Donderdag 24/10/2019

De fusie is er, nu maar hopen op een lagere stroomfactuur

De Vlaamse netbeheerders Eandis en Infrax fuseren, slanken af en trekken deels naar de beurs. Maar of de stroomfactuur hierdoor aanzienlijk zal verlagen, blijft een vraagteken.

Begin dit jaar kreeg energieminister Bart Tommelein (Open Vld) de opdracht om grote kuis te houden in de warboel van de distributienetbeheerders voor elektriciteit en gas. Op zijn voorspraak heeft de Vlaamse regering nu een 'visienota' goedgekeurd over de toekomst van deze elf intercommunales. "Het wordt eenvoudiger, efficiënter en goedkoper", zegt hij.

Eenvoudiger, want de twee grootste netbeheerders Eandis en Infrax (die zelf respectievelijk zeven en vier netbeheerders onder hun hoede hebben) gaan fuseren onder de naam Fluvius. Efficiënter, want er komt een debat over wat een netbeheerder nog wel en niet moet doen. "We zullen alle taken onder de loep nemen en er indien nodig schrappen", zegt Tommelein.

Goedkoper, want het aantal mandaten bij de netbeheerders daalt fors. Na de schandalen rond de intercommunales Publifin in Luik en Publipart in Gent was de druk hiervoor groot. Een snoeibeurt drong zich op.

Factuur

Elke gemeente houdt een vertegenwoordiger bij zijn netbeheerder, maar die jobs worden niet meer aanzien als 'mandaten'. Bijgevolg staat er ook geen vergoeding meer tegenover. Daarnaast worden raden van bestuur van de netbeheerders voortaan beperkt tot vijftien leden. Waar er nu al minder dan vijftien zijn, mogen er geen nieuwe meer bijkomen.

Samen betekent dit 238 mandaten minder voor de gemeenten en 71 mandaten minder binnen de raden van bestuur. Op termijn moet dit voor een lagere stroomfactuur zorgen. De elektriciteits- en gasfacturen bestaan vandaag immers voor het overgrote deel uit taksen en heffingen. Als de netbeheerders efficiënter werken, moet de consument dat voelen. "Het einddoel is een lagere energiefactuur voor de verbruikers", benadrukt Tommelein. Al kan hij nog niet zeggen hoeveel minder zij zullen betalen door deze hervorming.

"De fusie is een goede zaak. De consument zal hierbij winnen", beaamt energiespecialist Alex Polfliet van Zero Emission Solutions. Al ziet hij wel een addertje onder het gras. De energieregulator zal moeten oppassen dat Fluvius zijn nettarieven niet kunstmatig hoog legt. Vroeger werden Eandis en Infrax altijd met elkaar vergeleken. Dat wordt nu lastiger.

Ook André Jurres, het hoofd van NPG Energy en de auteur van een gerespecteerde blog, waarschuwt voor euforie. De facturen zullen een beetje zakken, maar spijtig genoeg geen tientallen euro's, vertelt hij. "Ik begrijp dat Tommelein het zo verkoopt. Maar het belangrijkste aan de hervorming is dat Fluvius meer financiële slagkracht heeft, om bijvoorbeeld te investeren in slimme meters."

Beursgang

Rond de Vlaamse netbeheerders hangen een reeks zogenaamde financieringsintercommunales, afgeleide structuren waar transparantie over hun doen en laten vaak ver weg is. Energieminister Tommelein wil die financieringsintercommunales weg. In plaats daarvan komt er één 'Vlaamse gemeentelijke hernieuwbare energieholding'.

Dit betekent nogmaals een besparing van 262 mandaten. Deze nieuwe holding zal naar de beurs trekken. Er zullen ook burgers in kunnen participeren. Tommelein: "De omslag naar hernieuwbare energie kan alleen slagen als hij breed gedragen is. Participaties zijn dan de sleutel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234