Zaterdag 16/10/2021

portret

De FIFA-bobo die FBI-informant werd en iedereen aan de galg praatte

Chuck Blazer en Sepp Blatter in 2005. Beeld EPA
Chuck Blazer en Sepp Blatter in 2005.Beeld EPA

Chuck Blazer geeft toe dat hij en anderen bij de FIFA smeergeld hebben aanvaard bij de toekenning van het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika, en dat in Frankrijk in 1998. Blazer is een spilfiguur in het hele schandaal rond de FIFA. Bij het uitbreken van het schandaal zei het Amerikaanse ministerie van Justitie al dat hij eerder schuld bekende en vervolgens de Amerikaanse inlichtingendienst FBI hielp bij het speurwerk naar de andere verdachten.

(Her)lees hieronder het portret dat op 27 mei verscheen.

Volgens een rapport gepubliceerd door The New York Daily News in november was Chuck Blazer, een voormalig toplid van de FIFA, in 2013 zelf het onderwerp van een grootschalig ethisch onderzoek binnen de organisatie. Blazer werd door de toenmalige onderzoekscommissie onder meer beticht van fraude, samenzwering, het witwassen van geld en belastingontduiking. Volgens een statement van het US Departement of Justice dat op 27 mei naar buiten kwam, bekende Blazer voor elk van de criminele feiten schuld.

Blazer zou al een som van om en bij de twee miljoen dollar hebben betaald voor het tot een proces kwam. Bij een effectieve veroordeling zou daar nog geld bijkomen. Om een effectieve gevangenisstraf te ontlopen zou Blazer het echter met de FBI op een akkoordje hebben gegooid: geen gevangenis in ruil voor zijn hulp bij het blootleggen van een groter netwerk van corruptie binnen de voetbalbond. Welke afspraken er tussen Blazer en de FBI precies van kracht zijn, is niet duidelijk.

FBI-spion

Volgens het rapport startte Blazer in 2011 zijn rol als FBI-spion. Toen Jack Warner, voormalig vicepresident van FIFA, beschuldigd werd van corruptie, voelde Blazer - als Warners voormalige rechterhand - de grond onder zijn voeten branden. Om te vermijden dat hij officieel door de commissie als medeplichtige in de zaak zou worden aangeduid, besloot Blazer zelf naar de FBI toe te stappen. Die wist hem al snel voor de rol van informant te overhalen, door hem zijn eigen criminele activiteiten onder de neus te duwen.

Van dat moment af aan zou Blazer dienst doen als 'undercover agent' voor de FBI: via een verborgen microfoontje dat hij rond zijn nek droeg tijdens verschillende vergaderingen met FIFA-toplui bezorgde hij de organisatie een boel 'inside information'. Op die manier kon de inlichtingendienst haar onderzoek staven en de corruptiepraktijken stukje bij beetje verder blootleggen.

Ook tijdens de Olympische Spelen van 2012 was Blazer volgens het rapport actief. Hij mailde met verschillende toplui die door de FBI als verdachten werden aangeduid, en regelde afspraken met hen.

Extravagante levensstijl

Blazer zelf lijkt wel van zijn hoge positie binnen de voetbalwereld genoten te hebben. The Daily News maakt melding van de grote bedragen (samen goed voor verschillende miljoenen dollars) die hij via zijn kredietkaart aan de FIFA liet overmaken om te voorzien in zijn extravagante levensstijl. Een van die 'noodzakelijke aankopen' zou een luxedakappartement voor zijn katten zijn geweest.

Blazer verzamelde tussen 1996 tot 2011 zo'n kleine 15,3 miljoen dollar aan inkomsten, luidt het. Dit onder andere via zijn commissie op sponsor- en televisierechten, de verhuur van luxesuites, parkings en de verkoop van wedstrijdtickets. Het geld verborg hij in geheime genootschappen of bedrijven die dienst moesten doen als dekmantel. Ook aan zijn positie binnen CONCACAF, de de voetbalbond voor Noord-Amerika, Centraal-Amerika en de Caraïben, verdiende de man ettelijke miljoenen. Die organisatie draaide bovendien ook op voor tal van Blazers 'extra uitgaven' zoals de aankoop van een Hummer en een luxueus buitenverblijf.

