Vrijdag 18/06/2021

De Graal

Kamervoorzitter De Croo weet een lekker biertje te appreciëren. Sinds kort kan hij een bier uit zijn eigen gemeente proeven: begin 2002 start Wim Saeyens in Nederbrakel (deelgemeente van Brakel) een brouwerijtje op. Hoewel grotendeels opgebouwd met tweedehandsmateriaal oogt het geheel zeer verzorgd en zijn de installaties doordacht opgesteld. Het resultaat valt op door de gekozen naam, een zeer verzorgde presentatie en natuurlijk de aanmaak van een gemberbier.

Wim Saeyens is net als elke student geïnteresseerd in bier maar raakt pas door zijn licentie scheikunde geboeid door de biochemische aspecten van het brouwen. Deze interesse mondt uit in een brouwopleiding die hij in avondonderwijs volgt. Met nog een cursus bedrijfsbeheer op zak waagt hij zich uiteindelijk aan een eigen brouwerij. Het moet echter een bijberoep blijven, daarom is heel veel aandacht besteed aan een vlotte afhandeling van zijn product. De beslagkuip, de filterkuip, de twee kookketels en de drie gistingtanks (alles in roestvrij staal) zijn afkomstig uit een melkerij. Waar aangewezen voorzag de brouwer zelf enkele handige accessoires. Zo zijn de gistingtanks omwikkeld met een warm isolatiedeken maar kunnen ze indien nodig ook afgekoeld worden met stromend water. De beslagkuip werkt volledig computergestuurd.

De hele installatie is zodanig uitgekiend dat op één brouwdag maar liefst drie brouwsels tot elk 600 liter uit de ketels vloeien. Voor wie 'na zijn uren' brouwt, is dit een belangrijke troef: zodra het vuur onder de ketel brandt, kan men maar best in één moeite door zoveel mogelijk produceren. Om de kwaliteit zo constant mogelijk te houden, worden voor de botteling telkens drie brouwsels van eenzelfde bier gemengd. Aandacht voor het tijdsaspect noopte de brouwer tot één heel belangrijke investering, namelijk de aankoop van een splinternieuwe (en peperdure) bottellijn. Vele ambachtelijke brouwers behelpen zich noodgedwongen met verouderd tweedehandsmateriaal dat vaak heel wat handwerk (lees: heel veel tijd) vraagt en waarbij het resultaat niet altijd even fraai oogt. De investering in een spoelinstallatie bleek te hoog gegrepen, vandaar dat de brouwer uitsluitend met nieuwe flesjes werkt en zijn leeggoed kwijtraakt bij Van Steenberge (deze staat wel meer kleine brouwers met raad en daad bij).

Een flesje De Graal ziet er in elk geval heel netjes uit, zonder afdruipsporen en met het etiket mooi recht gekleefd. Daarop prijkt breeduit de naam en een afbeelding van een graal. Het lijkt een eenvoudige keuze maar de zoektocht naar een geschikte en nog niet gebruikte biernaam duurde heel lang, ook al omdat de brouwer bewust buiten de vijver der abdijbieren wou vissen. Het kleurenpallet is sober maar oogt voornaam: lichtblauw voor de Blonde, donkerblauw voor het gemberbier en goudbruin voor de Dubbel, telkens is combinatie met beige en goud.

Het eerste bier van De Graal was het gemberbier. In de Middeleeuwen is deze wortelstok ook in onze gewesten een veelgebruikte specerij. Gemberbier is een oude specialiteit. Ook bij kamertemperatuur blijft het pikante gemberbier immers goed de dorst lessen, wat in vroegere tijden zeker een pluspunt moet geweest zijn. De keuze van Wim Saeyens valt in elk geval op, er zijn over de hele wereld maar enkele gemberbieren in de handel. Toch was het een collega die maar bleef aandringen "om eens een gemberbier te brouwen" die hem tot deze keuze aanspoorde.

Het bier draagt 8% vol. alcohol mee en kleurt lichtblond. De schuimkraag is spierwit, fijnmazig en dik. Het geurt naar gember in al zijn facetten. Er zijn nog andere kruiden in verwerkt maar de precieze samenstelling blijft geheim (steranijs, koriander?). Het raden naar de volledige receptuur is zeer moeilijk omdat gember nu eenmaal een heel brede waaier aan geuren en smaken verspreidt. In aroma en smaak blijft gember overheersen zodat men eerst een licht zoetig en iets later een pittig bier proeft. In de afdronk blijft een pittig kruidig karakter overheersen vergezeld van mout en zacht hopbitter.

Een flesje blond was op het moment van mijn bezoek helaas niet beschikbaar, het zou moeten gaan om een lichter (6,5% vol. alc.) zacht smakend drinkbier. Wel gaat een flesje De Graal Dubbel open met eenzelfde alcoholgehalte. Het kleurt mooi goudbruin met een roodkoperen accent, het lichtgekleurde schuim is minder stabiel en rotsig dan bij het gemberbier. In de kruidige geur valt (ster)anijs op. De smaak vangt lichtzoetig en moutig aan. Verder komt een aroma van zwarte drop vrij wat het vermoeden van steranijs versterkt. De afdronk is pittig kruidig, weinig bitter maar wat te zoetig. Deze Dubbel is wel op kamertemperatuur geproefd (een bewuste keuze om beter te kunnen waarnemen) terwijl de brouwer - volledig terecht - een schenktemperatuur van 8 à 12 °C aanraadt. Te verwachten zijn nog een Tripel (wordt een zwaarder en bitterder degustatiebier) en een Speciale (zwaar, donker met geroosterde toetsen).

Warande 15, 9660 Brakel, tel. en fax: 055/42.47.90, www.degraal.be

De brouwerij is elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur open. Na afspraak kunnen individuen of groepen ook buiten deze uren langskomen. Een ontvangstruimte is er (nog) niet. Een dagtrip naar De Graal is perfect te combineren met een bezoek aan Oudenaarde (Liefmans, Roman). Over de taalgrens ligt vlakbij Ellezelles, iets verderop ligt Ath (Brasserie des Géants), nog wat verder vindt u Silly (Brasserie de Silly) en Leuze (Dupont, Bush, Brasserie à Vapeur).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234