Woensdag 08/12/2021

Update

De Graeve: "Mijn loon is substantieel gedaald in 2011"

CEO Bert De Graeve. Beeld BELGA
CEO Bert De Graeve.Beeld BELGA

Bert De Graeve, CEO van staaldraadproducent Bekaert, heeft deze namiddag in het West-Vlaamse Kuurne een ontmoeting gehad met een veertigtal vakbondsmensen. De CEO gaf er toelichting over de prioriteiten voor Bekaert België en over zijn verloning. Dat heeft het bedrijf na afloop van de ruim drie uur durende vergadering in een mededeling gemeld. "De meest gemeenschappelijke noemer die we hadden is zorgen voor werkgelegenheid." Dat vat het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV/ABVV/ACLVB) samen.

Met betrekking tot zijn verloning zou De Graeve duidelijk laten verstaan hebben dat die voor 2011 "een substantiële daling inhoudt en terugvalt op het niveau van de jaren voor het uitzonderlijke jaar 2010". Hij lichtte ook toe dat het vaste deel in 2012 werd bevroren en dat zijn doelstellingen voor de komende jaren betrekking hebben op het opnieuw sterker maken van Bekaert.

De Graeve zei dat zijn eerste prioriteit is om het aantal naakte ontslagen te beperken. Hij wil ook zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen aan de medewerkers betrokken in de herstructurering "via constructief overleg en met een fair sociaal plan". De ontmoeting van vandaag moet er volgens hem voor zorgen dat de sereniteit van het overleg hersteld wordt.

Bezinken
Op de vraag of de vakbonden nu vinden dat De Graeve een toegeving gedaan heeft of niet, bijvoorbeeld met het bevriezen van zijn loon in 2012, wilden de vakbonden geen commentaar kwijt, evenmin of er nu garanties gegeven zijn naar werkzekerheid.

"Het gesprek was wel een start om het vertrouwen te herwinnen, iedereen moet dit nu laten bezinken", aldus Jan Maesele (ACV), namens het vakbondsfront. "Voor het eerst in de periode van de onderhandelingen hebben we meneer De Graeve gezien. We hebben de gelegenheid gehad om de vragen die we hadden te stellen. Het was een namiddag van luisteren en uitwisselen van ideeën. We hebben ons standpunt nader verduidelijkt tegenover de directie en ook meneer De Graeve kon zijn visie tegenover de feiten geven."

De vakbonden zeggen dat ze de komende dagen nodig hebben om alles op een rijtje te zetten om vrijdag de onderhandelingen te starten om tot een sociaal plan te komen. "Het voornaamste waar we voor staan is de komende weken hard onderhandelen voor een degelijk sociaal plan, ook de directie heeft gezegd hieraan mee te zullen werken, wij zullen proberen de timing te bespoedigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234