Donderdag 11/08/2022

GetuigenissenOnline racisme

De gekleurde laag van online haat: ‘Altijd over mijn religie of afkomst. Nooit iets inhoudelijks’

null Beeld DM
Beeld DM

‘Ik besef meer dan ooit dat mijn angsten gegrond waren.’ Schrijfster Dalilla Hermans neemt definitief afscheid van Facebook. Ze stapt weg van de haat die ze over zich heen krijgt elke keer dat ze zich mengt in het publieke debat. Ook voor andere personen van kleur is het geen evidentie om hun stem te laten horen. Zeker nu niet. ‘Angstwekkend met hoeveel gemak Jürgen Conings wordt goedgepraat.’

Kevin Lau
Yassine Boubout (24) is een Belg met Marokkaanse roots en spreekt zich onder meer uit voor mensenrechten en tegen politiegeweld. Beeld Thomas Sweertvaegher
Yassine Boubout (24) is een Belg met Marokkaanse roots en spreekt zich onder meer uit voor mensenrechten en tegen politiegeweld.Beeld Thomas Sweertvaegher

Yassine Boubout (24): ‘Ik weet dat er na dit interview haatberichten gaan komen’

“Mijn laatste haatbericht is nu toch al twee dagen geleden. Het was een e-mail volgens de gewoonlijke trend, ‘kanker op met je islam en je kankervader’, zoiets. Meestal blijft het wel bij onlineberichten. Maar in dat opzicht heb ik natuurlijk het geluk om één, een man te zijn, en twee, een grote man te zijn.

“De berichten gaan ook altijd over mijn religie of afkomst. Het is nooit iets inhoudelijks. Heel af en toe houdt iemand het op ‘klootzak’. Ik weet ook dat er na dit interview mensen zullen zijn die exact gaan doen wat wij hier nu aan het bespreken zijn. De krant speelt hier trouwens een grote rol in. Zo’n artikel krijgt een provocerende kop en komt achter een betaalmuur terecht, waardoor mensen enkel de kop lezen en die dan uit de context trekken.

“Ik heb gewoon geluk dat zulke berichten mij niets doen. Meestal lach ik er gewoon mee door de berichten te delen op sociale media, met naam en toenaam als het kan. Maar voortdurend ‘hey, makak’ of ‘ga terug naar je eigen land’ horen, gelukkig word ik daar natuurlijk niet van.

“Maar de bedreiging is voor mij niet echter nu er een gewapende militair, met steungroepen, rondwandelt. De bedreiging is voor mij altijd al heel echt geweest. Schild en Vrienden stond een aantal jaren geleden ook aan mijn deur om stickers met bedreigingen te plakken. Ik ben altijd op mijn hoede, ik zorg dat mijn gsm goed beveiligd is, en als ik ergens zit is dat bijna altijd met mijn gezicht naar de deur toe.

“Of het dat waard is? Ik vind van wel, omdat ik geloof in wat ik doe.”

Ikrame Kastit (35) is gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen. Beeld Thomas Sweertvaegher
Ikrame Kastit (35) is gemeenteraadslid voor Groen in Antwerpen.Beeld Thomas Sweertvaegher

Ikrame Kastit (35): ‘Ik ging in therapie en besefte dat ik non-stop in strijdmodus was’

“Hoe vaak ik haatberichten ontvang? Dagelijks. Met pieken wanneer ik in de media verschijn, of zelfs maar mijn mening uit op sociale media over bijvoorbeeld migratie.

“Ook fysiek werd ik al meermaals bedreigd. Zo werd ik eens achtervolgd door een man in Antwerpen. Hij bleef maar racistische opmerkingen spuwen, die ik liever niet luidop zou herhalen, en wou me duidelijk slaan. Ik ben zo snel mogelijk een winkel binnengelopen en daar heb ik gewacht tot hij weg was. Dit speelde zich af bij mij om de hoek.

“Op het moment zelf stond ik daar nog niet echt bij stil. Het was pas achteraf, door er met anderen over te praten dat ik besefte hoe ernstig het was. Hetzelfde met die haatberichten. Ik bleef het relativeren tot het te veel werd en ik mentaal de impact voelde.

“Twee jaar geleden ben ik dan ook van aanpak veranderd, nadat ik een burn-out kreeg. Ik ben in therapie gegaan en kwam tot de constatering dat ik non-stop in strijdmodus was. Na mijn werk kwam ik thuis en bleef ik via sociale media die haatberichten binnenkrijgen. Voortdurend was ik ermee bezig. Daardoor probeerde ik ook te overcompenseren. Door heel hard te werken om stereotypes te doorbreken, om een betere wereld te creëren voor mijn twee dochtertjes. Zodat zij gewoon zichzelf kunnen zijn en zich niet moeten verantwoorden voor alles.

“Sindsdien las ik verschillende uren in mijn week in zonder nieuws en sociale media. Deels voor mij en deels voor mijn omgeving, want ook zij worden geraakt door zulke berichten.”

Lieven Miguel Kandolo (27) is auteur, activist en medevoorzitter van de vzw Hand in Hand tegen racisme. Beeld Tim Dirven
Lieven Miguel Kandolo (27) is auteur, activist en medevoorzitter van de vzw Hand in Hand tegen racisme.Beeld Tim Dirven

Lieven Miguel Kandolo (27): ‘Angstwekkend met hoeveel gemak ze die man goedpraten’

“Om heel eerlijk te zijn. Ik kom niet zo vaak in contact met haatberichten. Ze zijn er wel, maar het is niets in vergelijking met wat sommige anderen te horen krijgen. Als je dit fenomeen van haatberichten op een grootschalige manier bekijkt, gaat het niet om wat individuen al dan niet doen of zeggen. Het gaat om structureel racisme waarbij een bepaald type mensen in deze samenleving ‘het woord ontzegd’ wordt.

“De haatberichten die ik wel krijg zijn altijd, zonder uitzondering, gericht op mijn afkomst. Ik kijk er dan ook niet meer naar. Waarom zou ik? Hoe meer tijd ik erin steek, hoe meer frustraties ik krijg. Dat is zinloos. Maar pas op, zulke haatvolle berichten kunnen negeren en wegvegen is een luxe. Een luxe de niet iedereen heeft. Dat gaat niet over mentale kracht, maar over het kunnen en willen wegzetten van zo’n bericht als onbelangrijk.

“Dat er zoveel steunbetuigingen zijn voor Jürgen Conings maakt het wel angstaanjagender. Niet dat ik verbaasd ben om die steun. Maar het gemak waarmee ze die man goedpraten is ongelofelijk. ‘Hij heeft toch niemand vermoord?’, zeggen ze dan. Wat als het bijvoorbeeld een moslim was geweest? Dan zouden mensen er wel van wakker liggen. Ook in mijn omgeving merk ik zeer veel frustraties over die dubbele standaard. Angstwekkend.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234