Woensdag 06/07/2022

De gamessterren van de Sint

Zelda: The Minish Cap l Nintendo

GBA

Wat Adventure.

Hoe Zelda is een icoon in gamesland. Of het nu op groot scherm is of zoals hier op zakformaat, Zelda-games zijn altijd iets om naar uit te kijken. Zelda is eigenlijk de naam van een prinses in een land vol mythes en legendes. De speler vertolkt de rol van Link, een koene held. Telkens weer komt Zelda of het koninkrijk van haar vader in gevaar door Boze Krachten en moet Link haar redden.

Ditmaal wordt de prinses versteend en moet Link een gebroken zwaard laten herstellen om de vloek te breken. Daarvoor heeft hij tal van voorwerpen en wapens te zijner beschikking die hij gedurende het spel bij elkaar moet puzzelen door opdrachten uit te voeren en soms hersenbrekende visuele vraagstukken op te lossen.

Maar er mag al eens geknokt worden, dus zit het spel ook vol kleine en grote vijanden. Elke missie eindigt na het zoeken van sleutels etcetera immer met een confrontatie met een boss, waarvan er sommigen taaie klanten zijn.

Speciallekes Minish verwijst naar een soort kabouters die ongezien in de wereld van Zelda leven. Om hen te ontmoeten moet je verkleind worden,waarna je door metershoge grassprieten dwaalt. Briljante wending.

Pluspunten Alweer goeie puzzels, aangevuld met mooie innovatie en nieuw wapentuig. Duidelijker controle-aanwijzingen op het scherm. Eindelijk is de grafische uitwerking op het niveau getild van de grote GameCube. Het ziet er beeldig uit en zit vol rare kerels. Wat te denken van een pratende hoed die je gezel wordt. Bovendien is er ander wapentuig te verzamelen dan vroeger waaronder een supperhaardroger. Het beste Zelda-game voor GBA, zonder twijfel.

Minpunten Als dat er al een is, het verhaal is er zoals wel vaker wat bij gesleurd.

Score HHHHH

Paper Mario and the Thousand Year Old Door l Nintendo

GameCube

Wat Rpg.

Hoe Al sinds de oertijden draait Nintendo zoveel mogelijk games in zoveel mogelijk genres rond superloodgieter Mario, de superpopulaire Italiaan in overall. Ook dus role-playing games. Vroeger heette dat dan Mario RPG, om geen twijfel te zaaien. Nintendo bouwde het rpg de voorbije jaren geleidelijk uit. En hoewel je het niet zou verwachten, bouwde het net in deze speeltuin voor creatievelingen vaak de meest innoverende gevechtstechnieken in.

Zo spelen de gevechten in Paper Mario zich af voor een publiek. Al naargelang de reacties van dat op je aanval en verdediging kun je star attacks krijgen. Die helpen je dan weer sterker worden. Maar dat publiek durft ook wel eens wat te gooien, soms goeie dingen die je verdediging meer kracht geven, soms hooliganesk stenen of blik. Als je met Mario op het juiste moment de tribune inspringt om zo'n etter eruit te jagen, krijg je ook weer wat extra's. Vergis je je en geef je een supporter slaag, dan krijg je klappen.

Mario werkt in zijn zoektocht naar prinses Peach samen met een aantal creaturen die in de platformgames nog tegenstanders waren. Op het juiste moment de juiste kompaan inzetten kan het virtuele leven heel wat makkelijker maken, bijvoorbeeld bij het oplossen van puzzels. Om zich te verweren heeft Mario zijn hamertje, dat wereldberoemd werd in Donkey Kong. Van alles aan spaanders kloppen levert buit op. Mario kan zo extra kracht opbouwen met niet alleen shines maar ook health en flower coins. De badges zorgen dan weer voor een extra pantser. Wat meteen duidelijk maakt dat er heel veel zoekwerk aan te pas komt.

Speciallekes Dit virtuele (strip)verhaal biedt een zelden geziene stortvloed aan humor en zit boordevol knipogen naar de vroeger Mario-verhalen.

