Zondag 20/06/2021

De Geboden van de Draaitafel

Op Play & Produce in de Vooruit kunnen jonge dj's en producers morgen proeven van het échte werk. Wij sprokkelden vijf vuistregels bij elkaar om hen op weg te helpen. Zweer bij deze geboden en binnenkort laat u de muizen op de draaitafel dansen.

Gij zult boven alles muziek beminnen

'Er zijn dj's die platen draaien, en andere die al je zintuigen doen knallen' - Carl Cox

De beste dj's? Die zouden nog het liefst elk moment van de dag een dikke pick-upnaald in een van hun aders schuiven. Draaien is niet alleen een passie, maar een verslaving. Zonder de verzengende liefde voor muziek begin je dan ook best niet aan zo'n tijdrovende en geldslurpende hobby. Maar voor wie niet kan weerstaan aan de lokroep van de groove, en songs in elkaar verstrengeld wil zien raken terwijl beats naadloos in elkaar schuiven, "is een plaats in de dj-booth een plaats op de troon", dixit Frankie Knuckles.

De ware macht van de dj ligt echter in het overhevelen van zijn enthousiasme naar de dansvloer. Bedenk daarom welk muzikaal verhaal je wil vertellen. En blijf dag in, dag uit oefenen. De geschiedenis van geroemde dj's is geplaveid met eenzame verhalen uit de slaapkamer of kelder. "Zonder die harde, eenzame leerschool stond ik vandaag nergens", gelooft Derrick May. "Maar zet ook best een stapje in de wereld. Wie de dansvloer wil kennen, moet de dansvloer begrijpen."

Gij zult identiteit niet met ego verwarren

'Voed de ziel, verhonger het ego' - Ricardo Villalobos

Laat je nooit definiëren door één scene. Durf te experimenteren, zonder je eigen stijl te verloochenen. Probeer anderzijds ook niet too cool for school te zijn, vindt David Guetta: "Mijn muziek hoeft voor mij niet per se geloofwaardig te klinken. Ze moet ongelooflijk klinken."

Wie zich onderscheidt van andere dj's staat iets dichter bij God. "Blijf dan ook oefenen tot je vingers beurs zijn en je jezelf tegenkomt", raadt Laurent Garnier aan. Ontwikkel een manier van mixen die anders is. Zoals Jeff Mills, die zijn platen vroeger in een recordtempo door de set joeg: hij hield vier platen tegelijk klaar, terwijl nog eens twee vinyls aan zijn broeksriem hingen.

Een sterke identiteit staat of valt echter niet alleen met skills. Een look die tot de verbeelding spreekt, helpt. Vraag maar aan internationale Belgen als The Magician (goochelaarsstijl) of Dr. Lektroluv (groen masker). Hun aanblik grift zich sneller in het geheugen dan een bleke knoppendraaier.

Verwar een opmerkelijk persona alleen nooit met een opgeblazen ego. Op Twitter wordt vaak genoeg afgerekend met diva-dj's. Een bloemlezing? "Ik wou dat er in de bank een gastenlijst was" (Michal Menert). "Waarom hebben Duitse hotels maar één kussen? Het is toch geen gevangenis?" (John B).

"Ook ik gedroeg me wel eens verwaand", vertelt Jeff Mills. "Maar iedere beginnende dj blundert zo vaak in de booth, dat je ego snel genoeg gedeukt wordt. Ik probeer nooit te vergeten wie ik ooit was."

Gij zult geen fetisjist zijn

'Het gaat niet om het materiaal, wel om wat je ermee aanvangt. Dáár ligt de ziel' - Ritchie Hawtin

Mijn huis is waar mijn Technics staat? Het spreekt voor zich dat kwalitatief goede apparatuur en dito software belangrijk zijn. Maar te vaak staren beginners zich blind op het duur gerief van hun helden. Begin sober, zodat je genoeg spaarcenten overhoudt voor muziek. Het maakt vandaag nog weinig uit of je digitaal dan wel analoog draait. Met een goed stel draaitafels, een mengtafel met meerdere kanalen, wat effecten en scratchtechnieken kom je al ver.

Gij zult de uitverkoop niet heiligen

'Ik denk dat trance-dj's zich diep vanbinnen schamen om wat ze spelen'

- Dave Clarke

Trance verwaterde midjaren 90 tot commerciële troep met carnavalbeats en platvloerse kermishymnes, herinnert Dave Clarke, de Baron van de Techno, zich. Dj's kwamen, cashten in en verdwenen weer. Wil je in de 21ste eeuw snel geld en faam? Dan volg je best een spoedcursus bij socialite-dj's als Paris Hilton (reken op schatrijke ouders en een sekstape).

Maar wil je authentieke bewondering? Werk dan gewoon harder aan je skills. En wees een dj, geen jukebox. "No requests zijn twee woorden die elke dj best zo snel mogelijk leert uitspreken", weet John Talabot. "Dat, en pruts niet aan mijn controllers, zatte lul." Verkies ook fans boven followers. Wie zijn toevlucht zoekt tot sociale media om sneller naam te maken, komt van een kale kermis thuis. Facebook, Twitter en Tumblr vernauwen weliswaar de band tussen publiek en platenruiter, maar als je leven saaier is dan dat van Diplo of Steve Aoki (en geef toe: dat is het), zal je parochie snel afhaken.

Gij zult u hoeden voor de roes

'De blues begrijp je pas als een vrouw je hart breekt. Disco begrijp je wanneer je groepseks had op xtc'

- DJ Harvey

Volgens Derrick Carter zijn clubs bizarre oorden, waar losbandigheid als businessmodel geldt. Tiësto liet zich dan weer ooit ontvallen dat "trance de enige muziek is die je in hogere sferen kan brengen zonder drugs". Voor monotone techno móést je volgens hem wel drugs gebruiken. Toch blijft een taboe rusten op drugs in de dj-booth. Dat verklaart waarom David Guetta zelfs zonder schuldbekentenis berecht en bespot werd op internet, nadat hij net iets te lang wezenloos in de camera keek op Tomorrowland. "Drugs zijn leuk, maar er is een tijd van snuiven en één van werken", weet Paul Kalkbrenner. De dansvloer moet je namelijk wel in een staat van roes achterlaten. "Iemand zei me ooit dat ik de ultieme pillenmuziek maakte", vertelde Hardwell onlangs verguld in een Nederlandse krant. "Dat is een mooi compliment", vond de nummer-één-dj-van-de-wereld. "Want ik heb nog nooit van mijn leven drugs gebruikt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234