Woensdag 25/05/2022

De goede voornemens van Bob Vansant, psychotherapeut-auteur

Goede voornemens maken we als we even tijd hebben; dus nu deze dagen. lk wil minder roken en drinken; ik wil wat meer beweging; ik wil wat meer tijd met mijn gezin en mijn kinderen doorbrengen; ik wil wat meer mijn ouders bezoeken; ik wil mijn vrienden nog eens zien...

We staan een beetje stil bij onze 'werkelijke' behoeften en noden. Die wezen-lijke dingen zijn dikwijls on-wezenlijk gedurende het jaar. Kerstmis en nieuwjaar zou eigenlijk om de drie maanden moeten komen. Eén keer per jaar is te weinig! Mensen staan té weinig stil om te be-zinnen d.w.z. tot hun zinnen, tot het 'zinnige' in hun leven te komen. Heel wat mensen schreeuwen om aandacht, warmte, tederheid, bevestiging en waardering. De kou is er niet alleen met Kerstmis. De 'zuurtegraad 'van onze bevolking is zeer hoog. Deze dagen geven we een beetje warmte en aandacht aan elkaar, ook al is het dikwijls artificieel.

Toch brengen de kaartjes en de wensen een stukje van dat alles over. We zijn wat minder streng voor elkaar. We beoordelen anderen en onszelf een stukje milder. Een schouderklopje kan nu plotseling wel. En...een schouderklopje geeft iedereen vleugels.

Goede voornemens zijn wensdromen en zinnige zaken die mensen bezighouden, waaraan ze vaak allang tussen alle drukte door wel eens in een flits denken. Door tijd te hebben en het manische leven eens even stil te zetten; gaan we er bewuster mee om. Voor hoelang? is alleen de vraag. Eigenlijk 'weten' mensen wat goed voor hen is; wat er te veel of te weinig is in hun leven. Deze dagen staan we daar bij stil. We nemen ons voor om het 'anders' te gaan doen en toch sukkelen we binnen veertien dagen weer terug in de oude patronen en valkuilen.

Het best zouden we onze voornemens eens een keertje in een nieuwjaarsbrief aan onszelf schrijven en, zoals bij de bank kan, bij de post vragen of ze ons deze brief binnen een maand zouden opsturen. Misschien moeten we hem wel élke maand laten toesturen. Op die manier worden we telkens herinnerd aan wat we deze dagen allemaal aan onszelf en aan anderen beloven. Als belofte nog steeds schuld maakt; zijn we aan onszelf ver-schuldigd om het niet alleen bij voornemens te laten; maar nu ook maar eens het karakter en de wil op te brengen om dat alles in het nieuwe jaar uit te voeren.

In plaats van 'tijd' moeten we het begrip 'priori-teit' centraler stellen. We gaan er onszelf alleszins bij het volgende kerst en nieuwjaar stukken beter bij voelen. De 'wedergeboorte' en de 'vernieuwing' komen er dan pas werkelijk aan !

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234