✦De Geldfabriek
De Geldfabriek wentelt zich in het slijk der aarde
Proces Sony wegens haperende controller
Niks zo vervelend als een personage in een game dat beweegt zonder dat je dat als speler effectief bedoelt. In vaktermen heet dat defect het ‘drift effect’, een euvel waar de controllers van de nieuwe gameconsole PlayStation 5 al eens last van durven te hebben. In de VS zijn enkele gamers dat zelfs zo beu geworden dat ze een groepsrechtszaak tegen Sony hebben aangespannen. Wie in België last krijgt van ongehoorzame controllers valt onder de wettelijke garantie en neemt best zo snel mogelijk contact op met Sony of met de leverancier van de console.
Grootste bankblunder in de geschiedenis
Citibank werkte als tussenpersoon voor cosmeticabedrijf Revlon. Het zou 8 miljoen dollar (6,5 miljoen euro) aan rentebetalingen overmaken aan de bedrijven die aan Revlon geleend hadden. Per ongeluk boekte Citibank vorig jaar het honderdvoudige over. Nadat men de fout ontdekt had, begon de bank een serie rechtszaken tegen de fondsen. Daardoor kwamen weliswaar enkele honderden miljoenen terug, maar een tiental fondsen hield 415 miljoen euro vast na de fout van de bank. Een rechter besloot nu dat zij dat geld mogen houden.
Cijfer van de week: 342.642
Zoveel gebruikte auto’s werden er in 2020 van de VS naar Europa getransporteerd. In 2015 ging het nog om iets meer dan 90.000 wagens.
Stukjes Hema staan te koop
Klanten die Hema een warm hart toedragen, kunnen binnenkort ‘stukjes Hema’ kopen. Dat schrijft de Nederlandse krant AD. In ruil krijgen ze een certificaat met winstafhankelijk rendement. De klanten mogen ook meepraten over de duurzaamheidsstrategie of het assortiment in de winkel. Een stukje Hema zal 50 euro kosten. Niemand mag meer dan 100 stukjes kopen.
Wachtwoordmanager verhoogt kostprijs
Wie zich vandaag op het internet begeeft, kan maar beter een beroep doen op een wachtwoordmanager. Dat is een programma dat wachtwoorden genereert, versleutelt en bijhoudt. Lastpass, een van de populairste diensten, heeft net zijn prijzen opgetrokken. Wie zijn wachtwoorden op smartphone én pc wil kunnen consulteren, betaalt minstens 36 dollar of net geen 30 euro per jaar. Alternatieven kosten zowat evenveel. Als wij vanuit De Geldfabriek één advies mogen geven: surf veilig, neem zo’n wachtwoordmanager. Hij is het geld waard.
Grafiek van de week: steeds meer Europeanen winkelen online
Onlineshoppen kende de voorbije vijf jaar een enorme groei. En uiteraard heeft het coronavirus die trend alleen nog maar versterkt. Terwijl in 2015 zes op de tien Europeanen al eens een onlineaankoop deden, zijn er dat in 2020 al meer dan zeven op de tien.
In België maakten consumenten een enorme sprong. Van 64 procent van de landgenoten die het onlinemandje al eens vulden in 2015, naar net geen 80 procent in 2020. De grootste groei zien we in landen als Roemenië, Slovakije en Kroatië. Kledij staat op nummer één, gevolgd door streamingdiensten en takeawaymaaltijden.