Vrijdag 30/07/2021

De Grauwe & Schoors

Topeconomen Paul De Grauwe en Koen Schoors wisselen elkaar af en schrijven over mens, wereld en economie.

Pierre Richard krijgt van Dexia nog jaarlijks een extraatje van 583.000 euro, bovenop zijn ravissante pensioen. Dat is een aanvullend pensioen dat hij krijgt gedurende twintig jaar, als beloning voor zijn verdiensten als hoofd van het directiecomité van 2000 tot 2006 en daarna als voorzitter van het directiecomité tot zijn ontslag op 30 september 2008 naar aanleiding van het bijna-faillissement van de Groep die hij had geleid van 2000 tot 2008. U las dat goed: twintig jaar aanvullend pensioen voor bewezen verdiensten.

Laten we het eerst eens hebben over die bewezen verdiensten. Pierre Richard hervormde het zakenmodel van Dexia Groep radicaal. Van een veilige en liquide bank van lokale overheden die vooral in België en Frankrijk actief was, werd het een wereldleider in de innovatieve kredietverlening aan lokale besturen, zonder daarvoor het kapitaal, de liquiditeit, de organisatiestructuur of de economische kennis in huis te hebben. De snelle groei tot een bank met een balanstotaal dat het gewicht van het Belgische bruto nationaal product ruimschoots overschreed, was maar mogelijk door een nog snellere toename van risico's en structurele onevenwichten in de balans. Dat gaf op papier verleidelijke winsten en sappige dividenden, maar was tot ontploffen voorbestemd. Het onvermijdelijke gebeurde dan ook naar aanleiding van de dramatische ineenstorting van Lehman Brothers in september 2008.

Bijgevolg is de Gemeentelijke Holding vereffend (uw en mijn stad of gemeente is de klos voor vele honderden miljoenen), is Arco financieel van de kaart gevaagd (financiering voor hospitalen, zorg, scholen en zo meer verliezen miljarden), kon Ethias maar net gered worden met overheidsgeld (uw en mijn belastingen), en moest Dexia Bank België genationaliseerd worden. Bovendien zitten we met een Dexia Holding die al voor miljarden overheidsmiddelen heeft opgeslokt, maar desondanks nog vele jaren structureel verlieslatend zal zijn en miljarden zal blijven opslokken die we wel moeten ophoesten omdat we anders die vele miljarden interbancaire garanties moeten uitbetalen (uw en mijn belastingen). De bijkomende staatsschuld die hierdoor is ontstaan en nog zal ontstaan, maakt de levensnoodzakelijke budgettaire sanering waar we voor staan alleen maar moeilijker. Ook is de kredietrating van ons land gedaald, waardoor we duurder betalen voor al die opgestapelde schulden. Dat zijn dus de diensten waarvoor Richard het verdient twintig jaar lang een aanvullend pensioen te krijgen. Gefeliciteerd.

Ten tweede wil ik het eens hebben over het principe zelf: een man die negen jaar aan het hoofd van de Dexia Groep heeft gestaan, kent zichzelf, met de goedkeuring van het door hem gecontroleerde remuneratiecomité, een erg ruim aanvullend pensioen toe gedurende twintig jaar. En dat wordt dan effectief uitbetaald na zijn ontslag, hoewel overduidelijk gebleken is dat zijn beleid aan de basis ligt van de ondergang van de Dexia Groep, die zonder de wel erg ruime overheidssteun al lang morsdood zou zijn. Het is hoofdzakelijk de overheid die mijnheer Richard uitbetaalt voor zijn bewezen diensten. En de overheid blijft dat netjes doen, want uiteindelijk is er een rechtsgeldige overeenkomst met mijnheer Richard.

Begrijpt u het nog? Want ik volg niet meer. U vervangt uw parkeerticket een kwartier te laat en krijgt 20 euro boete. Mijnheer Richard organiseert eigenhandig het bijna-faillissement van een bank en een land, jaagt ons op miljardenkosten en krijgt als beloning twintig jaar lang een aanvullend pensioen van 583.000 per jaar, zelfs ams de feiten voor iedereen duidelijk zijn. De waanzin regeert.

Ik zou voorstellen aan de overheid om voor een keer een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid te stellen en dat aanvullend pensioen niet meer uit te betalen. Er is vast ergens een slimme jurist te vinden die u daarvoor een juridisch excuus kan bezorgen. En laat mijnheer Richard dan maar procederen tegen de overheid om die bonus toch af te dwingen. Dan kunnen we eens debatteren over zijn bewezen verdiensten en de deugdelijkheid van de politiek benoemde raad van bestuur die hem moest controleren. Klink ik nu cynisch? Dan is dit niet de bedoeling. Gewoon doen. Ter herstel van de moraliteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234