Donderdag 17/06/2021

Opinie

De foto van de vader en zijn dreumes toont dat de politiek in de VS welhaast failliet is

null Beeld AFP
Beeld AFP

Willem Post is VS-deskundige van Instituut Clingendael in Den Haag.

En weer kijkt de wereld vol afgrijzen naar een foto die ons geweten teistert. Het is de onschuld die ons raakt. Het is zo begrijpelijk dat gezinnen vluchten uit verpauperd El Salvador. Sinds oktober 2019 zijn alleen al 51.000 kinderen uit Centraal-Amerika aangemeld bij de Amerikaanse opvangcentra aan de grens. Volgens de Washington Post is dat een stijging van 60 procent vergeleken met een zelfde periode daaraan voorafgaand.

Het zit in de ziel van de VS om immigranten massaal op te vangen. Aan de voet van het Vrijheidsbeeld in New York staat het laat-negentiende-eeuwse gedicht gegraveerd van de Joods-Nederlandse Emma Lazarus met indrukwekkende woorden als: ‘Give me your tired, your poor, your huddled masse yearning to breathe free… send these, the homeless… to me…’

Vlakbij, op Ellis Island, was het immigratiekantoor ingericht. Net als nu was er toen werk zat voor immigranten. De regering-Trump heeft onlangs nog trots gemeld dat er veel meer banen openstaan dan dat er werklozen zijn. Al 14 maanden lang. “Er is in Amerika feitelijk geen werkloosheid meer”, aldus de triomfantelijke Amerikaanse president.

Alle reden dus om via een goed geoutilleerd ‘nieuw Ellis Island’ immigranten massaal op te nemen en hen te helpen een nieuw bestaan op te bouwen in de Verenigde Staten.

Geen criminelen

De huidige immigratiewerkelijkheid is dus ten diepste on-Amerikaans. Het land dat aan de wieg van de internationale mensenrechten stond, scheidt nu zelfs kinderen van ouders en plaatst vluchtelingen achter prikkeldraad en andere versperringen. Ze lijken zo wel heel veel op gevangenen. Mensonterende toestanden in detentiecentra. In Amerika nota bene!

De huidig crisis aan de Mexicaans-Amerikaanse grens is ontstaan door de maatschappelijke implosies in El Salvador, Nicaragua, Guatemala en Venezuela. In 2000 was er een piek in Mexicaanse immigranten die Amerika wilden bereiken. Mede door harde maatregelen van de regering-Obama in met name 2010 en 2011 is dat aantal Mexicaanse immigranten sterk afgenomen. Maar in 2019 zitten er al weer 144.000 immigranten uit dus veelal andere landen letterlijk vast aan de Amerikaans-Mexicaanse grens.

Onder Trump is immigratie een nationaal politiek probleem geworden. De politieke marketeer begreep als geen ander dat zijn electorale basis van vooral oudere blanken in het Amerikaanse binnenland bang was voor een verdere aantasting van de blanke dominantie van Amerika. Bovendien speelde Trump de angstfactor uit van zware criminelen zoals drugsbaronnen die zich met hun handlangers zouden verschansen in de vluchtelingenstromen. Een tsunami van zelfs terroristen zou het vaderland overspoelen terwijl in werkelijkheid verreweg de meeste straatarme immigranten vluchtten voor geweld en armoede. Voor hen niks geen criminaliteit. Of je moet een rivier overzwemmen ook al als een misdaad beschouwen. Maar de kwade beeldvorming was gezet. ‘America First’ en grenzen dicht.

Willem Post. Beeld RV
Willem Post.Beeld RV

De politieke tragiek van dit moment is dat beide partijen elkaar gijzelen. Op commissieniveau hebben Republikeinen in de Senaat deze week met hun collega’s overeenstemming bereikt over een hulppakket van 4,6 miljard dollar waaronder humanitaire hulp maar ook extra geld voor rechters en opsporingsfunctionarissen.

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een wetsvoorstel ter waarde van 4,5 miljard dollar aangenomen dat louter naar humanitaire hulp gaat. Teneinde op het laatste moment de meest linkse Democraten mee te krijgen is alles wat ook maar riekt in het voorstel naar meer grensbewaking geschrapt. Onzin natuurlijk. Geen weldenkend mens is voor een geheel open grens in een tijd van aantoonbare drugssmokkel.

Weg gematigdheid

President Trump en zijn Republikeinen maar ook Huis-voorzitter Pelosi en haar Democraten zouden moeten beseffen dat je zo geen fatsoenlijke en ook geen pragmatische politiek bedrijft. Pas als je in Huis én Senaat de meerderheid hebt, kun je makkelijker je zin doordrijven.

Bedenk dat Democraten eerder al miljarden beschikbaar wilden stellen om Trump enigszins tegemoet te komen in een reuze-compromis over zijn zo hartstochtelijk gewenste muur. In ruil natuurlijk voor een meer humanitaire immigratie-aanpak.

Militaire politie met het logo van de National Guard bij de aanhouding van migranten uit Guatemala.  Beeld AP
Militaire politie met het logo van de National Guard bij de aanhouding van migranten uit Guatemala.Beeld AP

Maar we zijn weer flink wat polarisatiemaanden verder. Het is inmiddels verkiezingstijd. De campagnes liggen al op stoom. De Democraten zijn verder naar links opgeschoven en de Republikeinen zijn nu Trumps partij. Weg gematigdheid, weg kans op een snelle doorbraak.

Als je maar even kijkt naar de foto van de vader en zijn dreumes dan besef je meteen dat de politiek in de Verenigde Staten welhaast failliet is. Wat een schande dat je bij zoveel aantoonbaar menselijk leed bij je voordeur niet een vlotte, menselijke oplossing kunt bereiken. Ik weet zeker dat het Vrijheidsbeeld in New York de afgelopen dagen een traan op haar wang heeft laten vallen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234