Zondag 16/05/2021
null Beeld DM
Beeld DM

ColumnMark Coenen

De feiten zijn verjaard, anders had ik een proces voor hitparadefraude aan mijn broek

Mark Coenen is columnist.

De Ultieme Eindafrekening: het zou de titel van het eindejaarsoverzicht van 2020 kunnen worden, als we ons in functie van onze gezondheid niet blijven onthouden van contactsporten met vrienden en vreemden. Als het moet tot we allemaal jeukend eczeem van de huidhonger krijgen.

Het is in werkelijkheid de naam van een programma dat gisteren te beluisteren viel bij Studio Brussel, waar de 35ste verjaardag van De Afrekening werd gevierd. Een reünie van oud-strijders had er niets tegen, de nostalgie knalde uit de boxen.

Stop toch met al die generaties te benoemen: X, Y of Z, wat dondert het? De enige generatie die al 37 jaar aan de macht is in Vlaanderen is Generation StuBru: zij die opgegroeid zijn met, en ik wik mijn woorden, het beste muziekstation ter wereld of het zal niet veel schelen. Dat zeg ik natuurlijk ook omdat ik een en ander van dichtbij heb meegemaakt.

De Afrekening heeft ook een prehistorie, die begon op vrijdagavonden. Dan zonden we De Lijstduwers uit, samengesteld door de muziekredactie. Daar werd een halve dag over gebakkeleid, zo pedant waren we wel. De luisteraars mochten op hetzelfde moment hun keuze voor De Lijsttrekkers doorbellen terwijl ze op antenne werden geïnterviewd door de schalkse Herbert Bruynseels.

Ik zat aan de telefoon met mijn vingers te draaien, want in tegenstelling tot het massale succes van nu was Studio Brussel toen een stationnetje met slechte ontvangst, waardoor de luisteraars niet op één maar toch niet op zoveel meer handen te tellen waren. Dat vond ik geen probleem: zo kon ik op slinkse wijze al mijn eigen favorieten in de lijst smokkelen. Ondertussen converseerde Herbert op antenne met vrienden die hij gesommeerd had om in te bellen onder een andere naam. De feiten zijn verjaard, anders had ik een proces voor hitparadefraude aan mijn broek.

Enter De Afrekening. Qua presentatie was Stefan Ackermans de coolste, Peter Van de Veire de barokste en Siska Schoeters de leukste. De grootste gaffel maakte echter de eminente en beminnelijke Jo De Poorter. Jo die van alle markten thuis is, bestond het ooit om de heilige lijst in omgekeerde volgorde aan de volke te laten horen. Hij begon met de nummer één, om twee uur later trots uit te kraaien dat we een nieuwe nummer één hadden, die eigenlijk nummer dertig was. Het stond zo op zijn playlist en Jo, die nochtans van alle markten thuis is, was geen groot kenner van de hedendaagse tjingeltjangelmuziek waardoor het hem pas opviel toen het programma halfweg was en de telefoon – toen hadden we al we luisteraars – roodgloeiend. Toen was het te laat om nog te veranderen, dus Jo deed stoïcijns door.

Bleek achteraf de schuld van de samensteller, die de lijst zo had afgeprint. Hij kreeg zeep aan de buik en gleed de Reyerslaan af. Jo vertrok snel daarna naar VTM.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234