De Geldfabriek
De Geldfabriek wentelt zich in het slijk der aarde
Boodschap van Roger Waters: F*ck Z*ck
“Fuck You. No fuckin’ way.” Het antwoord van Pink Floyd-zanger Roger Waters liet niks aan de verbeelding over. Facebook had een fors bedrag geboden om de Pink Floyd-klassieker ‘Another Brick in the Wall’ te gebruiken in een Instagram-reclame. De singer-songwriter vertelde dit op een evenement dat werd georganiseerd om WikiLeaks-oprichter Julian Assange te steunen.
Shell wil af van schalie in Texas
De Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell overweegt zijn concessies voor de winning van schalieolie in de Amerikaanse staat Texas van de hand te doen, dat meldt De Financiële Telegraaf. Die concessies zijn zo’n 10 miljard dollar waard (ruim 8 miljard euro). Met de verkoop zou Shell een stap zetten om te voldoen aan de opdracht die het van een rechtbank in Den Haag kreeg: uiterlijk in 2030 maar liefst 45 procent minder broeikasgas uitstoten.
Cijfer van de week: 12 euro
Amazon heeft het minimumloon in Duitsland dan toch verhoogd tot 12 euro per uur. De Duitse vakbond Verdi organiseert al sinds 2013 stakingen uit protest tegen de lage lonen.
Cocaïne scoren in de Carrefour
De medewerkers van een Carrefour-vestiging in de Poolse hoofdstad Warschau vonden enkele verdachte pakjes tussen een lading bananen. Volgens de politie ging het om meer dan 160 kilogram cocaïne, ter waarde van 30 miljoen zloty (6,7 miljoen euro). Het goedje behoort voor alle duidelijkheid niet tot het standaardassortiment van de supermarktketen.
Te koop: broncode van world wide web
Bij het Britse veilinghuis Sotheby’s loopt van 23 tot 30 juni een veiling waarbij de broncode die de basis vormt voor het wereldwijde web, onder de hamer gaat. Dat gebeurt via een NFT (een non-fungible of niet-vervangbaar token), waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchain kan worden gegarandeerd. Het gaat om 9.555 lijnen van de programmeercode die de uitvinder van het www, de Brit Tim Berners-Lee, schreef. De biedprijs begint bij 1.000 dollar (824 euro), maar zal snel stijgen. De opbrengst gaat naar goede doelen.
Grafiek van de week:
Amerikanen gaan op zoek naar beter werk
Er is iets ongewoons aan de hand op de Amerikaanse arbeidsmarkt: werknemers krijgen steeds meer invloed op werkgevers. In de voorbije twee decennia namen in de VS nooit meer werknemers ontslag dan nu. Dat wijst erop dat ze er vertrouwen in hebben dat ze ergens anders beter betaald of geschikter werk kunnen vinden. Uit eerder onderzoek bleek al dat werknemers zich massaal afvroegen of hun werk er wel toe deed. Zo’n 26 procent van hen wilde na de pandemie een andere baan zoeken. Blijkbaar voegen ze nu de daad bij het woord.