op kosten: de banken, de verzekeraars, de Europese Centrale Bank, de overheden. Bijgevolg zal Griekenland veroordeeld zijn tot een totale begrotingsdiscipline, want niemand zal na dit fiasco nog bereid gevonden worden Griekenland nog maar een eurocent te lenen, laat staan een ariadne.

Tot slot hebben ook Griekse bedrijven vaak euroschulden bij buitenlandse partijen, maar worden hun inkomsten nu plots in ariadne geschreven. Ook die, meestal relatief open en competitieve, bedrijven krijgen dus een fatale nekslag toegediend door de ariadne. En dan zeg ik nog niets over de enorme problemen die het ontklutsen van de omelet zullen opleveren voor de rest van de omelet. Al wordt de euro-exit misschien politiek onvermijdelijk, het is economisch niet de wonderoplossing die sommigen er van maken. Misschien moet iemand dat ook eens aan dat geblondeerde Hollandse haantje uitleggen. Voor Griekenland lijkt een totale schuldkwijtschelding, een draagbare begrotingsdiscipline en het herstel van een normale relatie met de overheid een betere optie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234