Donderdag 20/02/2020

Analyse

De gekste 24 uur in het Belgische zwemmen

Glenn Surgeloose (in het water) tikt aan en bezorgt zijn team een finaleplaats.Beeld BELGA

In het olympisch bad stond een rollercoaster voor de Belgische zweméquipe. Na een dolle rit bleef één individuele finale, één teamfinale en een waterkans op nog een andere finale over. Maar de verdeeldheid is groter dan ooit na deze vaudeville van wél zwemmen, niét zwemmen en tóch weer zwemmen. Een road book.

Maandagavond 23u30, Parque Olímpico

Het is half vijf in de ochtend als Louis Croenen die net een finaleplaats heeft afgedwongen op de 200 meter vlinderslag, voor de camera van Ruben Van Gucht verschijnt en die vraagt hoe het zit met de 4x200? Croenen: "Daar gaan we subiet over praten, maar ik stel voor dat iedereen zwemt."

In de vreemde tweestrijd Croenen-Timmers, die een paar weken voor de Spelen ineens kwam opborrelen ('als hij niet zwemt, zwem ik ook niet') staat Croenen door zijn finaleplaats op 1-0. Hij is vannacht de eerste man sinds Fred Deburghgraeve in 1996 in een olympische finale. Goud zal hij niet halen en een medaille ook niet, maar hij staat op een mentale 2-0 door zijn deelname te bevestigen aan de series van 4x200.

Ze praten, de coaches, maar ze komen er niet uit. Wat in de achtergrond speelt, is dat Pieter Timmers zich op links ziet ingehaald als Belgiës topzwemmer en nu ook een finale wil op de 100 meter vrije slag. Hij wordt daarin gesteund door zijn coach Ronald Gaastra die nota bene de coach is van het estafetteteam.

Gaastra: "Pieter zwemt de series niet."

Rik Valcke, trainer van Louis Croenen: "Dan Louis ook niet."

Dinsdagochtend 7u20, Copacabana

Het is al middag in België als uw dienaar wakker wordt en ziet dat Twitter is ontploft. Onbegrip alom. Het nationaal gevoel, het gemeenschappelijk belang, op de helling gezet door twee egoïsten.

Brigitte Becue begrijpt er niks van: hoe is het mogelijk, dit zijn wel de Olympische Spelen.

Sporza co-commentator Sydney Appelboom en de laatste tijd wel heel erg op de hand van Ronald Gaastra en tijdens de halve finale eergisteren ook nog eens zeer kritisch voor Croenen, toont ook weinig begrip. "Onbegrijpelijk. Negen uur moet voldoende zijn om te recupereren."

"Gelieve nu geen druk te zetten en de beslissing te respecteren", tweet Gaastra.

Bondsvoorzitter Michel Louwagie verblijft in Casa Belgium aan de andere kant van Copacabana, een slechte taxichauffeur verder.

Het is 9u20 als we hem treffen. Louwagie is in alle staten. "Drie jaar geleden op het WK in Barcelona heb ik mij boos gemaakt omdat Gaastra in de series van de 4x200 Timmers niet had ingezet en we negende waren geworden. Dit zijn de nummers waarop je aan de wereld kan tonen dat je weer een zwemland bent. En nu doet hij het weer."

Louwagies telefoon rinkelt onophoudelijk. Het BOIC, de Vlaamse Zwemliga, journalisten, iedereen wil hem spreken. Hij heeft een oplossing aan Valcke gesuggereerd: "Zet Louis Croenen tóch in op de 4x200 en iedereen staat voor blok, zeker Gaastra. Of Louis zesde of achtste wordt in zijn individuele finale, hij toont dat hij wel wil zwemmen voor zijn land en jij wordt na de Spelen toch bondscoach, neem dus je verantwoordelijkheid."

Als de telefoon een minuut stil is, zegt Louwagie: "De zwemmers krijgen premies van de zwembond. Wie niet zwemt, kan achter zijn premie fluiten. Ook Sport Vlaanderen is niet blij heb ik gehoord. Al het geld van het topzwemmen komt van hen en dan wordt een team met allemaal Vlaamse zwemmers zo op de helling gezet."

Iets later telefoon: Louwagie kan weer lachen. "Louis zwemt wel, Pieter niet. Mooi zo. Allez schrijf nu maar dat de bobo's toch af en toe iets kunnen forceren in goeie zin. Pieter Timmers met al zijn show en samen met zijn madam in de gazet, verdorie toch. Timmers en Gaastra zijn egoïsten. En jullie van de pers lopen daar in."

Dinsdagnamiddag, Aquatic Center

De eer van de natie is gered, maar de wonden zijn diep. Louis en Rik de winnaars, Ronald de kwade genius en Pieter Timmers de loser? Dat is al te simpel, maar dat lijkt er aan te komen als Timmers kansloos de finale zou missen of nog erger, niet door de kwalificaties zou geraken. Louwagie spreekt de pers toe op de middag en neemt geen blad voor de mond.

Om half twee vermijdt Pieter Timmers rampscenario 1. Hij gaat met de negende tijd naar de halve finales, maar daarin zal het harder moeten en Timmers is geen veel-racer. Hij is pas op latere leeftijd veel kilometers beginnen maken en kan geen opeenvolgende belastingen aan. Dat is ook de achterliggende reden dat hij de 4x200 meter laat schieten. Drie races op één dag verwerkt hij niet. Hij is tevreden over zijn 48.46 en over de 4x200 wil hij nog dit kwijt. "Ik heb eerder al gezegd dat dit een ramp zou worden en het is een ramp geworden."

Dinsdag 14u45, Aquatic Center

Het is geen ramp geworden en Pieter Timmers heeft niet gezwommen. Er is nog leven na Timmers want de 4x200 heeft zonder hem zowaar de zevende tijd. Ronald Gaastra is zijn eigen komische zelf in de mixed zone: "Zie je dat ik gelijk had. Dit was mijn opstelling voor de series, maar dan zijn er zwemmers die niet kunnen slapen en beginnen huilen en dan bemoeit iedereen er zich mee."

Louis Croenen analyseerde rustig: "Of ik nu zwem vanavond of niet, maakt niet uit, ik zie het wel. Ik was vanochtend opgestaan met het beeld voor ogen van een lege baan waar Belgium moest in starten. Ik dacht meteen: dat kon niet."

Vannacht

Vannacht weten we hoe het afloopt met Louis Croenen in zijn 200 meter vlinderslagfinale, en met de 4x200 in hun finale. En natuurlijk of Pieter Timmers zijn eigen individuele finale op het koningsnummer van de 100 meter vrije slag haalt, daar waar het van in het begin allemaal om te doen was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234