Zaterdag 25/06/2022

De gebeten Hond

'-Gate' is het suffix van het drama en de hype: dat weten wij, gediplomeerde dramaqueens van de media, maar al te goed.

Afkoopwet, allemaal goed en wel, maar daar is geen hond, al dan niet gebeten, in geïnteresseerd. Noem het Kazakhgate en de oren zijn meteen gespitst, de messen gescherpt en de galg geolied. Dat wordt gevangenisstraf, voor Armand, grijnzen we of, op zijn minst, na met pek en veren overgoten te zijn tentoongesteld worden op de Grote Markt van Brussel.

Sinds Richard Nixon is iets dat eindigt op -gate gegarandeerd een schandaal in wording. Impeachment! Waarna er, haast onvermijdelijk, een parlementaire onderzoekscommissie volgt. Het start met een geweldige mediatieke fusee, dikwijls gevolgd door een sisser: de meeste conclusies van die parlementaire onderzoekscommissies sputteren als nat vuurwerk op een Hollandse oudejaarsavond. Na drie weken is de fut er trouwens uit en zendt enkel Actua-TV met tegenzin de debatten uit. In een eeuwigdurende loop en alleen maar 's nachts.

Doekje voor het bloeden.

Remember Fortisgate uit 2008, waarbij de regering-Leterme viel: alle partijen die aan de onderzoekscommissie meewerkten, legden eigen conclusies neer, "veelal gebaseerd op de eigen vooringenomenheid". Ik citeer hier Rik Van Cauwelaert, in het voorwoord van het uitstekende boek over Fortisgate van Wim Van den Eynde.

Benieuwd wie er in de Kazachencommissie het eerst met zijn kazak gaat draaien, dus.

Door het gebruik van hyperbolen en loze containerbegrippen, alleen maar bedoeld om de massa te misleiden, blazen de dramaqueens van het nieuws faits divers per fietspomp op tot levensgevaarlijke brandhaarden.

Dat is, kort samengevat, de mening van Rob Wijnberg, die er deze week een lange tirade over pleegde in De Correspondent.

Ik voel een Wijnberg-gate komen.

Hij windt er geen doekjes om: "Wie mij al langer volgt, weet inmiddels dat ik al een aantal jaren een fanatieke strijd voer tegen het wanproduct genaamd nieuws. Nieuws is de meest ongezonde, ziekmakende en verslavende drug van de moderne tijd. Vergeet alcohol, vergeet nicotine, vergeet alle wiet, xtc en cocaïne bij elkaar: nieuws is wat ons brein, ons wereldbeeld en onze samenleving werkelijk vergiftigt." En zo gaat hij nog een tijdje door.

'Het wanproduct nieuws': de combinatie van hyperbool en containerbegrip ondergraaft al meteen op fatale wijze zijn premisse.

Wijnberg gebruikt in zijn artikel veel meer hyperbolen en containerbegrippen dan zijn achtenswaardige collega's, waardoor hij zijn boodschap virtuoos onder de zoden trapt. Wie met de voeten vooruit tackelt, wordt van het veld gestuurd.

Terwijl de discussie absoluut aan de orde is en de kritiek valabel.

Dat er something rotten is in Newsland, is een understatement, maar Wijnberg gooit niet alleen het kind met het badwater weg, hij breekt tegelijk de hele badkamer af.

Dat de tandpasta uit de nieuwstube is en dat er een overaanbod is aan ongefilterde halfwaarheden of hele leugens: ik ben de eerste om dat toe te geven en zowat alle media zijn na 8 november in retraite gegaan om daarover na te denken. Maar Wijnberg gaat er nog maar eens van uit dat de gemiddelde mens te dom is en dat geen enkele van die idiote kiezers de gave des onderscheids heeft.

Als lammeren werden de Amerikanen door Fox naar Trump geleid, om maar te zwijgen over de naar xenofobie neigende houding van het Westen tegenover vluchtelingen: allemaal de schuld van de gazetten en de valse nieuwssites. En de algoritmes van Zuckerberg.

Het geluk is aan de simpelen van geest, maar dit is zo kort door de bocht dat zelfs Max Verstappen de wenkbrauwen fronst.

Dat ze daar eens een onderzoekscommissie aan wijden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234