Woensdag 19/02/2020

De gebeten hond

U zit in de hoek waar de klappen vallen? Adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL Mark Coenen (°1958) neemt het voor u op.

Met alle elektriciteitsmeters, maar niet met de Peeters: heel de Wetstraat weet natuurlijk dat de Eandis-deal met die schobbejakken uit China eigenhandig getorpedeerd is door Kris Peeters. Hij mag dan van teflon zijn, zijn geheugen is van gewapend staal.

In maart vorig jaar kreeg Willebroek - deelgemeente van Groot-Puurs, waar de dynastie Peeters resideert - 63 Chinese bedrijfsleiders op bezoek die, naast van de kwaliteit van de succulente gelakte eend in de Shanghai Garden of Extreme Delight aan het station van Willebroek, zeer onder de indruk waren van wat ze te zien kregen: een gigantische desolate zandvlakte vlak bij de A12.

50.000 nieuwe jobs: voor minder gingen de mannen niet.

In de Shanghai aan het station werd de polonaise al ingezet. De kroepoek ligt er nog op de sporen.

De plaatselijke processie die langs de Scheldestraat en de Molenstraat naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee trekt, stopte dat jaar ook voor de eerste keer bij de bescheiden arbeiderswoning van Peeters in Puurs. Hosanna in den hoge. Geen gezeik, Willebroek rijk.

Iedereen weet hoe het uiteindelijk is afgelopen: het terrein in Willebroek ligt er vandaag nog desolater bij dan de lap grond van Bart Verhaeghe onder de brug van Vilvoorde.

"Ik denk niet dat we hier een heruitgave hebben van Puurs, waar Kris Peeters een hele horde Chinezen zag die allerlei investeringen gingen doen", zei Louis Tobback begin deze week nog fijntjes. "En die Jonathan Golfslag of hoe heet hij met zijn strategische praatjes over China: als het daar dan toch zo goed is, moet hij er maar gaan wonen."

Nog niet zo lang geleden zou de demarche van IJzeren Louis genoeg geweest zijn om iedereen weer in het gelid te krijgen. Maar zijn keizerrijk is tanende en de golfslag van Holslag en trawanten veroorzaakt uiteindelijk genoeg deining om de deal te kelderen.

Het is ver gekomen: wat verwaaide intellectuelen zetten de politiek in haar marcelleke. De gelaatsuitdrukkingen van Piet Buyse, voorzitter van de raad van bestuur van Eandis , waren onbetaalbaar en lazen als een spannend open boek: van nauwelijks verholen dedain - "waar bemoeien die mannen zich mee" - over lichte vertwijfeling tot totale verbijstering.

Kortsluiting.

Ook fractieleider van de N-VA Matthias Diependaele probeerde in de studio van Radio 1 het tij nog te doen keren, maar tevergeefs.

"Ik heb een beetje het gevoel dat men het vooral heeft over het feit dat het Chinezen zijn", sprak hij profetisch.

Zou hij toen al geweten hebben van de vloek van Peeters?

Op het moment dat Diependaele geïrriteerd de deal stond te verdedigen in de studio's van Radio 1, waren Bourgeois en De Wever hun een-tweetje al aan het inoefenen en maakten ze van hun eigen fractievoorzitter kanonnenvlees.

"Als gij zegt dat de Vlaamse regering vindt dat de deal de bevoegdheid is van de gemeenten en dat ge u niet gaat moeien, dan blaas ik de fusie van de intercommunales op. Gedaan met lachen."

Ik parafraseer een beetje.

De echte winnaar van de week is Bart Tommelein, die eigenhandig de global warming aan het tegenhouden is met een lavastroom aan Vlaamse energie-initiatieven. Iedereen speelt hij naar huis. Turtelwie?

Andere politici worden bestempeld als ordinaire kazakkendraaiers als ze een deal die ongeveer getekend is, torpederen. Tommelein geraakt er fluitend mee weg. Van een backbencher die zich in de tijd moest bezighouden in de mediacommissie tot een vader voor ons allen die zijn verantwoordelijkheid neemt. Dat Vande Lanotte maar oppast in Oostende.

In Puurs eet Kris Peeters nog een boterhammetje met pindakaas en lacht in zijn vuistje.

De Shanghai Garden of Extreme Delight aan het station is wegens een sterfgeval gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234