Zondag 23/01/2022

De Graeve weigert in te leveren op loon

Bekaertbaas Bert De Graeve weigert een deel van zijn omstreden loon van vorig jaar in te leveren. De vakbonden bij Bekaert lijken daar na crisisoverleg met hun topman niet langer zwaar aan te tillen.

De topman van staaldraadproducent Bekaert is niet van plan om ook maar een euro van zijn omstreden loonsopslag in te leveren. Dat is een van de belangrijkste vaststellingen gebleken na afloop van een gesprek van CEO Bert De Graeve gisterennamiddag in Kuurne met een groep van 37 vakbondsafgevaardigden.

Het was even zoeken om de locatie van het overleg te vinden. De plaats waar ze zouden vergaderen over de toekomst, werd te elfder ure nog gewijzigd. Er werd niet samengezeten in het hoofdkantoor in Zwevegem. Plots was het Kuurne, in een afspanning met voldoende in- en uitgangen om een CEO ongemerkt te laten aankomen en weer vertrekken. Het plannetje lukte, De Graeve bleef zowel bij aankomst als vertrek ongezien.

Meer dan drie uur duurde het overleg tussen de twee partijen. Nog voor iemand naar buiten was gekomen, was een persmededeling van de directie al de wereld in gestuurd. Even later verliet de directie de onderhandelingstafel langs de voordeur, zij het zonder de onzichtbare topman, en zonder een zinnig woord uitleg. "Alles staat in ons persbericht", aldus Bekaertwoordvoerster Katelijn Bohez.

Het loon van De Graeve was de voorbije dagen voer voor actie en protest bij het bedrijf. Vorige week werd bekend dat de topman in 2011 ruim 30 procent meer verdiende dan het jaar voordien. Het nieuws sloeg in als een bom. Bij Bekaert in België verliezen 609 mensen hun baan als gevolg van de zware terugval die het bedrijf vorig jaar te vertereren kreeg. Een forse opslag voor de topman, terwijl de arbeiders mogen vertrekken, die boodschap werd niet gepikt.

De Graeve kreeg de voorbije dagen tal van verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Arbeiders in Aalter, de zwaarst getroffen vestiging, hadden er zelf mee gedreigd om hem te lynchen mocht hij zich op de werkvloer vertonen. De Graeve verdiende vorig jaar 1,7 miljoen euro. Zijn vast loon steeg met 20 procent tot 831.000 euro. Zijn variabel loon ging van 475.000 naar 715.000 euro. De forse stijging van het loon houdt verband met de goede prestaties van Bekaert in de periode 2008-2010.

De vakbonden eisten en verkregen een rechtstreeks gesprek met hun topman. Ze vroegen ook een duidelijk gebaar van verzoening. De socialistische vakbond ABVV drong aan om een deel van zijn omstreden loon in te leveren. "Tien procent zou niet slecht zijn", zei afgevaardigde Marc Staelens.

Maar op die eis ging De Graeve niet in. Wel zei de topman dat zijn loon dit jaar 'substantieel' zal dalen en zal zakken tot op het niveau van voor het topjaar 2010, toen Bekaert gouden zaken deed met de productie van zaagdraad voor de productie van zonnecelpanelen. Hij kondigde ook aan dat zijn vast loon in 2012 wordt bevroren. Woordvoerster Bohez verklaarde achteraf dat de verloning van De Graeve met ongeveer een derde zal dalen ten aanzien van 2011.

Echt verrassen deed die aankondiging niet. Als gevolg van de slechte prestaties in 2011 zou de bonus van De Graeve toch zwaar terugvallen. Van enige toegeving lijkt er dan ook geen sprake te zijn. Opvallend: afgaande op de verklaringen van de bonden na de vier uur durende vergadering, tillen ze daar niet zwaar aan. Een gezamenlijke mededeling van de drie vakbonden kwam er pas na zessen. Anders dan eerder op de dag werden de grote woorden en felle uitspraken dit keer geschuwd. Het zopas beëindigd overleg was in de eerste plaats verkennend geweest, heette het. De dialoog was volgens de drie vakbonden "open" geweest, de sfeer "constructief". Tijdens het gesprek was ook het gevoelige onderwerp "loon en bonus van de CEO" aangesneden.

Sociaal plan belangrijkste

Maar, zoals Jan Maeseele van het ACV zei, "dat was niet de essentie van de gesprekken vanmiddag". De essentie van de gesprekken was het gezamenlijk uitwerken van sociaal plan en het voortbestaan van de Bekaert-vestigingen in België. Of er op dat vlak een doorbraak was bereikt? Blijkbaar nog niet. Volgens de vakbonden moet er de komende weken nog hard gewerkt worden. Op alle essentiële vragen luidde het antwoord 'geen commentaar'. Kwestie van geen bruggen te verbranden, wellicht.

Helemaal zonder hoop waren de onderhandelaars blijkbaar niet van tafel gegaan. "Dit gesprek was een start," klonk het, "een goed begin om het vertrouwen te herstellen. De Graeve beseft dat de situatie ernstig is. Zo zal hij, anders dan gepland, wellicht ook volgende week een aantal keren bij het overleg aanwezig zijn."

"We gaan niet langer stilstaan bij een zaak waar we toch niks kunnen aan doen", zegt John De Brouwere van de socialistische vakbond ABVV later op de avond. "Het is aan Bert De Graeve om eens goed na te denken of hij nog een geste wil doen. Wij hebben ons gedacht erover gezegd." "Natuurlijk vinden we die hele bonusdiscussie nog wel belangrijk, maar ze mag geen hypotheek leggen op de onderhandelingen voor een goed sociaal akkoord", vult Jan Maeseele van de christelijke vakbond ACV aan.

De vakbondsafgevaardigden zeggen dat ze nu vooral werk willen maken van een goed sociaal plan. Volgende week vrijdag wordt er verder onderhandeld over de herstructurering. "Onze eerste bekommernis zijn de 609 mensen, van wie de job bedreigd is. Als we actie voeren dat zullen we dat doen voor een goed sociaal plan. We willen zoveel mogelijk naakte ontslagen vermijden", zegt De Brouwere.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234