De Geldfabriek
De Geldfabriek wentelt zich in het slijk der aarde
Starbucks bovenaan in horeca-ranglijst
Ze blijven er je naam foutief op je koffiebeker schrijven en toch staat Starbucks opnieuw op één in de jaarlijkse lijst van de meest waardevolle horecaketens ter wereld. De merkwaarde van het bedrijf uit Seattle zou 38,5 miljard dollar bedragen, 32 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die Brand Finance, een onafhankelijk Amerikaans merkenwaarderingsbureau, heeft gepubliceerd. Op nummer twee en drie op de lijst staan, ook al net als vorig jaar, McDonald’s en Kentucky Fried Chicken. Om maar te zeggen: merkwaarde draait niet noodzakelijk om kwaliteit.
Huis te koop voor amper één euro
In Vlaanderen staat de huizenmarkt in lichterlaaie, met navenante prijzen. Durvers wagen zich misschien beter aan een avontuur in Italië. Verschillende gemeenten bieden daar vastgoed aan voor de prijs van één euro. Plaatselijke overheden willen op die manier de leegloop in gehuchten tegengaan. Meestal zijn er wel voorwaarden aan de koop verbonden. Zo wordt er in de regio Basilicata verwacht dat je je huis binnen het jaar renoveert.
Cijfer van de week: 48.000 dollar
Slachtoffers van de verslavende pijnstiller OxyContin van Purdue Pharma krijgen 48.000 dollar (goed 40.000 euro) smartengeld. Purdue was de spil in de Amerikaanse opiatencrisis.
Google Play verlaagt toeslag op apps
Vanaf 1 juli zal Google de commissie die het bedrijf vraagt voor apps die in Google Play worden aangeboden met de helft verlagen, naar 15 procent, voor het eerste miljoen dollar (840.000 euro) aan inkomsten per jaar. Op inkomsten boven dat miljoen dollar geldt nog altijd een commissie van 30 procent. Eerder kondigde ook Apple al aan dat het nieuwe tarieven zou invoeren voor de App Store. Ook daar zou de commissie worden verlaagd naar 15 procent.
Nog veel uitbuiting bij voedselproductie
De plechtige beloftes van tien grote voedselbedrijven om landroof, klimaatverandering en schending van vrouwenrechten tegen te gaan, hebben de afgelopen jaren voor maar weinig verandering gezorgd. Dat besluit ontwikkelingsorganisatie Oxfam. “Uitbuiting en ongelijkheid komen nog steeds op grote schaal voor in de ketens van onze voedselproductie”, zegt Anouk Franck, expert mensenrechten en bedrijven bij Oxfam Novib, daarover in de Nederlandse krant Trouw.
Grafiek van de week:
Slabakkende kunstmarkt zoekt digitale oplossingen
De onlineverkoop van kunst verdubbelde in 2020 vergeleken met 2019. Toch heeft de hele kunstmarkt het moeilijk, meldt Art Basel, een prestigieuze beurs voor hedendaagse kunst. In 2020 werd voor ‘amper’ 45 miljard euro aan kunst verhandeld, het slechtste resultaat sinds 2009. De e-commerce vertegenwoordigt nu 10 miljard euro, of 25 procent van de markt. De kunstwereld bleef lang weg uit het digitale. Dat kan niet langer, zegt Clare McAndrew van Arts Economics. “Verzamelaars onderhandelen rechtstreeks met kunstenaars, en er ontstaan steeds meer nieuwe digitale kunstplatformen.”