Pluspunten Grafisch schitterend gemaakt: Mario is echt een vel papier, wat soms voor prachtige wendingen zorgt. Heel entertainende rpg.

Minpunten Niet echt geschikt voor kinderen wegens geheel en al in het Engels.

Score HHHH

Mortal Kombat: Deception l Midway

PlayStation 2 Online, Xbox Live

Wat Vechtspel, dé beat 'm up eigenlijk.

Hoe Mortal Kombat is een van die games die voor de gemiddelde gamer zelfs al aan de initialen herkenbaar zijn, zoals GTA, GT of MOH. Klassiekers in hun genre dus. Ook nu is het weer behoorlijk van ram elkaar eens op het bakkes en trap de lever in de puree, telkens over drie rondes waarvan je er twee moet winnen.

Deze MK wijkt ook geen millimeter van het originele spelconcept af, al krijg je behoorlijk wat extra's en zijn er geheel nieuwe personages in de ring gegooid. In totaal twaalf stuks vanaf de start, nog eens twaalf als je alles ontgrendeld hebt. Die hebben allemaal hun eigen vechtstijlen (telkens drie in totaal, eentje met een wapen), die je tot duizelingwekkende combo's kunt samensmeden. Kick some ass en dat heel lang als je wilt.

Net als in voorganger Deadly Alliance kun je opnieuw tijdens het combat perfect van stijl te veranderen. Dat geeft een arsenaal aan combo's. En natuurlijk is het handelsmerk van MK er weer: de fatality, waarbij je een tegenstander op gruwelijke wijze de dood in kunt sturen. Je hebt er natuurlijk meerdere per personage, al moet je weer heel erg goed zijn voor er je eentje lukt. Gezien de grafische kracht van het spel is de gemiddelde onthoofding in Irak hier peanuts tegen.

Speciallekes Zeker. Je kunt voor het eerst on line spelen en er is naast de klassieke arcaderondes een rpg-achtige spelmodus, waarbij je de wereld moet redden. Die is behoorlijk lang uitgesponnen maar noodzakelijk om extra's te ontsluiten. De vele personages maar ook allerlei artwork en outfits. En niet te vergeten, voor het eerst is er een harakiri-moment, waarbij je in een uitzichtloze positie, de eer aan jezelf kunt houden.

Pluspunten De harakiri is hilarisch. Wie van vechten houdt, krijgt hier een zee aan mogelijkheden. Inclusief de on-lineversie is dit een game met een heel lange houdbaarheid.

Minpunten Unlocken doe je via een soort rpg, dat soms wat repetitief wordt.

Score HHHH

Halo 2 l Microsoft

Xbox

Wat Actie/shooter.

Hoe Ze waren nochtans in de pan gehakt aan het eind van de eerste Halo maar de verrekte aliens zijn helemaal terug, met veel meer en nog eigenaardiger dan de eerste keer. De Master Chief komt het zootje weer het wijde universum in trappen. Halo 2 is het langverwachte vervolg op de kaskraker die Xbox op gang hielp en is véél beter dan zijn origineel.

Door een onwaarschijnlijk aantal wapens en tuigen dat je tijdens het spel kunt gebruiken, weet je niet wat eerst te doen. Bovendien is de omgeving alweer zo uitgebreid dat je er uren in kunt verdwalen. De ai (artificial intelligence) is ontzettend slim - verbluffend echt waar, let op je tellen! - en de vijanden zijn soms letterlijk huizenhoog.

Gelukkig heb je meer dan een kleine tank, vliegende scooter of helse jeep ter beschikking om er een lap op te geven. Bij PS2 hebben ze altijd heel jaloers naar dit scifi-actiespel gekeken. Halo 2 maakt duidelijk waarom.

Speciallekes Halo 2 is eigenlijk wat de ontwikkelaars van Bungie al met het origineel van plan waren: een spel dat je vooral on line moet spelen, in teamverband, eentje achter het stuur en een ander achter het kanon, om het simpel te stellen. Tot Bill Gates de boel voor zijn Xbox overkocht, die toen de technologie nog niet had om on line te gamen.

Pluspunten De on-linemodus die het spel in al zijn pracht toont, de schijnbaar onuitputtelijke mogelijkheden van de Master Chief, maar waar hij toch spaarzaam mee moet omspringen. Een gespierd spel dat ook voor wat jongere spelers geschikt is (niet gruwelijk maar evenmin makkelijk), ondanks de absurd hoge leeftijdsranking.

Minpunten Weinig. De single player lijdt onder het on-lineopzet, heel soms is de actie waarbij je teamgenoot ai is, frustrerend door diens stommiteiten. En het machogehalte. Jeezes, de geest van Westpoint lijkt hier wel gekoppeld aan de stemming in Falluja, aan Terminator en Rambo.

Score HHHH

Metroid Prime 2: Echoes l Nintendo

GameCube

Wat Shooter/puzzel.

Hoe Samus is een intergalactische premiejager, en dat al sinds de dagen toen Nintendo nog alleenheerser was op de gamesplaneet. Twee jaar geleden werd de madam in een 3D-avontuur gestopt dat krioelde van de aliens. Dat betekende naast heel wat vuurwerk ook veel puzzelen want Metroid is niet alleen knallen maar ook je een weg bannen door een labyrint. Om vooruit te komen in het virtuele leven heb je niet alleen brains nodig, je moet ook weten hoe je al je mogelijkheden, wapens moet gebruiken, en dat je je zelfs in een metalen bal kunt veranderen. Anders vind je een aantal, vaak noodzakelijke, extra's niet, zoals superbommen of een eindje langer leven.

Metroid Prime was een briljante shooter omdat het game dus veel meer was dan een shooter. De uitdaging zat in de combinatie van het kwikzilveren vuren en denken. Daar zat de computerhelm van Samus voor veel tussen. Scannen, onderzoeken, aftasten, daar ging het om. Bovendien bliezen de grafische kwaliteiten van het spel je gewoon omver.

Iedereen die Metroid Prime 1 ooit aan het hart drukte, weet wat bij de sint te bestellen. Want dit is meer en beter van hetzelfde. Ronduit briljant is dat het scenario van een eenvoudig onderzoek naar vermiste mariniers uitdraait op een soort etnische oorlog: Aether tegen Dark Aether. Dezelfde planeet maar met twee gezichten, twee vijanden en een missie om daar de blauwhelm te komen spelen, iets waar iedereen voor zou bedanken. Zeker als je na elk level een eindbaas voorgeschoteld krijgt die van wanten weet.

Speciallekes Het hele game is opgehangen aan het wisselen van Aether naar zijn zwarte zelfkant, tot en met de wapens toe. Die constante reis heen en weer geeft het spel veel diepte. Daarbij is ook ingecalculeerd dat wat je in de ene wereld doet zijn gevolgen heeft in de andere.

Pluspunten Grafisch héél knap. De sfeer is perfect ingekleurd: blije Aether en gitzwarte Dark Aether. En er zijn niet alleen al die beangstigende nieuwe creaturen, de oude vertrouwde ruimtepiraten duiken ook weer op. Zoals het Metroid past, is Samus een mens eenzaam en alleen in de vijandige ruimte. De eindgevechten zijn veel gevarieerder dan in het eerste deel en de werelden waarin hij terechtkomt zijn eindeloos maar altijd even divers. En de puzzels, die kunnen tellen.

Minpunten Amper. De multiplayer dan maar. Die is pover in vergelijkingen met de impressionante mogelijkheden van de solo. De bediening met een thumbstick is heel makkelijk maar niet altijd supersecuur. Volgende keer nog even bijschaven, graag.

Score HHHH

DTM Race Driver 2 l Codemasters

PlayStation 2 Online, Xbox Live

Wat Allround racegame.

