Vrijdag 25/09/2020

De fractie sp.a (Spirit) heeft toppers in huis, maar ook te veel toeristen. Wie de intrinsieke waarde van een aantal ex-Spiritleden bekijkt, kan er zich bovendien alleen maar over verwonderen dat geen van hen een veilige plaats aangeboden kreeg. Net als d

Ludo Sannen

55 jaar, Ham

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Limburg, eerste opvolger

10

90

168

Onder de fractieleiders van de meerderheid degene die tegenover de regering het meest op zijn strepen staat. Vindt dat het debat in het parlement thuishoort en niet in de achterkamertjes van de kabinetten. Had iets meer vrijheid omdat sp.a intussen federaal in de oppositie zat. Helaas geen begenadigde spreker, waardoor zijn tussenkomsten soms op twee manieren de mist ingingen: bij de coalitiepartners zetten ze vaak meer kwaad bloed dan zijn bedoeling was en door de media werden ze meestal niet opgepikt. Als parlementslid gerespecteerd vanwege zijn verstandige bijdragen en zijn kennis van onderwijs. Soms meer pastoor dan politicus, wat op de zenuwen werkt. Niet slecht, maar ook geen top.

HHH

Patrick Janssens

52 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegen- woordiger sinds 2004

7 juni: Antwerpen, tweede plaats

19

Wie op woensdagmiddag wil weten of er nog tijd is voor een koffie of een plaspauze, moet maar naar de stoel van Patrick Janssens kijken. Zit hij er, dan is de stemming nakend. Drukt vervolgens op de juiste knopjes en verdwijnt weer. Beweert zo de Antwerpse belangen te verdedigen. We kunnen alleen hopen dat hij daar buiten het parlement meer energie in steekt. Zou als burgemeester van de grootste stad in Vlaanderen inderdaad een verrijking van het parlement kunnen zijn, maar dan zou hij er minstens moeten zijn als Antwerpen ter sprake komt. Het is geen schande dat hij niet de tijd heeft voor deftig parlementair werk, maar wel dat hij er zich voor laat betalen. Deed twee keer zijn mond open en constateerde dat er dan wel naar hem geluisterd werd. Het omgekeerde zou pas erg zijn.

0

Bart Martens

39 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Antwerpen, eerste opvolger

19

350

155

Dekt in zijn eentje de groene flank van de meerderheid af. Technisch onderlegde dossiervreter met meer pragmatisch inzicht dan van een ex-middenvelder doorgaans verwacht mag worden. Wordt ondanks zijn BBL-verleden als compromisbereid omschreven. Zeer gerespecteerd op zijn terrein. Vindt de weg naar de media met zijn deskundigheid, veeleer dan met zijn charisma. Slaagt er binnen de fractie in om mee te denken over thema's die buiten zijn niche liggen. Het zou niet slecht zijn als hij dat in de volgende legislatuur ook publiek zou proberen te vertalen. Niettemin top.

HHHH

Jan Roegiers

42 jaar, Gent

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2001

7 juni: Oost-Vlaanderen, derde opvolger

64

192

Van het beste wat Spirit in huis had. Actief inzake holebi's, Palestina en wapenhandel. Was ook voorzitter van de subcommissie Wapenhandel en bleef daar kritisch het regeringsbeleid bevragen. Bespeelt daarmee consequent zijn progressieve, stedelijke kiespubliek. Zeer gedreven, wat bij de collega's zowel voor ergernis als respect zorgt. Geen tafelspringer, maar vond wel met een zekere regelmaat de weg naar de media. Helaas geen stemmentrekker, wat ervoor zorgt dat de appreciatie bij de collega's van sp.a hem toch geen mooie plaats opleverde. Alleen een uitgebreide stoelendans de komende jaren kan hem weer in het parlement brengen, en dat is jammer.

