Woensdag 24/07/2019

De gepasseerde geest van Kerstmis

Deze eerste van drie Dickens-bewerkingen is zeker geen aanrader geworden

Theater l 'Scrooge' in Capitole Gent H

Wilfried Eetezonne

Na de première van Scrooge in de Gentse Capitole gonsde het van de geruchten. Regisseur Marnik Baert zou een week voor de première ontslagen zijn, waarop Frank van Laecke het roer overnam en een uur uit de voorstelling schrapte. Daar klopt niets van, weerlegt producent Music Hall Group het gerucht officieel. Beide regisseurs hebben samengewerkt maar Van Laecke werd er wel later bij betrokken. Dat is een procédé dat in het theater niet zo vaak gevolgd wordt, en ook niet voor herhaling vatbaar is. Een aanrader is Scrooge niet geworden. De reden daarvoor ligt voornamelijk bij het regisseursduo.

Toen Music Hall nv, de productie-eenheid binnen de Music Hall Group van Geert Allaert, vorig jaar de boeken neerlegde, klonk het dat er geen eigen producties meer zouden volgen tenzij er genoeg geld op tafel lag. Daarvoor werd de Life Entertainment Foundation wakker geschud, die op zoek ging naar voldoende privé-kapitaal. Die investeerders worden netjes vermeld in het programmaboek. Of ze daar na de première nog trots op zijn, is een kwestie van zelfrespect.

Scrooge is het eerste deel van drie Charles Dickens-bewerkingen die de Music Hall Group de komende jaren rond de kerst zal brengen. Niet als musical, maar als klassiek tekstheater volgens de Angelsaksische traditie. Met die goede bedoeling is natuurlijk niets mis. Het is het genre dat bij ons helaas verdwenen is.

Het verhaal van de hardvochtige Ebenezer Scrooge (Jef Demedts) is bekend. Tijdens de kerstnacht krijgt hij bezoek van drie geesten die hem de ware betekenis van kerst uitleggen, waarop Scrooge - zijn beroemde oneliner "humbug!" wordt hier "zever!" - een beter mens wordt.

Music Hall Group brengt voor dit verhaal bekende namen in stelling. Mieke Bouve en Karel Deruwe spelen de Crachits (de ouders van 'kleine Tiny Tim'), Mark Tijsmans is de vrolijke neef Holywell, Jeroen Maes is de geest van het heden en Harry De Swarte die van het verleden, Werther Van der Sarren is de verteller. Het offensief mag niet baten omdat de regie het hele verhaal afhaspelt. Je zit hoop en al een uurtje in het theater, de pauze niet meegerekend.

De regie houdt enkel het dunste laagje van Dickens verhaal over en laat het voorbijrazen zodat Scrooge al bij de eerste geest bijna volledig getransformeerd is in de goedzak die hij op het einde moet worden. Demedts en de rest van de cast proberen om er in deze omstandigheden iets van te maken, maar deze regie laat geen ruimte voor enige karakterontwikkeling. De acteurs worden noodgedwongen gereduceerd tot levende decorstukken, die nauwelijks de kans krijgen om te acteren. Enkel de automatische piloot staat dan op. Eerlijke emotie? Zever! Geen tijd voor. Die emotie moet een overspannen soundtrack dan aandikken.

Is deze Scrooge dan voor de allerkleinsten? Een te stroeve vertaling fnuikt ook die ambitie.

Het decor, eveneens van Marnik Baert, is wel sfeervol. en regelmatig klinkt er bij de figuratie een kerstliedje om het mooie plaatje te vervolledigen. Jammer dat het geen witte kerst werd. Van klassiek teksttheater in Angelsaksische traditie verwacht je toch sneeuw bij Dickens.

De première werd bovendien geplaagd door technische en geluidsproblemen waardoor sommige acteurs gewoonweg onverstaanbaar waren. Zoals de verteller, maar die is in deze Scrooge light en op speed overbodig.

En dat allemaal voor de minimumticketprijs van 22,5 euro? Zever!

WAT Scrooge WIE Jef Demedts, Karel Deruwe, Mieke Bouve en anderen in een regie van Marnik Baert en Frank van Laecke en een productie van Music Hall Group WAAR EN WANNEER Nog tot en met 8 januari in de Capitole, Gent, 19.30 uur. Woensdag is er eveneens een matinee om 14.30 uur. www.sherpa.be of 070/344.111

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden