Dinsdag 26/05/2020

Fiscale fraude

"De fiscus mag geen big brother worden"

Johan Van Overtveldt: 'De fiscus toegang geven tot de bankgegevens van alle belasting-plichtigen gaat voor mij een stap te ver.'Beeld © Tim Dirven

CD&V wil de fiscus toegang geven tot de bankgegevens om de belastingbrief in te vullen. De partij wil zo tijd en geld uitsparen voor de administratie en de belastingplichtige. Maar ook fraudeurs komen in het vizier. De coalitiepartners zijn niet enthousiast.

CD&V pakt uit met een reeks voorstellen rond de hervorming van de fiscaliteit. Het meest opmerkelijke voorstel: de fiscus toegang geven tot de bankgegevens. Het zou de ambtenaren die zich bezighouden met de belastingaanslag het recht geven om de gegevens in te kijken van het Centraal Aanspreekpunt (CAP), een register van de Nationale Bank dat onder meer de bankrekeningnummers en het soort contracten dat particulieren en organisaties hebben bij verschillende banken.

"De fiscus krijgt zo gegevens over de financiële toestand van de belastingplichtige, waardoor op voorhand de correcte aanslag kan worden bepaald. Dat spaart zowel de belastingplichtige als de administratie tijd en geld uit", zegt Roel Deseyn (CD&V), die mee het voorstel indiende. "Bovendien hebben heel wat diensten nu al toegang tot die gegevens voor de inning van btw, registratierechten en successierechten. Alleen de dienst inkomensbelasting heeft die niet. Dat willen we veranderen."

Met het voorstel wil de CD&V ook het verschil wegwerken tussen binnenlandse en buitenlandse rekeningen. Over die laatste krijgt de fiscus verplicht informatie dankzij een Europese regel. "Het is ook een manier om een overzicht te krijgen van roerende inkomsten zoals dividenden of interesten. Bij veel mensen zitten die verspreid over verschillende banken, waardoor de fiscus niet weet of ze onder het bedrag blijven voor het betaling van belasting of niet. Nu moet hij dat bij al die banken afzonderlijk opvragen, wat veel tijd en moeite kost.

"Het is ook een voordeel voor veel mensen die nu al worstelen met hun belastingbrief. In ons voorstel wordt de nodige informatie automatisch aangevuld. Het sluit aan bij wat minister van Financiën Van Overtveldt schreef in zijn fraudebestrijdingsplan in december. Daarin stond dat hij zou kijken naar een verruiming van het Centrale Aanspreekpunt."

Toch is minister Johan Van Overtveldt (N-VA) niet te vinden over het voorstel. "We hebben al verschillende initiatieven, zoals de vooraf ingevulde 'voorstellen van aangifte', om de aangifte voor belastingplichtigen zo eenvoudig mogelijk te maken. De fiscus toegang geven tot de bankgegevens van alle belastingplichtigen gaat voor mij een stap te ver. We streven naar verdere vereenvoudiging, maar de rechten van de belastingplichtige mogen niet in het gedrang komen. De fiscus mag geen big brother worden."

'Niet compatibel'

Daarnaast wil CD&V ook snoeien in de aftrekbaarheid van de beroepskosten. "Als bijvoorbeeld een dokter in zijn appartement aan de kust patiënten ontvangt, mag hij dat inbrengen als beroepskosten, maar als dat niet het geval is, zou dat niet mogen", stelt Servais Verherstraeten (CD&V). Dat ligt in lijn met wat minister Van Overtveldt in december zelf voorstelde, maar toch reageert hij ook hier terughoudend.

"We zullen bestuderen in hoeverre de voorstellen van CD&V compatibel zijn met de onze. Maar het kan niet de bedoeling zijn dat aanpassingen uitdraaien op een rondje zelfstandigen en bedrijven pesten."

Roel Deseyn: "Ik ben gechoqueerd door zijn reactie. In december was de minister vol goede wil, maar nu mag hij blijkbaar van zijn partijtop van fiscale fraude geen prioriteit maken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234