HHHH

Jos Bex

63 jaar, Herent

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: stopt

97

26

Harde werker, met dossierkennis, die door de implosie van Spirit en persoonlijke problemen totaal weggedeemsterd is. Voelt zich niet op zijn gemak bij sp.a, maar stapte mee over om de toekomst van zoon Stijn veilig te stellen. Houdt er nu mee op en dat is vermoedelijk ook voor hem een opluchting.

Gilbert Bossuyt

61 jaar, Menen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: West-Vlaanderen, voorlaatste plaats

46

Ex-minister die bij verrassing nog eens verkozen werd en daar vervolgens niets mee deed. Maakte zich wel eens kwaad als het paars-groene palmares aangevallen werd, zeker als die kritiek van Carl Decaluwé kwam. Voelde zich voor de rest prima als kleurloze backbencher. Bericht aan zijn kiezers: een tweede onverwachte stunt is niet aangewezen.

Kurt De Loor

38 jaar, Zottegem

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Oost-Vlaanderen, tweede plaats

36

61

Klassieke, donkerrode socialist met duidelijke prioriteiten. Liet zich opmerken als OCMW-voorzitter door de gemeenschappelijke aankoop van stookolie. Beperkte zich in het Vlaams Parlement tot het voorzitterschap van de commissie Binnenlandse Aangelegenheden. Deed dat goed. Verrast soms met zijn interesse in buitenlandse problemen, zoals Guantánamo. HHH

Else De Wachter

35 jaar, Kapelle-op-den-Bos

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams-Brabant, eerste opvolger

12

35

132

Torst de erfenis van Leo Peeters, al is het niet voor iedereen even duidelijk of B-H-V en aanverwante haar even sterk kunnen beroeren. Liet zich opmerken inzake adoptie en anoniem solliciteren. Staat haar mannetje maar overtuigt niet altijd. Moest plaats ruimen voor Mia De Vits op de lijst en moet dus hopen dat Vandenbroucke opnieuw minister wordt.

HH

Michèle Hostekint

32 jaar, Roeselare

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: West-Vlaanderen, tweede plaats

71

132

Duo met Else De Wachter, vooral op wonen. Actief op het gebied van het sociaal huurbesluit en het abattement op de eerste gezinswoning. Haar naam is, vooral door haar vader, een begrip in Roeselare en omstreken. Kan dus teren op haar lokale sterkte. We hadden toch iets meer verwacht.

HH

Flor Koninckx

56 jaar, Diest

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Vlaams-Brabant, vierde plaats

58

Nichespeler op verkeer die zijn niche verloor toen hij betrapt werd op rijden onder invloed. Deed veel voorstellen die soms verzopen in hun techniciteit en slaagde er niet echt in zijn stempel te drukken. Was verbaasd dat zijn deelname aan een tv-programma vragen deed rijzen over zijn parlementaire aanwezigheid. Veel goede wil voor relatief weinig resultaat. HH

Marcel Logist

61 jaar, Tienen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Vlaams Brabant, derde plaats

Burgemeester van Tienen en daarmee is alles gezegd. Kan niet van enige activiteit beschuldigd worden. Onzichtbaar in commissie, geruisloos in plenaire. Als het van de partij afhangt, mag hij nog eens terugkomen. Geen idee waarom.

0

Chokri Mahassine

49 jaar, Leopoldsburg

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: Limburg, derde plaats

29

18

Politicus die niet voor het parlement gemaakt is. Deed wel wat met discriminatie op de werkvloer, maar voor het overige grotendeels afwezig. Haalt zijn autoriteit uit zijn contacten "op het terrein", maar doet daar vervolgens veel te weinig mee. Mag nog eens terugkomen. Dat is vooral voor Herman Schueremans goed nieuws.

Els Robeyns

31 jaar, Wellen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2006

7 juni: Limburg, tweede plaats

35

89

Doet naar verluidt haar best, maar daar valt weinig van te merken. Grote onbekende voor de meeste collega's. Populair in Zuid-Limburg, wat waarschijnlijk haar tweede plaats op de lijst moet verklaren.

