Dinsdag 22/10/2019

Deeleconomie

De fiscus deelt graag in het succes van deelplatformen

Beeld Photo News

Het nieuwe fiscale gunstregime voor wie bijklust via een peer-to-peerplatform, dat bijvoorbeeld hongerige buren in contact brengt met hobbykoks, gaat vandaag van start. Wat verandert er nu precies?

Wat houdt het fiscaal gunstregime in?

Vanaf vandaag kunnen peer-to-peer-platformen zoals MenuNextDoor (bestel eten bij je buren), Flavr (geniet van de kookkunsten van hobbykoks), Bsit (zoek een babysit in de buurt) een bronbelasting inhouden op de inkomsten die ze uitbetalen aan hun koks, babysitters of andere handige harry's. Mensen die zulke diensten leveren, betalen een tarief van 10 procent op hun inkomsten. 

Het platform moet wel erkend zijn door de FOD Financiën om van het voordeel te kunnen genieten. "Vandaag kunnen deelplatformen die aanvraag nog via brief of e-mail doen. Binnenkort kan dat op een eenvoudige manier via een elektronisch formulier op onze website ", zegt Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën.

Wie kan gebruikmaken van het nieuwe regime?

De deeleconomie is de toekomst, dat lijkt de federale regering met deze regels te erkennen. Maar dan moeten we goed afspreken over welke vorm we het precies hebben. De term deeleconomie wordt te pas en te onpas gebruikt. 

Het nieuwe fiscale gunstregime waarvan hier sprake richt zich specifiek op het verlenen van een dienst via een peer-to-peerplatform. Bovendien kom je enkel in aanmerking voor het gunstregime als je niet meer dan 5.100 euro per jaar verdient. "Wanneer dat wel het geval is, val je niet meer onder de voordelige regeling en zal je moeten overwegen om de activiteit in hoofd- of bijberoep uit te oefenen met de fiscale gevolgen van dien", vult Ardyns aan.

Dus, ben je een hobbykok die wil weten of je kookkunsten ook door anderen gesmaakt worden? Dan kun je je specialiteit - de lasagne van het huis - aanbieden op een platform zoals Flavr. Of ben je een Handige Harry die in zijn vrije tijd wel wat wil bijklussen? Listminut biedt je de mogelijkheid om tegen een afgesproken vergoeding de lamp van de buurvrouw te vervangen. Allemaal tegen dat 'gunstige' belastingtarief.

Wat is het voordeel precies?

Voor de meeste activiteiten in de deeleconomie geldt een belastingtarief van 33 procent, die je zelf op je belastingbrief als 'toevallige of occasionele prestatie' moet aangeven. Alleen deed niemand dit. Het komt erop neer dat het nieuwe gunstregime niet echt een belanstingverlaging is, maar een belasting die erbij komt.

"De nieuwe regelgeving zorgt ervoor dat wij als platform 10 procent op de verkoopprijs kunnen inhouden. Op het einde van het jaar geven we door hoeveel je op Flavr hebt verdiend en hoeveel belastingen we reeds uit jouw naam hebben gestort.", verduidelijkt Alexander Van Laer, die Flavr vanaf vandaag een erkend deelplatform mag noemen. 

Waarom is dit fiscaal gunstregime in het leven geroepen?

De regeling kwam er op vraag van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo, die vond dat ons huidig fiscaal model niet aangepast was aan de realiteit van de nieuwe economie.

Stimuleren van ondernemerschap was een bijkomende beweegreden. Iets waar Van Laer al een tijdje op hamert. Dankzij peer-to-peerinitiatieven zouden mensen meer de kans krijgen om van hun hobby hun beroep te maken. "Binnen ons platform zijn er wel wat mensen die in hun vrije tijd startten met koken en later vier vijfde gaan werken om van hun passie hun beroep te maken. Sommigen maken zelf een complete carrièreswitch."

Wie valt uit de boot?

Autodeelplatformen waarbij je als particulier je auto ter beschikking stelt, kunnen geen aanvraag indienen om erkend te worden. "Wij zijn nochtans vragende partij", vertelt Laurent Baeke van CarAmigo. "Mobiliteit is een van de grootste problemen in onze maatschappij, dit is een gemiste kans." Inkomsten via een platform als CarAmigo zijn onderworpen aan het normale het belanstingregime van 30 procent. "Maar een eerder afgesloten ruling laat ons toe om forfaitaire kosten van 15% in mindering te brengen van de inkomsten", verduidelijkt Baeke.

Chauffeurs van Uber komen dan wel weer in aanmerking voor het gunstregime. Daniel Byrne, woordvoerder van het taxiplatform dat in Brussel actief is, laat verstaan dat Uber niet van plan is om een aanvraag te doen.

Op de vraag of dat andere bekende deelplatform, Airbnb, in aanmerking kwam voor de voordelige regelgeving was Ardyns duidelijk. "Airbnb is een deelplatform, maar het verhuren van kamers of woningen valt niet onder deze regelgeving."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234