Zondag 17/01/2021

'De fundamentalisten beletten de integratie van veel Turken'

Het is een nobele taak die Dolunay Uluç op zich heeft genomen. Met het tijdschrift Anadolu, speciaal voor de Turkse Belgen, wil de hoofdredactrice, die pas tien jaar in het land is, haar landgenoten emanciperen en integreren. Iedereen komt erin, behalve de Turkse extremistische moslims. 'Want zij staan de ontwikkeling van de Turken in België in de weg.' En zij hebben ook haar vader, ex-minister en columnist Ahmet Taner Kislali, die het moslimextremisme heftig bekritiseerde, vermoord.

Waver

Van onze verslaggeefster

Ayfer Erkul

'Toen ik nog in Turkije woonde, gaf ik de Turken hier de schuld van hun achterstand en hun problemen hier. Zij zouden na veertig jaar toch beter moeten weten en zich allang aangepast moeten hebben?" Dolunay Uluç geeft toe dat ze nu wel beseft dat ze toen makkelijk praten had. "Ik heb in Turkije een goede opleiding gekregen en kende Frans toen ik naar hier kwam. Maar zelfs met die achtergrond heb ik het gevoel hier een vreemde te zijn. En geloof me, dat is een ongelooflijk zware last. Dat doet je nadenken over hoe de mensen, die veertig jaar geleden naar hier kwamen, het voor elkaar hebben gekregen, zonder dat ze een woord Nederlands of Frans spraken."

Dolunay Uluç is een van de 'nieuwe' migranten. En een van de 'anderen', die minder in schijnwerpers staan: hoog opgeleid, onafhankelijk, zonder de problemen van allochtone meisjes en vrouwen in België. Ze verhuisde tien jaar geleden van Turkije naar ons land, na haar huwelijk met Sitki Uluç, de correspondent in Brussel voor het Turkse persagentschap Anatolië. "Ik heb aan het conservatorium gestudeerd", vertelt ze in Waver, op de kleine redactie van het tijdschrift Anadolu, waarvan zij hoofdredactrice is. "Maar omdat zo ongeveer mijn hele familie journalist is, ben ik ook in dit vak gerold."

Anadolu (Turks voor Anatolië) is het enige tijdschrift dat speciaal wordt gemaakt voor de Turkse Belg. Interviews met Turkse en Belgische politici, geslaagde Turken in België, Turken met problemen in België: niets wat Turks is in dit land, ontsnapt aan een artikel. Een interview met Louis Michel, een gesprek met de Turkse president Sezer, het vorstenpaar op bezoek in Schaarbeek, het probleem van de 'importbruiden' en de afgelopen maanden uiteraard een speciale aandacht voor de viering van veertig jaar migratie van de Turken. Speciaal daarvoor zal het tijdschrift deze maand een nummer enkel in het Frans en in het Nederlands uitbrengen. "We willen op onze manier bijdragen tot de emancipatie van de Turken", zegt Dolunay Uluç met vuur. "Voor de afgelopen verkiezingen hebben we bijvoorbeeld vooral aandacht besteed aan het verklaren van de Belgische instellingen aan de Turken."

In het tijdschrift komt iedereen aan bod, met uitzondering van de extremistische moslims. "Niet dat wij een strijd voeren tegen hen", zegt de hoofdredactrice, "maar hun visie staat volledig haaks op de onze."

De woorden komen heel beslist uit de mond van deze jonge vrouw. De zaak ligt dan ook heel gevoelig en heeft veel te maken met de dood van haar vader. Aanvankelijk was Anadolu een tijdschrift dat de nadruk legde op nieuws over de relaties Turkije-EU. Maar dat veranderde na 22 oktober 1999. Op die dag werd haar vader Ahmet Taner Kislali vermoord toen 's ochtends een bom ontplofte aan zijn voordeur. Kislali was niet alleen ex-minister van Cultuur en professor politieke wetenschappen, maar ook columnist voor de centrumlinkse krant Cumhuriyet. In zijn columns fulmineerde hij meer dan eens tegen het groeiende moslimextremisme in Turkije.

Dat de fundamentalisten hem in het vizier hadden, bleek in mei 1999. Toen publiceerde de radicaal-islamitische krant Akit een foto van Kislali met een groot zwart kruis erover getekend. De aanslag werd opgeëist door een schimmige organisatie die zich het Front van de Islamitische Krijgers van het Groot-Oosten (Islami Büyükdogu Akincilar Cephesi, IBDA-C) noemde. De schuldigen werden een jaar later opgepakt en berecht. Tijdens het proces bleek dat de terroristen gesubsidieerd werden door het Iraanse regime.

Dolunay Uluç zucht wanneer ze het verhaal voor de zoveelste keer vertelt. Maar ze zal niet opgeven het gevaar van fundamentalisme te benadrukken. "Zij zijn het die de integratie van veel Turken en hun ontwikkeling in de Belgische maatschappij in de weg staan. Zij maken de Turken bang voor de 'goddeloosheid' die er hier zou heersen. En wie bang is, valt terug op wat hij kent. De eerste generatie had angst om haar eigen identiteit te verliezen en klampte zich vast aan het Turk-zijn, omdat ze na korte tijd toch zou terugkeren. Dat heeft invloed gehad op volgende generaties, die de tradities voortzetten en bijvoorbeeld trouwen of moeten trouwen met iemand van ginder uit het dorp."

Sitki Uluç, haar echtgenoot, springt in: "België heeft het fascisme beleefd en dat extreme is iets wat de Belgen afschrikt. Dat is helaas nog niet het geval voor de extremistische islamieten hier. Of toch niet voldoende. De Belgische regering beseft nog niet half wat een gevaar er schuilt in die fundamentalistische groeperingen en sekten."

Belgische Turken helpen emanciperen of integreren doe je niet zomaar met enkele artikels in een tijdschrift. Dat het een werk van lange adem is, beseft Dolunay Uluç heel goed. "België heeft zoveel mogelijkheden. Je moet ze enkel weten te vinden en er gebruik van maken." Dat klinkt makkelijk en Uluç weet het. "Maar enkel als we het positief bekijken, kunnen we tot oplossingen komen. Er is hoop. Je zag het bij de verkiezingen. De opkomst van Turkse kandidaten was heel groot. Er is maar één verkozen, maar dit was een oefening voor volgende stemrondes. We moeten ook niet te vlug willen gaan. Sommige problemen kunnen enkel opgelost worden door nu voorzichtig oplossingen te zaaien. Oogsten doen we dan misschien pas over tien jaar.

morgen deel 3 de immigratie van turken was er niet enkel een van mensen, maar ook van politieke ideeën

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234