Elke Roex

34 jaar, Anderlecht

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: Brussels Parlement, tweede plaats

69

49

Had het als Brusselse niet gemakkelijk om het metier te leren in het Vlaams Parlement, maar deed dat goed. No-nonsensemadam die zich met welzijn en wonen bezighield en gerespecteerd werd. Werd zwaar ziek, maar bleef niet bij de pakken neerzitten en probeerde toch nog iets van haar legislatuur te maken. Kiest nu voor Brussel en kan zich daar helemaal waarmaken. HHH

Anissa Temsamani

42 jaar, Mechelen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2004

7 juni: stopt

51

36

Veel goede wil maar weinig strategie. Heeft veel ideeën, fladdert tussen café The Butterfly en het parlement en van het ene dossier naar het andere, maar slaagt er niet in een voorstel echt door de parlementaire molen te loodsen. Werkte zo vooral op de zenuwen. Haakte geleidelijk af. Haar sacochengevecht met partijvoorzitster Gennez in Mechelen bezegelde haar lot helemaal. H

Dany Vandenbossche

53 jaar, Gent

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1999

7 juni: stopt

12

97

54

Een monument voor de collega's in het Vlaams Parlement, wat zich echter niet in een evenredige bekendheid in de buitenwereld vertaalt. Vaste waarde als voorzitter van de commissie Cultuur en een stem in het mediadebat, maar onzichtbaar buiten zijn eigen niche. Kreeg van de partij geen veilige plaats en verlaat ontgoocheld de politiek.

HHH

Joris Vandenbroucke

32 jaar, Beringen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2005

7 juni: Limburg, vierde opvolger

53

94

Harde werker met talent, maakte indruk ondanks zijn latere intrede. Samen met Roegiers het beste uit de Spiritstal. Weet hoe je een dossier leest en politiek vertaalt. Vooral actief inzake openbare werken en mobiliteit, waar hij het goed met Kathleen Van Brempt kon vinden. Koopt daar in de partij weinig voor en krijgt dus geen tweede kans.

HHH

Bart Van Malderen

35 jaar, Dendermonde

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2006

7 juni: Oost-Vlaanderen, eerste opvolger

18

194

Sociaal-economische expert met een goede lijn naar de vakbond. Slaagde er niet altijd in zijn kabinetsverleden af te schudden, maar wordt gerespecteerd omwille van zijn werkkracht. Komt in plenaire nog wat adem tekort. Geen grote spreker, wat zijn relatieve onbekendheid kan verklaren.

HHH

André Van Nieuwkerke

56 jaar, Brugge

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: West-Vlaanderen, lijstduwer

108

99

In het Vlaams Parlement gaat men ervan uit dat hij vooral in de Senaat actief is, in de Senaat denken ze net het omgekeerde. Schiet wakker als de duinen ter sprake komen en ook sportdossiers kunnen hem nog matig interesseren, maar voelt zich voor de rest prima in de volstrekte anonimiteit.

Jo Vermeulen

56 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 2007

7 juni: Antwerpen, dertigste plaats

29

Belezen man die in de toppolitiek echter weinig te zoeken heeft. Probeerde wel iets op cultuur, maar daar deed Dany Vandenbossche alles al zoveel beter. Voor het overige onopvallend. Mag Patrick Janssens op zijn blote knietjes danken voor de job van Antwerpse fractieleider en, dus, een politieke toekomst.

H

Robert Voorhamme

59 jaar, Antwerpen

Vlaams volksvertegenwoordiger sinds 1995

7 juni: Antwerpen, voorlaatste

218

14

Kan vaak carpoolen met Patrick Janssens, maar steekt toch wat meer tijd in zijn parlementaire werk. Zeker als onderwijsexpert gerespecteerd. Spreekt beter dan gemiddeld en merkt dat er dan ook naar hem geluisterd wordt. Moest samen met Janssens de bocht nemen in het BAM-dossier. Deed dat als te trouwe luitenant zonder morren.

HH

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234