Zondag 09/05/2021

De gebeten hond

U zit in de hoek waar de klappen vallen? Adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL Mark Coenen (°1958) neemt het voor u op.

Als mijn hoofd te vol is van te veel, dan wend ik mij, dikwijls in de auto want altijd onderweg, graag tot Klara, die smaakvolle boei op een radiozee die volgens sommigen behoefte heeft aan nieuwe vissen. Er is dezer dagen ook zo veel warmte op de radio's dat een normaal mens aan oververhitting dreigt te bezwijken.

Tijdens de Warmste Week van Studio Brussel wil het format van de show dat de dj's voor het oog van heel Vlaanderen fysiek afzien in een openluchtstudio, waar wind en regen en sneeuw en betonrot vrij spel hebben. Waardoor ze niet alleen gaan huilen van emotie en uitputting, maar ook omdat hun tenen aan het afvriezen zijn.

De opwarming van de aarde speelt hen echter steeds meer parten. En dan is Bornem, dankzij Ban Ki-moon en Tomorrowland, recent nog uitgeroepen tot microklimaat ook. Linde en Eva hebben daarom dit jaar hun bikini bij zich en dragen alleen maar vrolijke marcellekes, zij het wel van Damart.

Klara dus. Goeie naam voor een zender, trouwens. De helft van wat de presentatoren vertellen versta ik niet, maar het sonore gezoem der stemmen en klanken dikwijls uit een ver verleden maken dat het leven, in deze donkere dagen voor Kerstmis, toch nog enigszins draaglijk wordt. Ze zijn mij allen dierbaar: de zoetgevooisde mater dolorosa Sylvia Broeckaert, de anarchistische akela Chantal Pattyn, de eenvoudige priester-arbeider Pat Donnez - de enige presentator van Klara zonder doctoraat. Ongekroonde vorst van muzikaal mededogen en eloquente empathie is de uit Picardische tertsen en jambische pentameters opgetrokken Bart Stouten, die Klassiek leeft elke dag presenteert alsof het zijn laatste is. Daarvoor alleen al zou een mens kijk- en luistergeld betalen, mocht dat niet afgeschaft zijn. Terwijl het net een belasting was waarvoor mensen aantoonbaar iets terugkregen.

Maar dit geheel terzijde. Muziek is, zoals Hugo Claus zei, dauw op een galg: geen andere kunstvorm gaat dieper. Voorbij de ratio, recht naar de ziel.

Een bijzonder voorbeeld hiervan konden we deze week meemaken in het Hoge Noorden. Wij bevinden ons bij de uitreiking van de Nobelprijzen, in een zaal vol notabelen die, zoals Lennon ooit zei, hun appreciatie laten zien door discreet met hun juwelen te rammelen. Bob Dylan, die zoals we weten niet kon komen omdat ze de meterstand van de gas kwamen opmeten, stuurde ter compensatie Patti Smith. De elegantie zelve, mooi in pak, met lange grijze haren. Ze zette het zeer toepasselijke 'A Hard Rain's Gonna Fall' in , waarvan de tekst alleen al die Nobelprijs waard is. Van de zenuwen liep ze al na het eerste refrein verloren. "I'm sorry, I'm so nervous", zei ze met een beschaamd lachje. Een dame van 70 werd weer even een blozend meisje van 16. Waarna ze zich herpakte en de mooiste versie ever neerzette. Ik krijg er nog tranen in de ogen van. Geen tekst, geen muziek, geen vertolking geeft beter de wanhoop van mens en wereld weer in deze boze, bange tijd. Een wrang jaaroverzicht in acht minuten. Overal Aleppo. Terwijl Dylan die soundtrack voor 2016 al schreef in 1962. Niets verandert ooit.

"Oh, what did you see, my blue-eyed son? Oh, what did you see, my darling young one? I saw a newborn baby with wild wolves all around it, I saw a highway of diamonds with nobody on it, I saw a black branch with blood that kept drippin'."

Overal nacht. Als een fenix uit de vlammen herrezen, stond Patti recht en zong het voor iedereen die het wilde horen. Iedereen wou. Het wonder van de heropstanding. De schoonheid en troost van haar kwetsbaarheid. Donderend applaus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234