Maandag 14/10/2019

Dood tiener Grimbergen

"De gedachte dat iemand van hier de dader kan zijn, is ondraaglijk"

Buurtbewoners legden bloemen op de plaats waar Nick dood werd aangetroffen. Beeld Thomas Sweertvaegher

Hoe is de 15-jarige Nick gestorven? Die vraag houdt iedereen in het Grimbergse gehucht Borgt sinds zondagavond bezig. De speurders vermoeden een aanrijding met vluchtmisdrijf. 

Het moet de nachtmerrie zijn van veel ouders. Nick Ulser mocht zondagavond nog even langs bij een vriend. Toen hij niet thuiskwam op het afgesproken tijdstip, ging zijn vader naar hem op zoek. Aan de garageboxen van een appartementsblok aan de andere kant van het dorp zag hij hulpdiensten iemand reanimeren. "Ik dacht eerst aan een oude man of vrouw die een hartaanval had gekregen. Tot ik de schoenen van mijn zoon herkende", vertelt een zwaar aangeslagen vader Kenny.

De reanimatiepogingen mislukten en Nick overleed ter plaatse. De jongen bleek aanvankelijk ook geen zware uiterlijke letsels te hebben, behalve een gebroken pols. Een gerechtsarts vertelde de ouders wel dat Nick mogelijk een slag in de nek had gekregen.

Zijn sleutels en zijn iPhone zijn teruggevonden in het parkje waar hij eerder die avond is geweest. Zijn portefeuille bleek verdwenen. Op zijn Twitter-account was nog activiteit tot rond 23 uur.

PlayStation

Wat er die avond precies gebeurde, is een groot raadsel. De jongens hingen eerst wat rond in het parkje aan de overkant van de straat en toen het donker werd, gingen ze binnen PlayStation spelen. Rond 22 uur vertrok Nick bij de vriend. Daarna is het koffiedik kijken.

De meest logische en kortste route die de jongen kon nemen, was het weggetje langs het huis van zijn vriend: een smal wandelpadje dat zo lijkt weggeplukt uit een jeugdboek van Marc De Bel, met aan weerskanten tuinen die zijn afgesloten met houten panelen of bomen. Van het huis van zijn vriend naar zijn eigen huis stappen duurt nog geen drie minuten.

De plaats waar de jongen dood werd gevonden, aan de garageboxen van twee appartementsblokken vlak tegen het kanaal, ligt echter aan de andere kant van Borgt. Een kant waar de jongen helemaal niet hoefde te zijn.

Speculaties zijn er genoeg. Misschien is de jongen gevallen? Misschien werd de jongen overvallen en wou hij zijn gsm, een dure iPhone waarvoor hij zelf had gespaard, niet afgeven? De Borgtenaren lijken moeite te hebben om dat laatste te geloven. "Ik woon hier al 18 jaar en geloof me, er gebeurt hier nooit iets", zegt een dame die met haar kleindochtertje en hond op wandel is door het park. "Nooit zijn er problemen. Het is hier altijd rustig."

Rust is ook wat het meest opvalt voor wie door Borgt wandelt. Al is het nu wel nog rustiger dan anders, vertelt een opgeschoten tiener die op zijn dorpel in het zonnetje zit. "Op vakantiedagen lopen hier normaal veel kinderen en jongeren rond. Sinds zondag houden ouders hun kinderen liever binnen. We kunnen alleen maar hopen dat er snel duidelijkheid is over wat er aan de hand is."

Vluchtmisdrijf

Voor de ouders van Nick is de onwetendheid moordend. "We hebben in ons hoofd alles al overlopen", zucht vader Kenny. "De speurders denken nu in de richting van een aanrijding met vluchtmisdrijf. Blijkbaar zijn er toch inwendige letsels gevonden die daar mogelijk op kunnen wijzen. Nadien moet iemand zijn lichaam hebben verplaatst naar de garageboxen."

De piste van de aanrijding wordt ook bevestigd door het parket. "Uit de autopsie is gebleken dat de jongen zware inwendige en uitwendige verwondingen aan de benen heeft opgelopen en ten gevolge van een ernstige impact lijkt te zijn overleden", zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. 

Beeld Thomas Sweertvaegher

Zelf weet vader Kenny niet goed wat hij er van moet denken. Die aanrijding moet dan gebeurd zijn in het weggetje tussen het park en de appartementsblokken. Dat weggetje is eerder een langgerekte parkeerstrook voor de bewoners van de blokken. Dat daar een dodelijke aanrijding kan plaatsvinden, en dat niemand iets heeft gehoord of gezien lijkt op het eerste zicht onwaarschijnlijk.

Bovendien verklaart het ook niet wat de jongen op weg naar huis op dat weggetje deed. Al ziet zijn vader wel een mogelijkheid. "Nick was een brave jongen, maar hij probeerde zoals zo veel tieners af en toe eens een sigaret te roken. Dat had ik al een paar keer geroken. Misschien had hij zondag gerookt en wou hij niet dat wij het zouden ruiken en heeft hij daarom die omweg gekozen? We zullen het misschien nooit weten."

Als de piste van aanrijding met vluchtmisdrijf klopt, dan is er nog een ander gevolg. Dan is de kans groot dat het om iemand uit de buurt gaat. Vader Kenny: "Laten we hopen dat we vlug duidelijkheid krijgen. Want de gedachte dat iemand van hier de dader kan zijn, is ondraaglijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234