Daarnaast stond Blazer in die periode ook bekend om zijn 'goede smaak' wat eten en drinken betreft: uitgebreide diners in de chicste en duurste restaurants van het land waren geen uitzondering. Onderonsjes met celebrity's en vluchten met zijn privéjet evenmin. Zo was hij ook de trotse eigenaar van een luxeresort in de Bahama's waar onder meer Vladimir Poetin, Hillary Clinton, Paus Johannes-Paulus II en Nelson Mandela graag geziene gasten waren.

In 2013 werden de activiteiten van Blazer voor het eerst door CONCACAF onderzocht en werd hij door de organisatie officieel beticht van fraude.

Chuck Blazer. Beeld AP
Chuck Blazer.Beeld AP

Weg naar de (voetbal)top

Blazers weg naar de voetbaltop was al veel vroeger vergeven van megalomane acties, zo meldt BuzzFeed. In 1989 nog een werkloze voetbalvader guit een van de vele Amerikaanse buitenwijken, bedolven onder een zware schuldenlast, wist hij zich gestaag op te werken.

Hij kwam voor het eerst met voetbal in contact in 1976 toen zijn zoon begon te spelen. Ondanks het feit dat hij zelf nooit voetballer geweest was, werd hij na enkele jaren teamcoach en raakte hij steeds meer betrokken in de sport. Het kwam zover dat hij zijn rol binnen het jeugdvoetbal op provinciaal niveau ontgroeide en doorstroomde naar de hogere regionen van het nationale profvoetbal.

In 1984 werd hij verkozen tot vicepresident van The United States Soccer Federation. In 1986 geraakte hij niet herverkozen, waarop hij prompt zijn eigen onafhankelijke professionele voetballiga oprichtte, die hij 'The American Soccer League' doopte. Twee seizoenen later zou die league echter al opgaan in een andere.

1984 was ook het jaar dat Blazer voor het eerst met Warner in contact kwam. Het duo ontmoette elkaar op een bijeenkomst van het CONCACAF. Op het WK van 86 in Mexico werden de mannen vrienden. Het was Blazer die Warner ervan overtuigde zich kandidaat te stellen voor het presidentschap van CONCACAF en het was ook hij die Warners campagne op gang trok. Toen Warner de verkiezingen ook daadwerkelijk won, stelde hij Blazer aan als zijn secretaris-generaal die instond voor de dagelijkse organisatie van de vereniging.

In die positie kwamen de kennis en het zakelijke talent van Blazer pas echt tot uiting. Het maakte van hem dé figuur bij uitstek om het voetbal in de Verenigde Staten nieuw leven in te blazen.

En dat deed hij dan ook. BuzzFeed-journalist Ken Besinger schrijft dat het niemand minder dan Blazer was die de Major League Soccer - tegenwoordig een liga die jaarlijks tientallen miljoenen aan tv-rechten opstrijkt - aan haar eerste echte televisiecontract hielp

Ook de nationale ploeg van de Verenigde Staten groeide onder zijn leiding uit tot een team dat een vaste waarde werd op de Wereldbeker Voetbal.

Uiteindelijk kreeg Blazer dan ook zijn plaatsje binnen de FIFA-comité te pakken. Daarmee was hij de eerste Amerikaan in iets minder dan vijftig jaar die daarin slaagde. In zijn periode aan de top van de internationale voetbalbond, maakte hij van FIFA een "ware winstmachine". Dat hij ook graag zelf een graantje van die winst meepikte, lijkt inmiddels wel vast te staan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234