Donderdag 28/10/2021

De gebeten hond

Mark Coenen (°1958), adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

"Eten en seks zijn de twee grootste prioriteiten in ons leven."

Voor ze hier thuis zeggen dat ik mijn wensen voor werkelijkheid neem of weer hardop gepraat heb tijdens mijn slaap: het is geen quote van mij maar van Ivan Wolffers, Nederlands topdokter en emeritus hoogleraar Gezondheidszorg.

Zelden heb ik echter iemand liever gelijk gegeven.

Het zijn communicerende vaten, ook: als je jong bent, dan kun je de snelle hap niet snel genoeg naar binnen steken om daarna het beest met de twee ruggen te gaan imiteren met de dichtstbijzijnde geliefde.

Na het tekenen van een waterdicht contract dat het met wederzijdse toestemming is: dat spreekt.

De gemiddelde ouderling zal dat allemaal worst wezen: erst das Fressen. Und zweitens auch.

Na een kilo vegetarische vol-au-vent en een puntzak frieten meteen naar bed. Hansopje aan. Haarnetje op.

Geen polonaise aan ons lijf. Zo'n gedoe. En je wordt er toch niet wijzer van.

Maar ze moeten niet overdrijven.

Ik las deze week in onze krant het verhaal van de ambitieuze Gentse starters van Mealhero. Dat zijn goed gedoseerd uitziende heren met strakke spieren in spannende T-shirts die een apparaat hebben uitgevonden waarmee ze elke dag 26 minuten tijdwinst maken.

Daarvoor mochten ze twee minuten reclame komen maken.

Ik was niet helemaal mee.

Hun uitvinding is een soort van intelligente Babycook, die het eten, dat in handige voorverpakte porties kan worden aangekocht, 'herkent', waardoor het wonderlijke tuig geheel op eigen kracht begint te brubbelen en na verloop van tijd een kant-en-klare maaltijd aflevert.

Terwijl het apparaat zijn werk doet, kan de eigenaar andere dingen doen die veel belangrijker zijn.

Quod non.

Er is - zie boven - nauwelijks iets belangrijkers dan eten. En bij uitbreiding: dan eten klaarmaken.

En zeg nu niet dat de moderne jongmens die gemiddeld meer dan vier uur per dag op de sociale media verlummelt geen tijd heeft om een voedzame maaltijd bestaande uit aardappelen en groenten desgewenst aangevuld met een dood stukje dier te bereiden.

Het is: nieuwerwetse lamzakkerij, dat is het.

In Jamie's 30-Minute Meals maakt Jamie Oliver in een krap halfuur niet minder dan dríé succulente gerechten, geholpen door een mixer, een water-koker en een aardappelschiller.

Geen tijd? Loop toch naar de microgolfoven.

Koken is het ware leven.

Een ui snipperen, sla zwieren, worteltje fijnsnijden, look persen, tomatensaus maken, soep met velerlei groenten bereiden: er is niets ontspannenders.

Men raakt in een zen-gelijke toestand van rust en evenwicht én is tegelijk zeer geconcentreerd, want voor je het weet haal je je poten open aan die scherpe messen van tegenwoordig.

De zeldzame keren dat ik niet kook, kijk ik naar koken. Vroeger toen ik klein was, keek ik naar mijn moeder. Nu naar Johan Segers op Njam!. Hoe hij een knolseldersoep maakt: ongeëvenaard. Hoe hij een oester opent: kunst. Die knoestige handen. De zon in zijn ogen als zijn witloof met kaas en hesp in de oven gelukt is.

Wie in zijn jeugd zijn moeder niet in de keuken heeft zien staan, gebogen over weer een wonderlijk gerecht, had geen moeder.

In het oud-Grieks is het woord voor kok gelijk aan het woord voor priester: mageiros. Van dezelfde etymologische oorsprong als het woord magie.

Ingrediënten die samen in een pot boven zichzelf uitstijgen, dankzij de juiste kruiding en de juist timing.

Een goeie saus is ingekookt geduld.

Magie.

Dat vervangen door een soortement kookpot met processor: ik hoop dat die mannen hun moeders dat niet weten.

Die van mij zou haar stoomdrukpan naar mijn hoofd gesmeten hebben.

In tranen.

En ze zou nog gelijk hebben gehad ook.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234