Maandag 21/10/2019

DE FEITENRECHTER

Gelezen op deredactie.be - dinsdag 25 maart

HET NIEUWS

De uitvoer van Belgische wapens naar het Midden-Oosten zou met een derde toegenomen zijn. En liefst driekwart daarvan komt in het rijke Saoedi-Arabië terecht. Voldoende stof tot discussie, dachten ze bij De ochtend van Radio 1. Het beladen item haalde de uitzending net niet, maar verscheen dinsdag wel in enkele slagzinnen op de VRT-website. Tijd voor het verhaal achter de cijfers.

DE FACT CHECK

De Europese Unie pleit voor een gecontroleerd wapenexport- beleid, want een overvloed aan wapens kan de stabiliteit van een regio ontwrichten en in het slechtste geval uitmonden in een internationaal conflict. Dit nobele gegeven ten spijt ligt de bevoegdheid voor het al dan niet toekennen van wapenvergunningen nog steeds bij de EU-lidstaten onderling.

De Europese defensie-industrie richt haar pijlen op overzeese afzetmarkten, omdat daar veel geld te rapen valt. Dat is er sinds het uitbreken van de Arabische Lente in 2010 niet op veranderd. Het Vlaams Vredesinsituut, een instelling bij het Vlaams Parlement, becijferde op basis van officiële regeringsverslagen dat het aandeel van de totale Europese wapenexport naar Arabische landen in 2012 gestegen is tot 25 procent, terwijl dat in 2007 nog 16 procent was.

Volgens het Vlaams Vredesinstituut is ongeveer een derde van alle vuurwapens en munitie die worden geëxporteerd naar de Arabische wereld van Belgische makelij. De gemiddelde waarde van export van vuurwapens naar de Arabische wereld bedroeg in de periode 2008-2010 zo'n 31,7 miljoen euro per jaar terwijl dat in de periode 2011-2012 opliep tot 93,4 miljoen euro. Voor munitie hetzelfde verhaal: van jaarlijks gemiddeld 50,2 miljoen euro in 2008-2010 tot 149,9 miljoen euro in 2011-2012.

Ook in zijn totaliteit tonen cijfers van de federale en regionale overheden dat België steeds meer uitvoert naar de regio. Zo bedraagt de gemiddelde waarde van de export in de periode 2007-2010 zo'n 239,4 miljoen euro per jaar, terwijl die voor 2011-2012 uitkomt op 345,1 miljoen - een toename met maar liefst 44 procent, en niet van een derde, zoals deredactie.be schreef.

Toch is België met zijn aandeel van drie procent in de totale EU-wapenexport naar de Arabische wereld maar een kleine speler. Uit officiële cijfers van de EU uit 2012 blijkt dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië bijna negentig procent van de totale wapenexport naar de regio op zich nemen.

Het klopt wél dat driekwart van de totale export naar de Arabische regio voor Saudi-Arabië bestemd is. Dat is het land met de grootste militaire uitgaven in het gebied, zo blijkt uit cijfers van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Tot slot een terminologische opmerking: de beweringen waarvan sprake gaan over de Arabische wereld en niet over het Midden-Oosten, omdat landen zoals Israël, Turkije en Iran niet zijn opgenomen in de vergelijking.

DE CONCLUSIE

Het aandeel van de Europese wapenexport naar Arabische landen is tussen 2007 en 2012 gestegen van 16 procent tot 25 procent. Het Belgische aandeel in de export is in die context ook gestegen, niet met een derde maar met maar liefst 44 procent. Bovendien gaan de beweringen over wapenexport naar de Arabische wereld, niet naar het Midden-Oosten. Daarom besluiten we: niet waar.

Wilt u een bericht in de media gecheckt zien? Stuur een mail naar jochenveys@hotmail.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234