Zaterdag 29/01/2022

'De geest wil nog, het lichaam even niet meer'

Iets meer dan twee jaar geleden hield onder meer Louis de Vries met champagne en andere godendranken in het somptueuze kasteel van Brasschaat boven de doopvont. Met Spa rood en Spa blauw becommentarieert de Vries zijn beslissing om te stoppen als algemeen directeur bij Germinal Beerschot. Symbolisch.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Hans Jacobs

Drie kwartier voor de officiële afspraak: Louis de Vries heeft zich nog even teruggetrokken in een café vlak voor het stadion. 'Change', hangt boven de deur. Veranderen van lucht, dat gaat de Vries de komende dagen, misschien weken doen, "tot ik helemaal gezond ben", zegt hij. De Vries lijdt al meer dan tien jaar aan diabetes. De stress van het voetbalbedrijf GBA heeft er deels voor gezorgd dat de riem er af moet, zegt hij. Wat hij dan zal doen, weet hij nog niet. Het is niet uitgesloten dat hij opnieuw de draad van voetbalmakelaar, zijn vroegere job, opneemt.

"Dan moet ik wel eerst praten met de mensen van SEM. Ik heb hen mijn spelersportefeuille overgelaten en de belofte gedaan dat ik SEM de komende vijf jaar geen concurrentie zou bezorgen, maar het kan ook zijn dat ik iets anders doe. Er is met Ajax zelfs over gesproken dat ik een adviserende rol voor GBA zou vervullen. Momenteel heb ik echter niets concreet. Ik weet echt niet wat ik zal gaan doen. Eerst moet ik weer fit geraken."

Germinal Beerschot ziet dus zijn algemeen directeur vertrekken, maar is er niet meer aan de hand? Een flashback. In februari van dit jaar trekt de vroegere Germinal-clan zich terug uit GBA. Het exploitatietekort van tientallen miljoenen heeft een wig gedreven tussen de Germinal-clan - Jos Verhaegen, die een zuinig beleid voorstaat, voorop - en de lijn van algemeen directeur De Vries. Ajax redt de financiële meubelen door een meerderheidsparticipatie en dat is het sein voor Verhaegen en co om op te stappen.

Inmiddels maakte Ajax echter bekend dat de Antwerpse club zich geen exploitatieverlies meer mag veroorloven. Heeft gedelegeerd GBA-bestuurder Bob-Jan Hillen (afkomstig van Ajax) misschien een machtsgreep gepleegd en De Vries geordonneerd op te stappen? Was hij niet het aanhoudende amateurisme beu dat de club in zijn greep houdt sinds de samenwerking met Ajax? De Vries ontkent met klem. "Niemand van Ajax heeft gesuggereerd dat ik moest opstappen. Alleen gezondheidsredenen spelen een rol. Natuurlijk heeft het getouwtrek achter de schermen mijn gezondheid niet gebaat. Echt waar, ik was veel liever bij GBA gebleven." Met gepaste grandeur maakte de toenmalige staf iets meer dan twee jaar geleden bekend dat een nieuwe topclub in de maak was. Vandaag is de glansverf van toen al danig afgebladderd. De Vries: "Ontgoochelingen, loze beloftes van bedrijven en mensen, scepticisme, alles wat we konden tegenkomen, hebben we op onze weg gezien", zegt De Vries, "maar toch zal de club nog groeien."

Dan zal het wel hard worden om een exploitatieverlies te verzoenen met een sportief beleid. Afgelopen weekeinde rekende De Financieel-Economische Tijd voor dat GBA op een verlies afstevent van vijf miljoen euro (tweehonderd miljoen frank). De Vries: "Ik zeg niet dat we dit seizoen geen verlies zullen lijden, maar die cijfers kloppen niet."

Ajax eist echter een break-even. De Vries: "Met de nieuwe directie van Ajax waaide ook een nieuwe beleidswind. Dit seizoen hebben ze het niet bijzonder gedaan. Het is perfect begrijpbaar dat Ajax eerst orde op zaken wil stellen in het eigen huishouden en dat GBA de riem moet aanhalen. Ajax heeft GBA een marge van 10 procent op de break-even gegeven. Dat is perfect haalbaar. Het is niet zo dat de kapitein het zinkend schip verlaat, zoals sommigen beweren. GBA is een doorzichtig bedrijf met een gecontroleerde begroting."

Wel zullen de grootse sportieve plannen getemperd moeten worden, wil het budget rond geraken. De Vries: "Als we Degryse en Beloufa laten gaan, is dat omdat de financiële lat te hoog ligt en omdat GBA gezond moet zijn. Nu al staat vast dat we het komend seizoen nog meer de kaart van de jeugd zullen moeten trekken."

"In België zijn slechts drie à vier topclubs, met een budget dat veel groter is dan dat van de rest. Al de andere clubs kampen met dezelfde problemen. België telt nu eenmaal te veel topclubs. Initiatieven als de BeNeLiga of een competitie met twaalf ploegen kan ik alleen maar toejuichen. Dat zou niet alleen het spektakel verhogen, maar er zullen ook meer gezonde clubs zijn." Komt het dan toch ooit tot een fusie tussen Germinal Beerschot en de 'buren' Royal Antwerp FC?

Voetbal

Louis de Vries: 'Ontgoochelingen, loze beloftes, scepticisme, alles wat we konden tegenkomen, hebben we beleefd'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234