Woensdag 08/02/2023
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

De geschiedenis zal oordelen over de verantwoordelijkheid van de betrokken boegbeelden. Het zal genadeloos zijn

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

In de Amerikaanse tv-reeks Designated Survivor – alleen aan te raden als u zich écht gek verveelt in thuisquarantaine – speelt Kiefer Sutherland een minister van derde rang die, als enige, een terreuraanslag in het Amerikaanse parlement overleeft. Als aangeduide overlever (designated survivor) wordt hij vanuit het niets de president van de Verenigde Staten.

Onze designated survivor heet Sophie Wilmès. Mevrouw Wilmès is de juniorminister die via een achterdeurtje ooit in de regering kwam. Ze bleef zitten toen haar ervaren partijgenoten een mooiere Europese baan vonden en moet nu als designated survivor met een minderheidskabinet het land loodsen door mogelijk zijn zwaarste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. We kunnen haar en onszelf op dit moment enkel toewensen dat ze het er even goed van afbrengt als Kiefer Sutherland op tv.

De eerste regeerverklaring van premier Wilmès leverde even historische als hallucinante beelden op. Even historisch en hallucinant als de beelden van haar nieuwe, oude regering: alle ministers op veilige armlengte van elkaar op de trappen van het paleis.

De vervreemdende beelden volgen op een ongepast en onpasselijk makend politiek conflict. De geschiedenis zal oordelen over de verantwoordelijkheid van de betrokken boegbeelden – meervoud, niet enkelvoud. Het zal een genadeloos oordeel zijn.

“Epidemieën onthullen de onderliggende waarheden van de maatschappijen die ze treffen”, zo citeerde VS-correspondent Michael Persson de voortreffelijke Amerikaanse journaliste Anne Applebaum. Dat geldt niet alleen voor de VS, maar ook voor België en andere tegen hun limieten botsende Europese staten.

Wat valt dan over België te leren? Dat er een kloof gaapt tussen het diep-cynische particratische politieke ‘spel’ enerzijds en het beleid in de brede zin anderzijds. Dat beleid, aangestuurd en uitgevoerd door vele experts, medici en anderen, heeft zich niet te veel van de wijs laten brengen door het Wetstraat-gekrakeel.

Neen, het systeem heeft niet feilloos gewerkt. Ja, er zijn vergissingen begaan. Ze worden nog altijd begaan. Daar moeten we uit leren. Wie de intellectuele eerlijkheid heeft om over de grenzen te kijken ziet dezelfde aarzelingen, dezelfde tekorten, dezelfde klachten. Dat maakt de fouten niet goed, wel begrijpelijk. Nu met bijziende blik enkel naar België kijken en ‘chaos!’ roepen, is fout en destructief.

Het is niet de eerste keer dat particratische politiek en praktisch beleid uit elkaar lopen. Ook de bankencrisis van 2008 diende dit land te lijf gaan met een regering in lopende zaken. Het concrete steunbeleid kwam bijna automatisch op gang. Het behoedde velen voor de ergste gevolgen van de recessie.

Achter die ‘automatiek’ schuilen vele, anonieme medeburgers, van verschillende rang en stand. Zij laten het systeem draaien als het moet draaien. Aan hen zijn we respect verschuldigd, geen goedkoop getier op sociale media.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234