Donderdag 06/05/2021

Voor u uitgelegdEconomie

De ‘geleidelijke tsunami’ die de jobmarkt nadert: 120.000 banen bedreigd

null Beeld Tim Dirven
Beeld Tim Dirven

Zonder maatregelen om de financiële gezondheid van bedrijven te versterken, dreigt de coronacrisis de komende jaren te leiden tot 50.000 faillissementen en een verlies tot 120.000 banen. Daarvoor waarschuwt het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

“Dit is geen creatieve destructie meer, maar een pure verwoesting van onze economie.” Het was een verontruste VBO-topman Pieter Timmermans die de analyse van het VBO in samenwerking met het handelsinformatiebedrijf Graydon deelde. Het omzetverlies door de coronapandemie zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven naar adem moeten happen, zo blijkt uit hun berekeningen. Concreet verkeren zo’n 103.000 bedrijven die vóór de coronacrisis perfect gezond waren, vandaag in financiële moeilijkheden. Dat is één bedrijf op de vier, samen goed voor 400.000 bedreigde banen.

“Momenteel leeft het gevoel in de maatschappij dat het allemaal nogal meevalt met de economie”, zegt Timmermans. “Omdat er door de overheidsmaatregelen en het moratorium op faillissementen een stolp op de samenleving staat. Maar als straks die stolp wordt weggenomen, komt de echte schade aan de oppervlakte.” Op 31 januari, eind deze week dus, komt er feitelijk een eind aan dat moratorium.

De steunmaatregelen die op verschillende beleidsniveaus werden ontwikkeld hebben, het kan niet genoeg benadrukt worden, wel degelijk effect, aldus Timmermans. Zonder deze maatregelen zouden bij de aanvang van 2021 49,6 procent van de ondernemingen in acute nood verkeren. Dankzij de steun is dit percentage gereduceerd tot 29,8. Kleine en jonge ondernemingen lijden het hardst. Zij hebben het tijdens de crisis in verhouding harder te verduren dan oudere en grotere ondernemingen.

Robuuste sectoren

De problemen in de horeca en de evenementensector zijn een voortdurend en terecht aandachtspunt. Echter, de aandacht voor die sectoren doet vergeten dat zo goed als elke activiteitensector een veelheid aan bedrijven telt die door de gevolgen van de gezondheidscrisis in moeilijkheden zijn verzeild. In sectoren als de metaalnijverheid, de transportsector, de voedingsnijverheid en de auto-industrie bevindt telkens ongeveer een kwart van de bedrijven zich in bijzonder zwaar weer. Een vijfde van de handelszaken, de textielnijverheid en de bouwnijverheid bevindt zich in diezelfde situatie. Zelfs binnen de traditioneel robuuste sectoren heeft nu ook een belangrijke groep bedrijven het bijzonder moeilijk. Zo kampt in de chemische nijverheid ruim 13 procent met acute crisisproblemen.

In totaal is nood aan dik 80 miljard euro cash om die bedrijven weer op een normaal niveau te laten draaien. Bovendien staat het buiten kijf dat de bedrijven die voor de crisis gezond waren én nu nog over ruime reserves beschikken evengoed onderhevig zijn aan de negatieve effecten van de coronacrisis. Zij moeten volop hun reserves aanspreken, wat hun slagkracht doet afnemen en onverbiddelijk leidt tot minder nieuwe investeringen op langere termijn.

Sneeuwbaleffect

Het VBO vraagt de regering dan ook om een ‘solvabiliteitsplan’ om de financiën van die bedrijven te versterken. Zo bepleit de werkgeversorganisatie onder meer een hervorming van de notionele intrestaftrek, en het mobiliseren van de vele miljarden op de spaarboekjes. Zonder zo’n plan dreigt een “geleidelijke tsunami” van 50.000 faillissementen en vereffeningen, zo waarschuwt Pieter Timmermans. Die komen boven op de gewone faillissementen, gemiddeld zo’n 10.000 per jaar. Dat maakt dat 100.000 tot 120.000 banen zijn bedreigd.

De werkgeversorganisatie waarschuwt ten slotte voor het sneeuwbaleffect die dergelijke faillissementsgolf met zich mee zou brengen. “In een normaal conjunctuurverloop zit 5 tot 6 procent van de ondernemingen in moeilijkheden. Nu is dat 30 procent. Als je die allemaal failliet laat gaan, krijg je ongekende sneeuwbaleffecten op heel de economie”, zegt Eric Van Den Broele van Graydon.

VBO-topman Pieter Timmermans. Beeld BELGA
VBO-topman Pieter Timmermans.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234