Hoe De orignele DTM Racers kreeg overal hoge scores. Het was een van de weinige racegames waarin de opgelopen schade je uiteindelijk uit de bocht kon doen gaan. Vooral brokkenpiloten durven een haarspeldbocht wel eens snel te nemen door in het achterste van de voorligger te rammen, maar zo werkt dat alhier niet. De eretitel the ultimate driving simulation was niet gestolen. Een beremoeilijk spel was het.

Deze keer komt daar nog een etappe of zes bij want DTM 2 moet wel het eerste racegame zijn waarbij je alle soorten races kunt rijden, van F1 tot Jeep-races. Door de races is een amusant verhaal gedraaid over sponsors en begeleiders, en je moet missies rijden waarbij de nadruk op ligt gasgeven.

Speciallekes De hele reutemeteut op vier wielen dus en tegenstanders die zich constant aan je beste prestatie aanpassen. Een van de beter on-linemogelijkheden voor virtuele zware voeten.

Pluspunten Blijft straf hoe de schade hier een rol kan spelen. Garandeert racen op een hoger niveau voor de freaks.

Minpunten Decors een beetje onaf, door de focus op de wagens. En de ai die zich voortdurend aanpast is een nachtmerrie voor wie geen echte Schumacher is.

Score HHHH

WRC 4 l Sony

PlayStation 2 Online

Wat Rally.

Hoe WRC is de afkorting voor - jawel - het officiele wereldkampioenschap rally. Een licentiegame dat alles zo echt mogelijk wil maken, het enige echte rallyspel dus. Inclusief een bijrijder die je waarschuwt voor alles wat er kronkelend op je weg ligt. Dit is de virtueelste benadering die je aan het WRC kunt geven, maar dat was de vorige keren ook al wel zo. Grafisch is het slikken, wegens steeninslag en opspattende modder. Je duikt er haast van weg als het tegen je voorruit vliegt.

Speciallekes de decors, van de eerste modderspat tot de laatste joelende racefreak onwaarschijnlijk gedetailleerd. Fijne on line.

Pluspunten Een gedegen opleiding in de Super 1600-klasse. Je zult het nodig hebben wil je de knepen van het vak leren. Wil je tot de extreme competitie behoren, dan zul je de races uit het hoofd moeten leren.

Minpunten Voor de hobbyracers wat moeilijk, voor de freaks net dat ietsje te mainstream.

Score HHHH

Jak 3 l Sony

PlayStation 2

Wat Racer, platform, shooter, adventure... noem maar op.

Hoe Het derde deel van de trilogieronde Jak en zijn maat Daxter. Het begon allemaal met Daxter die in een poel Dark Eco, een vorm van negatieve energie, viel en in een oranje wezel veranderde. Jak wilde zijn buddy helpen en trok de wijde wereld in op zoek naar een oplossing. In deel twee bevrijdde Jak Haven City van de dreiging van de Metal Heads maar zo ontstond een kleine burgeroorlog. Jak wordt als straf in de woestijn van Wasteland gedropt om er te sterven, ware het niet voor het ruwe nomadenvolk dat hem redt. Nadat hij enkele proeven heeft afgelegd, mag hij blijven. Hij zint op wraak, en die krijgt hij dus.

Jak 3 vertoont enkele gelijkenissen met Jak 2. Zo heb je weer een stad (maar deze keer een primitieve waar je op de rug van een draakje rijdt) en je hebt een gebied buiten de stad, nu een woestijn die je door de aanwezige Mad Max-4x4's te unlocken kunt verkennen. Het gebied dat je kunt bestrijken, is daardoor enorm. In de sequel werden alle mogelijke gamesvormen in een pot gegooid en tot een verhaal geschud. Dat systeem is nu nog wat geraffineerder, zodat je missie na missie nog meer spelvormen opgediend krijgt: van racen in buggy's of zelfs op dino's over reactiegames, lightguns tot zuiver platformgeluk. Ook in je wapenarsenaal heeft men er nog een schepke bovenop gedaan: twaalf stuks in plaats van vier. Jak kan nu ook stukken harnas verdienen en verzamelt naast de vertrouwde objecten die allerlei secrets ontsluiten nu ook objecten. In deel twee kreeg je door het Dark Eco een kwaaie krijger, nu komt door Light Eco ook de Bond Zonder Naam-Jak naar boven. En om het plaatje helemaal volledig te maken, je mag ook even gamen met Daxter.

Speciallekes De animatiefilmpjes tussendoor - normaal hou ik ze snel voor bekeken - mag je niet wegzappen. Ze zijn dolkomisch, vooral door de praatbarakken Daxter en papegaai Pecker.

Pluspunten Onwaarschijnlijk origineel, fantastische variatie, briljante gameplay, visueel hoogstaand, vooral als de oerelementen loskomen.

Minpunten Dat gefluisterd wordt dat dit het laatste Jak-game is.

Score HHHHH

Ratchet and Clank 3 l Sony

on 2 Online

Wat Platformschietspel

Hoe De meest bizarre schietplatformer is aan zijn derde deel toe. Al twee keer hebben Ratchet en zijn robot Clank het universum gered. En ze zijn ondertussen uitgegroeid tot intergalactische helden. Maar er is slecht nieuws uit Ratchets heimat, Veldin. De planeet heeft opnieuw last van aliens, dus bindt het duo weer de strijd aan.

Opnieuw begin je met een sleutel in je handen en kun je een duizelingwekkend arsenaal aan wapens bij elkaar harken. Hoe vreemder, hoe beter: favorieten als de lopende bommen of de telegeleide raketbommen zijn er weer bij maar ook nieuwigheden zoals een viruswapen dat de getroffen alien onmiddellijk op zijn eigen manschappen doet schieten. Ook bij de gadgets zijn er leuke nieuwtjes. De spelers van deel 1 en 2 zien het vertrouwde upgradesysteem terugkeren. En opnieuw zorgen de makers voor een evenwicht: hoe zwaarder je bewapening, hoe gemener de tegenstand.

Speciallekes Voor het eerst is er een multiplayer- en een on-lineversie en midden in een 3D-game duiken oude 2D-games op. En de trouwe spelers van 1 en 2 krijgen voordelen in natura uit de vorige games.

Pluspunten Ongebreidelde creativiteit, veel humor, veel veldslagen en toch de nodige variatie door een uitgekiend platformspel. Mooie en grote werelden, intense vuurgevechten, net zoals in deel 2.

Minpunten Naast het multiplayerelement is er eigenlijk weinig veranderd ten opzichte van de vorige aflevering.

Score HHHH

Sly 2: The Band of Thieves l Sony

PlayStation 2

Wat Platformspel dat als eerste een fikse portie stealth introduceerde.

Hoe Een beetje in de schaduw van de twee voorgaande knokt deze platformer zich een weg naar de top. Sly Raccoon is een aalgladde dief gespecialiseerd in supermoeilijke klussen. Deze gemaskerde wasbeer kon in deel 1 al geruisloos als de beesten sluipen door het inbouwen van extra commando's. Nu wordt hij geconfronteerd met de dreiging dat de robot die vernietigd werd in deel 1 weer naar de assemblage gaat. Acht levels lang, verdeeld over vijf werelden, gaan Sly en zijn bende hun gang om de stukken terug te stelen. De missies zijn behoorlijk uitgesponnen - verkenning is noodzakelijk - maar blijven altijd spannend. Bovendien zit er onderweg overal wel iets verstopt, van flessen met tips tot allerlei waardevols dat je te gelde kunt maken.

Speciallekes Het sluipprincipe natuurlijk, dat nergens anders te vinden is en dat het spel voor een platformer een uniek soort spanning geeft.

Pluspunten Sly 2 is veel uitgebreider dan deel 1 en je kunt met drie personages spelen: Sly, de gladde; Murray, het nijlpaard voor het sloopwerk; en Bentley, de schildpad met de hersenknobbel. Grafisch knap.

Minpunten Iets te makkelijk gemaakt om het jonge publiek te plezieren.

Score HHHH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234